Potrzebna Pomoc - [pomoc] Pomoc dla Tomka.
gigant87 - 10-05-2008, 21:08 Temat postu: [pomoc] Pomoc dla Tomka. Witam Was Mistumaniaki! Nigdy nie sądziłem, że będę po "tej" stronie tego forum, czyli, że kiedyś to ja będę pisał posta z prośbą o pomoc. Poniżej wklejam treść listu zredagowanego przez rodzinę Tomka oraz zamieszczam link do jego strony.
Jeśli ktoś może pomóc, również ja będę bardzo wdzięczny. Gdyby ktoś mógł zaoferować inne wsparcie jest proszony o kontakt mailowy pomoc.tomkowi@gmail.com bądź ze mną na pw.
To tyle ode mnie, poniżej treść listu. Pozdrawiam i z góry dziękuję!
Tomek nie jest już dzieckiem. W lipcu skończy 30 lat. Ale jak dziecko musi od nowa rozpocząć swoje życie, musi na nowo się go uczyć...
Do niedawna był po prostu młodym, zdrowym mężczyzną. Pracował, cieszył się małą córeczką. 17 czerwca 2007 r. przeżył wypadek komunikacyjny. Rozpoznanie: uraz wielonarządowy. Niewydolność oddechowa. Stan po stłuczeniu mózgu. Pęknięcie wątroby. Złamania żeber, barku, kości łokciowej, kości udowej. Najpierw śpiączka, potem stan określany przez lekarzy jako wegetatywny, zupełny brak kontaktu z Tomkiem. Wiele komplikacji, operacje, zabiegi i nasze dzień po dniu, tydzień po tygodniu i w końcu miesiąc po miesiącu czuwanie przy jego łóżku. Czekanie na choćby minimalny sygnał, że się budzi, że wraca. I praca nad tym, by jego ciało nie zapomniało, jak się poruszać.
Od niedawna już wiemy, że Tomek odzyskał świadomość. Nie umie mówić, ale porozumiewamy się przez wypisany alfabet - mruga lub kiwa głową wybierając literki, i tak mozolnie razem przypominamy sobie jego świat. Jest sparaliżowany - czterokończynowe porażenie spastyczne. Niepełnosprawny w stopniu znacznym, unieruchomiony w swoim łóżku, zupełnie niezdolny do samodzielnego funkcjonowania.
Mimo wszystko jednak, walczy o siebie – jest coraz silniejszy, coraz więcej ćwiczy i bardzo wierzy, że w końcu stanie na własnych nogach. Aby mu w tym pomóc, konieczne jest leczenie farmakologiczne i codzienna intensywna rehabilitacja, specjalne łóżko, materac, sprzęt rehabilitacyjny.
Wszystko to jest bardzo drogie i niestety, przerasta nasze możliwości. Ufam jednak, że Wasza zdolność dzielenia się da szansę Tomkowi na kontynuację terapii i powrót do pełniejszego życia.
Dziękuję za okazanie wszelkiej pomocy – za każdą, nawet najmniejszą wpłatę na rzecz Tomka. Możesz również przekazać 1% swojego podatku – dokładne informacje, jak to zrobić, znajdziesz na stronie Fundacji Dzieciom „Zdążyć z Pomocą”.
Aneta Galińska – siostra oraz Rodzice, Joanna z Zuzią i brat Paweł
http://www.dzieciom.pl/5571
Wpłaty można kierować na konto:
Fundacja Dzieciom "Zdążyć z Pomocą"
ul. Łomiańska 5, 01-685 Warszawa
PEKAO S.A. IO/Warszawa 41 1240 1037 1111 0010 1321 9362
Koniecznie dopisek: darowizna na leczenie i rehabilitację Tomasza Galińskiego.
Hubeeert - 11-05-2008, 00:21
Uważam, że możemy i powinniśmy pomóc.
Na początek wywieszę ten post jako Ogłoszenie.
Apel do Was Mitsumaniaki - pokażcie serce, każda złotówka się liczy.
londolut - 11-05-2008, 15:15
Parę razy czytałem o wyczynach MM - odpowiedź na każde wezwanie o pomoc.
Mam nadzieję, że w tym wypadku też damy radę chociaż w małym stopniu pomóc Tomkowi i jego rodzinie. Niech sami nie borykają się z takimi problemami. Wsparcie jest potrzebne na każdym kroku
MitsuManiaki mobilizacja
Ode mnie kasa poszła, mam nadzieję, że nie będę sam...
Anonymous - 11-05-2008, 18:08
No to pomagamy.
Kibloo - 12-05-2008, 20:30
...i poszło...
Tomku wracaj szybko do zdrowia, trzymamy za ciebie kciuki!!!
Kibloo i Sabo
maxwell61 - 13-05-2008, 20:23
ok kasiora poszła...
Tomek trzymam kciuki za jak najszybsze wyzdrowienie i dołączenie do "normalnego świata"
Damian i Aga
Anonymous - 13-05-2008, 20:37
Poleciało..........
Tomku będzie dobrze - dasz radę
Trzymamy kciuki
Michał i Ola
[ Dodano: 13-05-2008, 20:40 ]
Zapomniałem powiedzieć że GIGANT dobrze zrobiłeś że wkleiłeś taki temat
TRAWOR76 - 14-05-2008, 12:04
...trzeba wierzyc ,że będzie dobrze i sie spełni..a jest nas dużo i wspieramy Cię Tomasz i wierzymy...trzymamy kciuki.Dasz radę!
Jassmina i Trawor
Anonymous - 19-05-2008, 06:28
no i poszlo....
Anonymous - 19-05-2008, 07:11
Ode mnie też poszło.
Anonymous - 23-05-2008, 22:00
OK,trzymaj się
miczon - 26-05-2008, 11:27
Kaska poszła. Tomku wracaj do zdrowia.
gigant87 - 27-05-2008, 23:41
Dzisiaj otrzymałem maila od siostry Tomka, pozwolę go sobie tutaj wkleić:
Kod: | Witaj,
chciałabym podziękować wszystkim, którzy nas wspierają. Naprawdę każda
pomoc ma znaczenie. Udało nam się zwiększyć liczbę godzin rehabilitacji
Tomka, ciężko nad sobą pracuje i widać postępy. Choć oczywiście dzieje
się to bardzo powoli, ale jednak krok po kroczku do przodu. Proszę,
podziękuj w Tomka i w moim imieniu wszystkim, którzy wpłacili na jego
konto. Pokój i dobro na świecie zaczynają się w pojedynczych sercach.
Pozdrawiam ciepło.
Aneta |
Anonymous - 10-06-2008, 08:56 Temat postu: POWROTU DO ZDROWIA .... SZYBKIEGO POWROTU DO ZROWIA I PEŁNEJ SPRAWNOŚCI ŻYCZĘ JA I MOJA RODZINA
TRZYMAJCIE SIĘ JAK TYLKO BĘDE MÓGŁ WSPOMOGĘ...
Anonymous - 11-06-2008, 07:32
Szacunek dla Tomka za siłę którą w sobie znajduje ,aby walczyć o swoje życie i zdrowie w takim stanie , nie jeden by się poddał .
Pozdrawiamy i życzymy powrotu do zdrowia Tomku , Paweł cała moja rodzinka i koledzy z MM .
Poszło
|
|
|