To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Chcę kupić Galanta! - [EAx 97-04] Mitsubishi Galant 2.5 lub 2.0 2000-2001

Anonymous - 15-05-2008, 10:38
Temat postu: [EAx 97-04] Mitsubishi Galant 2.5 lub 2.0 2000-2001
Witam,

od kilku tygodni szukam odpowiedniego dla siebie samochodu, ostatecznie myślę intensywnie nad Galantem. Przede wszystkim podoba mi się jego wygląd - istny majstersztyk, dodatkowo ma fajne silniki. Nie jestem pewien czy zaszaleć i wziąć 2.5, czy jednak 2.0. Czytałem różne opinie, ale generalnie bardziej pozytywne są za motorem 2.5.

Mam pytanie czy 2.0 wystarcza, by móc dynamicznie jeździć oraz czy różnica w spalaniu jest warta utraty 30 koni mechanicznych?

Rzućcie okiem na tego Galanta http://moto.allegro.pl/it...prowadzony.html co o nim sądzicie? Co prawda dysponuję około 20tysiącami, ale może uda się wykombinować nieco więcej.

Szukam koniecznie sedana i w najgorszym wypadku roku 2000.

Miałbym jeszcze prośbę - czy może mi ktoś dać adres jakiejś mapy z zaznaczonymi ASO Mitsubishi? Jestem z Kujawsko-pomorskiego i nie kojarzę, żeby jakiś serwis był w Bydgoszczy, Toruniu czy Włocławku.

Być może przeoczyłem, ale na tym forum chyba nie ma tematu, w którym można by wklejać linki z moto.allegro i innych stron z ofertami samochodów, by inni użytkownicy mogli powierzchownie powiedzieć co sądzą, czy wygląda na powypadkowy, czy przebieg nie wydaje się podejrzany, a może ktoś z forumowiczów był oglądać i może się szerzej wypowiedzieć. Takie tematy wrzucić do każdego działu samochodów - bardzo byłoby to pomocne. No o ile takie coś już tutaj nie funkcjonuje.

Pozdrawiam.

Anonymous - 15-05-2008, 10:51

Dzwoniłem do tego gościa. Auto jest jeszcze do opłat. Poza tym ma do lakierowania oba przednie błotniki, tylny zderzak, klapę bagażnika (purchelek pod plasterkiem który widać na zdjęciach) i wszystkie listwy boczne z jednej strony auta.
akbi - 15-05-2008, 11:36

Setezer napisał/a:
Mam pytanie czy 2.0 wystarcza, by móc dynamicznie jeździć oraz czy różnica w spalaniu jest warta utraty 30 koni mechanicznych?

to zależy kto co potrzebuje, dla jednych 136KM to "rakieta" a dla innych 163KM to "muł"
różnica w spalaniu to ok 1-1,5 l/100km

Cytat:
Miałbym jeszcze prośbę - czy może mi ktoś dać adres jakiejś mapy z zaznaczonymi ASO Mitsubishi? Jestem z Kujawsko-pomorskiego i nie kojarzę, żeby jakiś serwis był w Bydgoszczy, Toruniu czy Włocławku.

zerknij tutaj:
http://www.mitsubishi.pl/...awsko-pomorskie

Anonymous - 15-05-2008, 18:57

Dzięki za pomoc, więc tamten Galant odpada. A jednak jest serwis w Toruniu i Bydgoszczy, to się dobrze składa.

Teraz mam trudny orzech do zgryzienia, Mitsubishi Galant jest świetny, szczególnie wygląd, ale może jednak lepiej wziąć Hondę Accord z silnikiem 2.0 147km. Samochód trochę pewniejszy, bardziej popularny, co jest z jednej strony zaletą (dużo części), a z drugiej wadą (niski prestiż). No i Accord ma cholernie "emerycki" wygląd, nie to co Galant. Będę tak dalej kombinował i skończę na jakimś marnym Golfie, a kusi mnie kupić coś nietypowego, oryginalnego i klimatycznego.

