To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Space Star Techniczne - [MSS DID] [ZAWIESZENIE] Trzaski przy kręceniu kierownicą

Anonymous - 27-05-2008, 11:16
Temat postu: [MSS DID] [ZAWIESZENIE] Trzaski przy kręceniu kierownicą
Mam mały (mam nadzieję) kłopocik...
Otóż 2 dni temu z okolic przedniego lewego koła zaczęły dochodzić takie jakby trzaski i stuki. Dźwięki te słychać tylko w czasie kręcenia kierownicą i skręcania kół - dźwięk ten zawsze najlepiej słychać przy max skręcie kół (w którąkolwiek stronę) i zawsze w podobnym zakresie skrętu kół. W czasie jazdy na wprost i lekkiego skręcania wszystko jest OK (nie słychać żadnych dźwięków).
Może ktoś z Was ma pojęcie co to może być przed wizytą u mechanika:
- wspomaganie
- kolumna kierownicy
- końcówki, przeguby

cns80 - 27-05-2008, 11:22

Jak dla mnie to albo łożyska amortyzatorów, albo maglownica. Ale maglownicę byłoby słychać raczej na środku i bardziej pukanie niż trzaski. Obstawiam pierwsze.
Anonymous - 27-05-2008, 12:33

No właśnie to są takie niby suche trzaski, głuche pukanie i stuki.
Jeżeli to to co obstawiasz to ile kosztowałoby doprowadzenie tego do porządku??

Pieniek - 28-05-2008, 20:33

Ja również uważam, że to górne mocowania amortyzatorów. Ostatnio wymieniałem je u siebie i za części płaciłem po 130 zł na stronę ale była to mocno promocyjna cena.
Pozdrawiam

Rafal_Szczecin - 28-05-2008, 20:35

potwierdzam .
lozyska w gornych mocowaniach amorkow.
sprawa jak widac chyba znana :P

jest to takie trykanie podczas skrecania w ktora strone, zwlascza slyszalne podczas postoju ,zgadza sie ?

cns80 - 29-05-2008, 07:30

Co do ceny to robocizna chyba droższa niż części :( Ale cen Ci nie podam, bo nie znam.
zako7 - 29-05-2008, 10:09

Mam pytanie:
Jakie jest oznaczenie tych łożysk?
Też mnie to czeka, bo stuka i czeszczy na postoju skręcając kołami :(

Pieniek - 29-05-2008, 10:58

Z tego co słyszałem to łożysko te występuje w komplecie z poduszką w której jest osadzone i wymiana samego łożyska nie załatwia sprawy. Podobno w ORI komplet kosztuje ok. 350 zł na stronę.
Grześku - 29-05-2008, 12:20

Łożyska z poduszkami najtaniej u Japaneze, wymieniałem sam w ubiegłym roku ale bij zabij nie pamiętam ile zapłaciłem.
Wymieniałem sam - zajęło mi to łącznie jakieś 3h, wystarczy Ci ściągacz do sprężyn i klucze płaskooczkowe.

Anonymous - 29-05-2008, 14:54

Rafal_Szczecin napisał/a:

jest to takie trykanie podczas skrecania w ktora strone, zwlascza slyszalne podczas postoju ,zgadza sie ?

Dokładnie tak.

Dzięki wszystkim za pomoc :)

Widzę, że czeka mnie niemały wydatek ~1000 zł (350 zł za stronę * 2 + robocizna).
Zobaczę jeszcze jak będzie z cenami u Japaneze.

cns80 - 29-05-2008, 14:56

Trzymamy kciuki żeby było tanio :) i żeby nasze prognozy były trafne :)
JCH - 29-05-2008, 19:10

slo_mo napisał/a:
Widzę, że czeka mnie niemały wydatek ~1000 zł (350 zł za stronę * 2 + robocizna).
Zobaczę jeszcze jak będzie z cenami u Japaneze.
U japaneze ceny lepsze - w ub. roku kupowałem. Zadzwoń, zapytaj.
Anonymous - 30-05-2008, 11:59

Miałem podobne objawy wymieniłem same łożysko (kupiłem w ASO za ok 75 zł) mechanik wymienił mi za 50zł. Narazie błoga cisza
zako7 - 30-05-2008, 19:28

angopl napisał/a:
Miałem podobne objawy wymieniłem same łożysko (kupiłem w ASO za ok 75 zł) mechanik wymienił mi za 50zł. Narazie błoga cisza

Pamiętasz może wymiary tego łożyska, to można by kupić poza ASO po co przepłacać :badgrin:

Anonymous - 03-06-2008, 21:29

Podróbek tego łożyska niestety nie ma.Proponuję jak najszybszą wymianę,gdyż dalsza jazda powoduje ewentualne zniszczenie elementów współpracujących(amortyzator,talerz górny sprężyny).Polecam też przy wymianie łożysk górnych amortyzatorów zastosować podkładkę(dostępna w ASO za grosze)która powoduje iż łożysko wytrzymuje dłużej.Pozdrawiam