To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[92-96]Colt CA0 - [ALL] Pociekująca chłodnica

Anonymous - 13-05-2008, 11:28
Temat postu: [ALL] Pociekująca chłodnica
Hejka

Czy może ktoś ma doświadczenie z pociekującą chłodnicą. Generlanie chodzi o to czy jest sens ją płukać przed wlaniem płynu uszczelniającego. Czy to nie rozszczelni chłodnicy jeszcze bardziej.

Uwagi pomocnicze: Przebieg 200tys rocznik 94, raczej słabo wydajny układ chłodzenia, często się włącza wiatrak.

Pozdrawiam i dzięki za pomoc w tej cieknącej materii.

Hugo - 13-05-2008, 13:18

Chłodnica do wymiany. Nie kosztuje majątku. Nie eksperymentuj.
jolly69 - 13-05-2008, 14:04

mirage1 napisał/a:
raczej słabo wydajny układ chłodzenia, często się włącza wiatrak.

Sam twierdzisz że układ mało wydajny, bardzo możliwe że nigdy nie płukany i zamulony ( również w silniku) że hej :!: Wlanie uszczelniacza jeszcze go "doszczelni" a wtedy to już nawet wentylator nie pomoże ..... tak więc idź za radą Hugo, , a przy okazji wymiany chłodnicy przepłukałbym cały obieg chłodzenia w silniku.

Anonymous - 13-05-2008, 23:38

Jak sie przepłukuje obieg? Bede wymienial niedlugo plyn chlodniczy. Mozna jakos tak profilaktycznie przed / w trakcie wymiany?
Krzyzak - 14-05-2008, 19:27

Robert - czeste i krotkie wlaczanie sie wiatraka w tym silniku to norma.
A chlodnice zmien - tak jak rozmawialismy.

pelson_hk - 20-05-2008, 19:58

Witam

A wiec tak mam problem z chlodnica, tak jak kolega, tez widac ze cos z niej cieknie, a na doklad tego obrzygalo mi cos lekko filtr oleju i ta klape przy kolektorach w biale kropki, opisze wam wszystko po kolei, wracalem wczoraj z wiochy i na 4 biegu na ponad 3tys obr. silnik zaczal chodzic jakos dziwnie, tzn. tak jak automat jak mu sie w pipe da, myslalem ze to cos od sprzegla czy cos ale pozniej ustalo i po dojezdzie zobaczylem ze nie mam plynu w zbiorniczku wyrownawczym i ze jest obrzygany lekko tymi bialymi kropkami, po przyjezdzie slyszalem tez ze wiatrak chodzi, czego nigdy nie zauwazylem, powiedzcie mi co robic czy wymienic chlodnice :?: dzis dolalem tego zageszczacza do plynu, oraz uzupelnilem zbiorniczek ale jak przyjechalem do domu to wiatrak chodzil, temperatura na wskazniku jest caly czas w normie, prosze o rade bo zglupialem a ten misiek mnie wykonczy finansowo :evil:

Hugo - 21-05-2008, 17:45

pelson_hk jak chłodnica cieknie to ją jak najszybciej wymień, bo jej wymiana wychodzi taniej niż wymiana silnika po przegrzaniu go. Kapujesz o co chodzi?
pelson_hk - 21-05-2008, 20:12

Hugo oczywiscie dlatego chcialem sie upewnic, ale jak wiatrak chodzi a wskaznik temperatury jest caly czas w normie to chyba nic sie nie stanie jak pojezdze ze 2-3 dni :?:

a i jeszcze czy ta bedzie dobra :?: : http://moto.allegro.pl/it...ncer_92_96.html

Hugo - 21-05-2008, 20:52

pelson_hk napisał/a:
http://moto.allegro.pl/it...ncer_92_96.html
Szkoda, że typ Denso, a nie firmy Denso.
pelson_hk napisał/a:
czy ta bedzie dobra
Pasować będzie.
pelson_hk napisał/a:
jak wiatrak chodzi a wskaznik temperatury jest caly czas w normie to chyba nic sie nie stanie jak pojezdze ze 2-3 dni
Jak nie będzie 30 st. w plusie to nic nie powinno się stać.
pelson_hk - 23-05-2008, 08:53

dzieki Hugo, wlasnie lece zamowic nowa sztuke, wczoraj zrobilem 50km i wkaznik nawet nie chcial drgnac powyzej polowy :D