[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - [CY2A 1.5] Czujniki parkowania, a woda w bagazniku.
kotakot - 10-05-2008, 17:21 Temat postu: [CY2A 1.5] Czujniki parkowania, a woda w bagazniku. Hej. Znowu mam problem... W momencie jak pogodziłem się z radiem (nota bene działa coraz lepiej samo z siebie) spadł na mnie kolejny, tym razem realny problem..
Zaglądam dzisiaj do bagażnika, a tam... troszke mokra "wyściółka". Nic to, zaglądam głębiej a tam... Wszystko pływa... Szybko do domku po szmate i wiaderko i w efekcie wybrałem ponad pół wiadra wody (jakieś 3 litry).
Zastanawiam się skąd tam ta woda? Gdyby przeciekał bagażnik to mokro byłoby przede wszystkim "od góry" a w moim przypadku w wodzie kąpało się koło zapasowe, narzędzia, apteczka itp...
Zwykle trzymam autko w garażu ale w czasie majówki stał parę dni na deszczu...
Czy to może być przyczyna? Co powiniennem zrobić (wiem wiem- jechać do serwisu, tylko ja kompletnie nie mam czasu w tygodniu (m.in dlatego kupiłem auto NOWE i JAPOŃSKIE aby tam rzadko się pojawiać...)
Poradźcie coś proszę.
Pzdr
Anonymous - 10-05-2008, 19:35
pewnie juz nadkola przerdzewiały i stąd ta woda, widać że japonska technologia schodzi na psy
tomekrvf - 10-05-2008, 21:12
martin344, co ty gadasz? Przecież kotakot ma nowe auto
Hubeeert - 10-05-2008, 21:37
martin344, jeszcze jeden komentarz podobnie na temat i dostaniesz ostrzeżenie.
remix - 11-05-2008, 02:25
w większości aut, na dnie bagażnika pod kołem zapasowym, jest zaślepka z dziurką (nie wiem, jak to inaczej nazwać) która odpowiada za usuwanie wody z bagażnika. Zazwyczaj po jeździe na mokrej jezdni, zbierze się w jej okolicy troszkę wody i kilka ziarenek piasku, ale jeśli zaślepka jest ok, to gromadzi się tego mało.
Podejrzewam, że zaślepka jest uszkodzona i podlewa samochód od dołu. ewentualnie sprawdź spływ wody z tylnej szyby i klapy bagażnika i uszczelkę klapy.
arekp - 11-05-2008, 09:10
kotakot, poniewaz masz nowe auto to z pewnoscia nie powinienes szukac przyczyny sam - o ile jestes pewien, ze w czasie deszczow miales prawidlowo zamkniety bagaznik.
Auto masz na gwarancji, wiec szukanie na wlasna reke moim zdaniem nie ma sensu, ale jesli chcesz to najprostszym sposobem jest wybebeszyc bagaznik z wykladziny, kola i reszty pierdol, wytrzec boki wneki na kolo do sucha a nastepnie po zamknieciu klapy podlej auto woda po uszczelkach i w okolicy swiatel tylnych.
Po otwarciu bagaznika powinienes zobaczyc z ktorego kierunku lecial strumyczek wody do srodka. Tyle, ze dalej niewiele z tym zrobisz - a przynajmniej ja bym nie ruszal majac auto na gwarancji.
Kibloo - 12-05-2008, 20:36
dokładnie tak!!!
ale dodatkowo może być problem z uszczelkami lub odpływem wody spod tylnej szyby, przy bagażniku... nie szukaj sam- od tego na gwarancji jest ASO
pozdro
kotakot - 04-06-2008, 13:33
Sprawa rozwiązana ;D NIE BYŁA TO WINA LANCERKA a ludzi, konkretnie przy montowaniu wynegocjowanych w ostatniej chwili czujników cofanie nie zalepili jakiejś zaślepki koło lampy i tamtędy woda dostawała sie do autka. Naprawione na gwarancji, wszystko jest git :d
Kibloo - 04-06-2008, 20:54
no i po krzyku, pozdro i wiele radości z użytkowania autka
pzdr
krzychu - 05-06-2008, 09:26
A tak spytam bo te czujniki cofania w 90% nie tworzą z wnętrzem jednej całości jak to u Ciebie podłaczyli w środku (mówie o tym jakimś wskaźniku odległości)
Krzychu
kotakot - 05-06-2008, 09:39
U mnie wskaźnika odległości nie ma. Piszczy Jak jest daleko to rzadko, w miarę zbliżania się do przeszkody coraz częściej, jak jest już bardzo blisko to jednostajnie. Mam gdzieś zapisane co ile centymetrów jaki dźwięk ale teraz nie pamiętam..
|
|
|