To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[XX-92]Lancer C6x i starsze - [C62A] czujnik świateł jak przejść z kabiny pod maskę

kkriss - 08-05-2008, 10:00
Temat postu: [C62A] czujnik świateł jak przejść z kabiny pod maskę
Witam
Zakupiłem czujnik świateł, muszę go podłączyć pod bezpiecznik na którym pojawia się napięcie po włączeniu stacyjki, oraz pod bezpiecznik na którym pojawia się napięcie po włączeniu świateł.

Problem w tym, że te bezpieczniki są od siebie oddalone - jeden w kabinie kierowcy, drugi pod maską.
A więc pytanie jest takie którędy najlepiej przejść przewodem z kabiny do maski?
Oraz skąd łatwiej zacząć, czy z kabiny iść pod maskę, czy spod maski iść do kabiny?

Pozdrawiam i dzięki za odpowiedzi.

Samochód to Lancer C62A sedan z 1991 roku. 1.5

docencik87 - 08-05-2008, 12:23

Znajdz kabel w kabinie bna którym pojawia się + pod stacyjką. Pierwszy lepszy masz przy radiu!!
kkriss - 08-05-2008, 17:51

No chyba nie o to mi chodziło.

W kabieni są bezpieczniki, na ktorych pojawia się napięcie po przestawieniu stacyjki - więc czy to będzie kabel, czy bezpiecznik wszystko jedno.
Natomiast bezpieczniki na których pojawia się napięcie po zapaleniu świateł, są już pod maską, więc tam jakoś muszę dojść z 1 kablem.

krzychu - 08-05-2008, 19:23

Ale mozesz zwierac przycisk do wlaczania swiatel a nie ciagnac dodatkowego obwodu.... Tylko musisz sprawdzic czy przycisk od swiatel zalacza swiatla 12V czy moze jakis obwod elektroniczny wtedy bedziesz musial uzyc jakiegos przekaznika zeby nie poslac elektronice 12V.

Krzychu

Matejko - 08-05-2008, 19:28

nie wiem jaki wlacznik kupiles ale ja wszystko u siebie mam na kolumnie kierowniczej
kkriss - 08-05-2008, 19:37

kupiłem czujnik świateł.
Muszę podłączyć 2 kabelki
jeden - pod coś co daje napięcie 12V po zapeleniu wozu
drugi - pod coś co dostaje napięcie 12V po włączeniu świateł

Jednym z rozwiązań to bezpieczniki, ale jak pisałem - bezpieczniki od świateł są pod maską, a od zapłonu w kabinie.

Jest także rozwiązanie aby podpiąć się pod jakiś kabel, lub włącznik świateł o ile jak pisał krzychu daje on napięcie.

Ale, jesetem zielony z elektryki auta, więc nie chce nic zrąbać, nie chciałbym coś rozebrać i później nie złożyć.

Jakieś obrazowe rady?

Czujnik jest taki

Matejko - 08-05-2008, 23:19

to nie prosciej bylo zamiast takiego przypominacza kupic automatyczny wlacznik swiatel ??
kkriss - 09-05-2008, 07:15

No raczej nie.
Tam jest szukanie obwodów i podłączanie się pod nie, po 2 jakiś czas temu pytałem się czy ktoś wie jak taki automat podłączyć i napisała tylko 1 osoba, że lepiej sobie darować.

A czujnik to prosta sprawa, tylko przeoczyłem, że bezpieczniki są "rozbite", ale jakoś sobie poradzę.

tomusn - 09-05-2008, 08:57

kkriss, ściągnij z działu FAQ manual elektryczny do Colta/Mirage - powinno Ci to coś rozjaśnić. ja czujnik "NIEWYŁĄCZONYCH" świateł mam podłączony po przewód krańcówki drzwi i przewód zapalonych świateł postojowych. wszystko znalazłem pod kierownicą. stąd piszczała gra jak przy zapalonych światłach otworzę drzwi - i nie zależy to od tego czy jest włączony zapłon, bo wcześniej jak zgasiłem silnik, to piszczałka nie piszczała.

a można łatwiej: krańcówkę możesz wziąć z progu, a 12v po zapaleniu postojowych ... też można z progu - wszak tam idą przewody do lamp tylnych
więc ty też możesz wziąć:
kkriss napisał/a:
jeden - pod coś co daje napięcie 12V po zapeleniu wozu
drugi - pod coś co dostaje napięcie 12V po włączeniu świateł
jeden - ze stacyjki
drugi - z tego przewodu do lamp tylnych

kkriss - 11-05-2008, 15:10

Ok udało mi się, może nie jest to, to co miało być, ani nie jest idealnie, ale przypomina mi o wyłączeniu świateł.

Głównie miałem problem bo ze mnie żaden elektryk :-) .

w tym czujniku są 2 przewody od napięcia i 1 od masy. Napięciem jest bezpiecznik który ma napięcie, a masą może być bezpiecznik który napięcia nie ma.

Podłączyłem 1 przewód pod bezpiecznik na którym nie ma napięcia gdy samochód jest wyłączony i ma włączone światła - przewód ten to masa czyli (-).

Drugi podłączyłem pod bezpiecznik na kórym jest napięcie czyli (+) wtedy kiedy na bezpieczniku jest napięcie gdy samochód jest wyłączony i są zapalone światła.

W tej chwili piszczy mi, gdy wyłącze samochód a światła dalej się świecą.

Piszę tutaj rzeczy oczywiste dla wielu, ale chodzi aby taki laik jak ja mógł tez podłączyć, jakby ktoś miał problem.

te bezpieczniki o kótrych piszę są pod maską.

Szkoda, że nie przypomina mi jeszcze o włączeniu świateł, potrzebowałbym jeszcze 2 czujnik aby to robił - oczywiście można zrobić to trochę bardziej skomplikowanie aby wystarczył 1 czujnik, ale to wymaga więcej szukania i kombinowania, a tak wystarczą tylko bezpieczniki pod maską.

Pozdrawiam i dzięki za pomoc.

tomusn - 11-05-2008, 18:40

to Ci powiem że ja mam to samo, tylko u mnie brzęczyk zaczyna działać nie wtedy, kiedy wyłączę samochód, tylko wtedy gdy są zapalone światła i otwieram drzwi. Wiem że to może uciążliwe, jak się wsiada i wysiada, ale przynajmniej nie zapomnę. Jakby piszczało jak mam zapalone postojówki, a chcę żeby się paliły, to by było głupie.
A musi być zrobione na postojówki, bo z długich robią się postojowe po zgaszeniu silnika. jak podłączysz do bezpiecznika od długich to na postojowych nie zapiszczy a zmarnują Ci prąd. Dlatego lepiej podłączyć do tylnych lamp - palą się równo na postojowych i mijania.