To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[92-96]Colt CA0 - [CA4A 1.6] ciezko zrobic piska opon-zamulka totalna

p0gr0m - 17-05-2008, 13:10
Temat postu: [CA4A 1.6] ciezko zrobic piska opon-zamulka totalna
witam
od jakiegos czasu , juz z pol roku albo lepiej obserwuje u siebie w colcie duza strate mocy . mniej wiecej jakby colcik mial z 70 koni a nie 115, niewiem zabardzo czym to moze byc spowodowane , bo doszukiwac sie to mozna bylo by pol silnika wymienic. wiem tylko ze rozrzad nie przeskoczyl :] , mam colta 3 lata , i kiedys z tego co pamietam jak chcialem ruszyc z piskiem to rwal on asfalt na kilkanascie metrow , a teraz jest tak ze albo wcale nie da sie ruszyc z piskiem , albo jak juz sie uda to musze mu naprawde dac z 5000-6000 tys obrotow na start i po puszczeniu sprzegla zapiszczy on moze z metr :( , jak myslicie gdzie lezy przyczyna ? ja bym obstawial sprzeglo + cos jeszcze , ale zabardzo niewiem jak mozna sprawdzic sprzeglo tak zeby byc na 100 procent pewnym ze to jego wina, w czasie 3 lat kilka razy (5-10) zagrzalem sprzeglo ze 3 razy nawet tak ze samochod nie chcial wogole ruszyc i dopiero po paru minutach jazda stawala sie mozliwa no ale niewiem czy sprzeglo az tak mocno moglo by zamulic colta. jak np scigam sie z kumplami to mam problem objechac swifta z silnikiem 1.0 , a colt idzie prawie rowno z golfem 3 z silnikiem 75 koni :( help bo to obraza mitsubisi :)
ps. dodam tez ze jak normalnie jezdze to w sumie wydaje mi sie ze ze sprzeglem jest w miare ok :] biegi sie zmieniaja:p tylko ze jakos mam wrazenie ze sprzeglo puszcza za wysoko tzn prawie na maxa musze puscic sprzeglo zeby ruszyc. czy mozna to tez jakos wyregulowac ? jesli tak to gdzie i jak.?

Hugo - 17-05-2008, 13:41

Włączasz 3 bieg, zaciągasz ręczny i puszczasz sprzęgło. Jak zgaśnie (zadusi się) to sprzęgło jest OK. Jak nie będzie gasł to sprzęgło do wymiany.
p0gr0m - 17-05-2008, 15:24

zgasnie napewno to to wiem ze nawet probowac nie musze.
saphire - 17-05-2008, 16:12

NIe mów na zaś - po prostu weź i spróbuj :badgrin: :badgrin: :badgrin:
Anonymous - 17-05-2008, 16:17

odkręć i podepnij do masy czujnik spalania stukowego - może masz tak jak niegdyś Romel?
p0gr0m - 17-05-2008, 16:19

a co mial z nim kiedys nie tak romel i czy tez mialo jego autko wtedy mula ?
Anonymous - 20-05-2008, 00:12

Jaki masz gaz, kiedy regulowany, kiedy zmieniane elementy ukladu zaplonwego, filtry pow i gazu?
Koton - 20-05-2008, 02:13

p0gr0m napisał/a:
w czasie 3 lat kilka razy (5-10) zagrzalem sprzeglo ze 3 razy nawet tak ze samochod nie chcial wogole ruszyc i dopiero po paru minutach jazda stawala sie mozliwa

Wg mnie tu masz odpowiedz.

Za to gaz (ZWĘŻKA w dolocie) może powodować że auto jest słabe.
Jeśli po założeniu gazu było ok to sprzęgło.

p0gr0m - 23-05-2008, 13:00
Temat postu: no wiec
tak jak pisalem hugo na trojce gasnie odrazu po puszczeniu sprzegla na recznym.
filtry wymienione, swiece nie maja 10000 km przewody nowe, regulacja byla robiona jakis czas temu ale i na benzynie mul jak cholera:( zastanawia mnie czemu te sprzeglo tak wysoko puszcza tak z 2-3 mm od samej gory jak puszcze , czy da sie to jakos podciagnac czy wyregulowac ? no i co z tym mulem robic, co jeszcze sprawdzic bo golfy z 1.6 zostawiaja smrod opon :(

mkm - 23-05-2008, 13:06

Jaki masz rozmiar opon?
Anonymous - 23-05-2008, 16:23

Co ma wspólnego sprzęgło ze słabym samochodem za cholere dojść nie moge :banghead:
Jakby coś było nie tak, to ślizgałoby sie i tyle....

Jeśli to co o rozrządzie piszesz jest prawdą i jeśli filtry (szczególnie powietrza) są powymieniane, to pozostaje ci wywalić na chwile zwężkę z dolotu (gaz) i sprawdzić jeszcze raz.
Ewentualnie zdejmij na chwile rure dolotową powietrza z kolektora.

A może po prostu trzeba wziąć pod uwage że Twój Colt dostał od Ciebie porządnie po dup..
Bo z tego co piszesz to wynika że niezły z Ciebie "racer"
Do mechanika -> sprawdzić ciśnienie w cylindrach.

Hugo - 23-05-2008, 18:04

nickt napisał/a:
Co ma wspólnego sprzęgło ze słabym samochodem za cholere dojść nie moge
A uślizg spalonej tarczy sprzęgła nie przemawia do Ciebie?
wichura1 - 23-05-2008, 21:44

Spaloną tarczę wyczujesz od razu, bez kombinowania. A jak ktoś zakłada starą instalację gazową drugiej generacji, ze zwężką na dolocie (zamiast wtrysku sekwencyjnego) niech się nie dziwi, że go dreswageny biorą. :D

nickt napisał/a:
....A może po prostu trzeba wziąć pod uwage że Twój Colt dostał od Ciebie porządnie po dup..
Bo z tego co piszesz to wynika że niezły z Ciebie "racer"
Do mechanika -> sprawdzić ciśnienie w cylindrach.

Racer na gazie :badgrin: :D :badgrin: :mrgreen:

p0gr0m - 24-05-2008, 13:14
Temat postu: zaraz zaraz
chlopaki czytajcie albo chociaz sprobujcie czytac ze zrozumieniem :] przeciesz napisalem ze colt dostal od jakiegos czasu mula, dostal = cos czego niemial a dostal, a gaz mialem od poczatku zalozony i wszystko bylo ok,(kiedys) :( pozdro
ps. coltem jezdze 3 lata

wichura1 - 24-05-2008, 13:23

Może być wszystko, zacznij od lambdy, przepływomierza, aparatu zapłonowego, oraz sprawdzenia błędów ECU.