[XX-92]Lancer C6x i starsze - [C62A 1,5 12V] Półosie od hyundai-a
Anonymous - 16-05-2008, 16:04 Temat postu: [C62A 1,5 12V] Półosie od hyundai-a Witam,
Dwa lata temu wymieniałem przegub, a od jakiegoś tygodnia słyszę że znowu stuka. Jego wymiana była dość karkołomna, a konkretnie zdjęcie starego. Musiałem rozcinać go szlifierką kątową :/ Nie mam za bardzo czasu zabawy z tym przegubem i wpadłem na pomysł wymiany całej półosi. Nie ma to jak oryginał, wystarczy dbać o gumy ochronne. Tylko, że od Lancerka takiego jak mój najmłodsze to 16 lat Z tego co się orientuję to były hyundai-e z takimi silnikami jak w tym Miśku. Czy ktoś z forumowiczów się orientuje czy prawa płoś od Pony albo Accenta będzie pasowała do joego Lancera? Ewentualnie może ma ktoś półoś w dobrym stanie i mieszka w okolicach Warszawy, ewentualnie między Warszawą a Radomiem...
Pozdrawiam
Bartek - 16-05-2008, 16:48
Założysz NTN (Czy NKN nie pamiętam) i masz spokój na 100 000 km - tyle najeździłem takim..... cena ok. 200 zł, więc chyba nie warto kombinować - dzwoń do Japaneze
Anonymous - 16-05-2008, 17:00
Rozumiem, ale mi chodzi o jak najszybszą naprawę, a jak sobie przypomne ile było pracy ze zdjęciem starego przegubu to aż mi się odechciewa, tymbardziej że auto mi jest potrzebne cały czas i nie mam czasu odstawić go do warsztatu.
Bartek - 16-05-2008, 18:04
Zdjęcie przegubu to chwila nieuwagi....
Wyciągasz półoś
zdejmujesz osłonę
mocujesz półoś w imadle
kilowym młotkiem zbijasz przegub uderzając przez kawałek metalu bezpośrednio w część siedzącą na półosi, jednocześnie dopychając przegub w kierunku półosi..... nie spotkałem takiego, który 3 strzały by wytrzymał......
Anonymous - 16-05-2008, 19:04
No ten wytrzymał dużo więcej strzałów. W środku był pierścień zabezpieczający.
Bartek - 16-05-2008, 19:07
W każdym jest.....
|
|
|