Anonymous - 16-05-2008, 00:09

Setezer napisał/a:
Nie jestem pewien czy zaszaleć i wziąć 2.5, czy jednak 2.0
a coz w tym szalonego :?: :?: :?:
Setezer napisał/a:
czy różnica w spalaniu jest warta utraty 30 koni mechanicznych?
moim zdaniem NIE
Setezer napisał/a:
dysponuję około 20tysiącami, ale może uda się wykombinować nieco więcej.
wystarczy na niezla gablote tylko zostaw troche na wiadome wydatki...
Setezer napisał/a:
na tym forum chyba nie ma tematu, w którym można by wklejać linki z moto.allegro i innych stron z ofertami samochodów
by inni użytkownicy mogli powierzchownie powiedzieć co sądzą, czy wygląda na powypadkowy, czy przebieg nie wydaje się podejrzany, a może ktoś z forumowiczów był oglądać i może się szerzej wypowiedzieć. Takie tematy wrzucić do każdego działu samochodów - bardzo byłoby to pomocne. No o ile takie coś już tutaj nie funkcjonuje.
jestes w odpowiednim miejscu jdnak musisz SZUKAC sam
Setezer napisał/a:
Mitsubishi Galant jest świetny, szczególnie wygląd, ale może jednak lepiej wziąć Hondę Accord z silnikiem 2.0 147km.
odpada :!: :!: :!:
Setezer napisał/a:
bardziej popularny, co jest z jednej strony zaletą (dużo części), a z drugiej wadą (niski prestiż).
Galant robi sie rowniez dosc popularny a klamotow wg mnie nie brakuje choc latwo nie jest
dzwiek Vki wiele rekompensuje no i te :shock: wielkie oczy kierowcow w autach stojacych na swiatalach obok nas

Anonymous - 16-05-2008, 10:41

Cytat:
a coz w tym szalonego :?: :?: :?:

Więcej mocy = szybsza jazda, to raz. Czytałem, że w wersji 2.5, Galant to już niezły szatan i na pewno tak jest. No i spalanie jest większe, a trochę jednak jeździć będę, no może nie będą to jakieś ogromne trasy, ale czasem się zdarzy wyskoczyć na 1000km trasę. Wtedy różnicę w spalaniu już można odczuć. To miałem na myśli. No oczywiście ten pierwszy argument to nic złego, hehe.

Cytat:
wystarczy na niezla gablote tylko zostaw troche na wiadome wydatki...

Najlepiej gdybym wziął coś za 17-18tys, wtedy byłaby bajka, ale czasem warto dołożyć tysiąc-dwa na starcie, by potem uniknąć problemów.

Cytat:
odpada :!: :!: :!:

Ale chodzi o coś konkretnego, czy tak ogólnie, "bo to Honda"? Wyglądem to Galant deklasuje wszystkie wozy tej, i podobnej, klasy. Po prostu nie ma sobie równych. No, ale wygląd to nie wszystko, trochę boję się, żeby fura się nie psuła. Na forum wszystko wygląda cacy, rzadkie awarie, ale to jest forum fanów Mitsubishi, którzy zawsze trochę swoje samochody wybielają, a np. na jakimś forum Hondy, gdy spytam o Galanta, to pewnie zaczną wyskakiwać, że to dziadostwo. I tak na okrągło. Nie zrozumcie mnie źle, ale zawsze fani danej marki ją idealizują. Mam brata fana BMW i zwyczajnie z nim się gadać nie da.

Cytat:
Galant robi sie rowniez dosc popularny a klamotow wg mnie nie brakuje choc latwo nie jest
dzwiek Vki wiele rekompensuje no i te :shock: wielkie oczy kierowcow w autach stojacych na swiatalach obok nas

Ahhh, no wiem, wiem, gdyby mi na tym nie zależało, to już pewnie śmigałbym jakimś oklepanym Golfem, a ja szukam czegoś bardziej wyszukanego. Żeby o tym samochodzie móc pisać na forum, jaki to jest świetny, a nie tylko używać go do przemieszczania się. Co oczywiście jest priorytetem.

Czyli rozumiem, że w razie co, wstawiam tutaj adres jakiejś furki i wtedy oceniacie czy warto się fatygować?

Anonymous - 16-05-2008, 13:02

no troche jedzie nie powiem :mrgreen:
roznica w spalaniu to litr dwa wiec moim zdaniem warto
ja mialem 20 tysi a kupilem za 23 plus cala reszta np gaz...
nikt tu nie naskakuje na Honde !!! ale jak sam zauwazyles wyglad robi swoje a jak posluchasz V6 tki to juz chyba nie odpuscisz... :badgrin:
Galanta nikt nie idealizuje bo ma wady np szum wiatru o ktorym jest temat rzeka ! ale naprawde sie nie psuje no moze czasem nawala troche zawias
jesli poczytasz posty w tym dziale w ktorym piszesz to sie przekonasz ze tak wlasnie jest wklejasz oceniaja ...jedziesz albo nie
powodzenia w szukaniu

