[92-96]Colt CA0 - [ALL] Co zrobić z taką rdzą?
Anonymous - 06-05-2008, 09:44 Temat postu: [ALL] Co zrobić z taką rdzą? Witam!
W końcu mam coś urlopu i wziąłem się za dach. Poniżej macie zdjęcia o co biega.
Wyłazi mi sporo rdzy na dachu, co miesiąc coś nowego się pojawia. Aktualnie jest pomalowane Brunoxem i dziś maluję farbą.
Problem jest natomiast od wewnątrz. Puściły spawy poprzeczka-dach i od tego idzie pięknie rdza. Co z tym zrobić? Myślałem o psiknięciu tam Brunoxem w sprayu, na tyle ile się da.
Macie jakieś sugestie?
Anonymous - 06-05-2008, 13:07 Temat postu: Re: Co zrobić z taką rdzą? Jedyne wyjscie to oczyscic te miejsca do golej blachy i prysnac podkladem antykorozyjnym, po brunoxie predzej czy pozniej wyjdzie ruda
mkm - 06-05-2008, 13:12 Temat postu: Re: Co zrobić z taką rdzą?
mugen napisał/a: | Jedyne wyjscie to oczyscic te miejsca do golej blachy |
Obawiam sie, ze moga wyleciec dziury. Niewesolo to wyglada.
Anonymous - 06-05-2008, 20:40
Od wewnątrz szczotka druciana i Hameraitem (nie żartuje)
Od zewnątrz trzeba by to bardzo dobrze wyczyścić, ale wiąże sie to
z malowaniem wiekszej powierzchni a nie tylko małych zprawek w miejscach korozji.
Najlepsze rozwiązanie to papier ścierny powiedzmy że ziarnistość 150 - 200.
Musisz te miejsca oczyścić tak, aby nie pozostało znaku korozji ! Goła blacha !
Odtłuścić tylko i wyłącznie benzyną ekstrakcyjną.
A potem to juz z górki: podkład reaktywny - bardzo cieniutko jedna warstwe (np. wasch primer)
Podkład epoksydowy.
I teraz szpachla.
Ważne, aby kłaść kilka cienkich warstw szpachli w odstępach czasu i pozwolić dobrze im wyschnąć.
Myśle że możesz śmiało pominąć podkład epoksydowy, bo ta korozja na dachu jest na pewno bardzo delikatna.
Potem szlifowanie szpachli drobnym papierem i na końcu papier wodny 1000.
Pozostaje dobrac farbe i ....pomalować
na dachu jest o tyle fajnie ze ciężko przypadkowo cuś zauważyć jak spaprasz robote
mkm - 08-05-2008, 14:08
nickt napisał/a: |
Myśle że możesz śmiało pominąć podkład epoksydowy, bo ta korozja na dachu jest na pewno bardzo delikatna.
|
Jak moze byc delikatna skoro sie przebila na druga strone?
Anonymous - 08-05-2008, 15:03
Jesli ta rdza jest na wylot to znaczy ze ten dach do odciecia
A tak powaznie to wydaje mi sie ze rdza zaatakowala w miejscach zgrzewow wzmocnienia do dachu - obustronnie a nie na wylot.
Problemem bedzie wyczyszczenie rdzy wewnatrz profilu wzmocnienia.
josie - 10-05-2008, 13:26
nickt napisał/a: | wydaje mi sie ze rdza zaatakowala w miejscach zgrzewow wzmocnienia do dachu - obustronnie a nie na wylot. |
Też mi się tak wydaje - na skutek jakiegoś błędu przy zgrzewaniu co osłabiło w tym miejscu ochronę antykorozyjną
nickt napisał/a: | Potem szlifowanie szpachli drobnym papierem i na końcu papier wodny 1000.
Pozostaje dobrac farbe i ....pomalować |
Tutaj bym się nie zgodził. Szpachlę powinno się kończyć szlifować papierem 400, góra 600 na sucho. Na szpachlę podkład wypełniający, który po wyschnięciu na mokro traktuje się papierem wodnym 600 (pod lakier akrylowy) lub 800 (pod metallic i perłę).
Nie powinno się na gołą szpachlę kłaść lakieru - szpachla lubi czasem "wypić" i będzie widać. Z tego samego względu nie powinno się jej szlifować na mokro.
A papiery końcowe do podkładu 600 i 800 gwarantują zarówno odpowiednie wygładzenie powierzchni jak i odpowiednią przyczepność dla lakieru
Anonymous - 10-05-2008, 14:42
Całkowicie sie zgadzam.
Pisząc o papierze wodnym miałem na myśli tylko jego drobną
granulacje i szlifowanie bez użycia wody
Podkład darowałem to prawda ....mea culpa
Anonymous - 13-05-2008, 10:43
po co od razu wycinac dach...
Winstaluj sobie w dach SunRoff lub jak to woli Rolldach,Ja mialem taki w colcie na lato ideal
tylko trzeba dobrego goscia znalzec co to instaluje zeby nie przeciekalo w zimnie czy w deszczu.Rozpatrz tez taka opcje
pozdr
bwr
|
|
|