Krzyzak - 16-05-2008, 14:56

w kwestii hondy accord - to bardzo dobre auto, ale porownanie jej z galantem nie ma sensu z innego powodu: Galant od zawsze odstawal od swojej klasy sredniej w gore i jakosciowo celowal i udostepnial rozwiazania z najwyzszej polki (dlatego np. w porownaniu w Autoswiecie jako konkurencja dla niego byly przedstawiane takie auta jak nissan maxima czy audi a6)

honda od zawsze miala swietne silniki (mitsubishi zreszta rownie dobre - zaryzykowalbym, ze maja najlepsze 4-cylindrowe benzyniaki tej planety), ale cala reszta jest juz raczej klasy lancera niz galanta

galant ma swoje wady - najmniej ma model E3x, ktory zobaczysz w stopce mojego posta, ale za to wyglad EAx jest niesamowity... cala reszta zreszta tez

Michal4133 - 16-05-2008, 17:12

kupisz honde, zobaczysz jak obok ciebie jedzie galant i wtedy powiesz: cholera co ja zrobilem? ;)
Anonymous - 17-05-2008, 00:40

Michal4133 napisał/a:
kupisz honde, zobaczysz jak obok ciebie jedzie galant i wtedy powiesz: cholera co ja zrobilem? ;)
=D> swietna puenta
Anonymous - 17-05-2008, 10:25

http://moto.allegro.pl/it...a_tempomat.html

Uwielbiam, gdy wóz jest z roku 98, ale to jest model 99! Sam samochód wygląda chyba w porządku, co prawda do opłat (ile mogą wynieść?), ale nie jest źle. Początkowo chciałem coś młodszego, ale ostatecznie pewnie skończy się na roczniku 1998, może 1999. Bardzo mały wybór niestety.

http://www.otomoto.pl/ind...how&id=C5226025

A tutaj kolejny. Co sądzicie?

Anonymous - 17-05-2008, 10:34

Sport Edition wyglada ciekawiej i ma troche gratisow od sprzedajacego .reszte trzeba jak zwykle ocenic na zywca :!:
tyle tak na szybko bo musze zaraz znikac...

Anonymous - 17-05-2008, 11:06

To jest ciekawe tylko kwestia tego czy podoba ci sie avance? http://www.otomoto.pl/ind...how&id=C5240736
Anonymous - 17-05-2008, 11:17

Wolałbym nie-avance, lubię bardziej kanciate wozy, ale i tak jest b. ładny. Tylko kwestia tego, że ten model jest w automacie, a ja, jako młody kierowca, nie chcę absolutnie takiej skrzyni - musi być manualna. No i kwestia ceny, troszkę za dużo, ale furka wydaje się być w stanie idealnym. Może wybiorę się zobaczyć, przejechać, ale kupić raczej nie dam rady.

Te modele, które wkleiłem są dosyć daleko ode mnie i jeszcze trochę poczekam aż się ruszę, by któryś obejrzeć (może trafi się jakiś Galant bliżej mnie). No i muszę być, choć częściowo, pewny, że nie pojadę na marne. Rozmowa tel. daje tyle, co opis na aukcji "wszystko idealnie, na pewno się nie zawiedziesz" - aha, ale czasem bywa różnie.

Wszedłem na jakieś forum Hondy i wklepałem w wyszukiwarce Galant i wyskoczyło mi kilka wiadomości, m.in. taka, w której ktoś szukał Accorda, a inny użytkownik polecił mu, by rozejrzał się też za innymi wozami, sugerując np. Galanta. Czyli wóz doceniają nawet fani Hondy, jest dobrze, hehe.

Anonymous - 17-05-2008, 12:50

Setezer napisał/a:
tylko kwestia tego, że ten model jest w automacie, a ja, jako młody kierowca, nie chcę absolutnie takiej skrzyni - musi być manualna.
kolego jesli automat ma TIPTRONIKA to w zupelnosci wystarczy do scigania sie i zostawiania w tyle nie jednej bmw. laczki potrafi rowniez spalic po wylaczeniu TCL'a ale wiadome ze to nie jest zbyt zdrowe dla skrzyni :!: ale nawet i manualnej(mnie sie rozsypal manual w golfie 3ce po okolo 3 tygodniach od ostatniego ostrego palenia kapci(wywalilo atak przez obudowe skrzyni przy wolnym ruszaniu ze swiatel :!: :!: :!: )

Setezer napisał/a:
ktoś szukał Accorda, a inny użytkownik polecił mu, by rozejrzał się też za innymi wozami, sugerując np. Galanta. Czyli wóz doceniają nawet fani Hondy, jest dobrze, hehe.
:twisted: cos w tym musi byc