[96-02]Colt CJ0 - [CJxA] Zardzewiała podłużnica
Anonymous - 27-05-2008, 13:46 Temat postu: [CJxA] Zardzewiała podłużnica Witam
Ostatnio postanowiłem zamontować do swojego colta nadkola plastikowe do tyłu (uniwersalne za 25 zł sztuka). chciałem zakonserwować wcześniej nadkola i pas tylny więc zdjąłem zderzak i jak sie okazało lewa podłużnica z tyłu przerdzewiała prawie całkowicie (żgniła od środka). Podłużnicę pospawałem, ale.... Powiedzcie proszę czy w coltach to normalka i co wy robicie w takim przypadku.
Pozdrawiam
Marcin-Krak - 27-05-2008, 13:57
Czy normalka - mnie to spotkało i kilka osób również.
Ja pojechałem z Miśkiem do blacharza. Podłużnica została zespawana.
Co mogę doradzić na podstawie moich obserwacji:
1. Odwiedź kilka zakładów niech Ci powiedzą co proponują i jak to chcą zrobić.
2. Nie polecam decydować się na najtańszą opcję
U mnie spawanie wiązało się z odkręceniem baku.
Poszukaj sobie w dziale CAO - KarolGT też spawał i więcej o tym pisał
Anonymous - 05-06-2008, 23:21
chyba to standart, jak i lancerach z tego rocznika, jak ktoś na poczatku nie zakonserwował, ot ciekawostka iż tylko na tylnej czesci podłużnicy
mkm - 05-06-2008, 23:30
wolf napisał/a: | ot ciekawostka iż tylko na tylnej czesci podłużnicy |
A czy naprawy blacharskie w olbrzymiej ilosci autek nie maja na to wplywu? Laki023 pisze, ze podluznica zgnila lewa i to od srodka. Dlaczego lewa? Niestety jak mlotek dotknie blachy to rdza wczesniej czy pozniej i tak wyjdzie...
ROMEL - 30-06-2008, 16:02
Nie ma znaczenia, czy był bity czy nie...
To jest normalka w tych rocznikach - zauważcie ze koło ogniska korozji (centrum) przebiega kolano rury wydechowej.... i ot to właśnie jest przyczyna zawitania naszej rudej koleżanki...
Oglądałem dziesiątki tych Coltów... i w każdym to samo...
Pozdrawiam
Rafal_Szczecin - 30-06-2008, 20:41
jakis czas temu rowniez ogladalem swojego colta i u mnie jest dokladnie to samo .
tak samo jest w lancerze dominka, wiec to " wada fabryczna "
Anonymous - 30-06-2008, 23:03
Ja mam to samo, z tego co słyszałem to normalka.
Rafal_Szczecin - 30-06-2008, 23:07
co nie znaczy, ze trzeba to tak zostawic, wrecz przeciwnie, nalezy to zrobic
Anonymous - 01-07-2008, 14:48
Wcale nie twierdzę, że trzeba to tak zostawić. Remont wskazany, im później tym więcej roboty, proste.
siwyalf - 27-07-2008, 10:36
Mi się wydaje, że to nie kwestia wydechu. Mój Colt ma skorodowane tylne części podłużnic z obu stron. Jak na mój gust to kwestia wahacza, który wchodzi w podłużnice. W tym miejscu zbiera się tona syfu i stąd ta korozja.
Anonymous - 23-08-2008, 23:34 Temat postu: Zardzewiałe podłużnice Witam,
mój colt ma zardzewiałe podłużnice na tylnym odcinku. Mechanik odłupał trochę tej rdzy, dziury nie zrobił ale żadna to pociecha. Wiem, że niektórzy spawają ale czy można wymienić po prostu te podłużnice?? Ile to może kosztować??
londolut - 23-08-2008, 23:45
g vv napisał/a: | mój colt ma zardzewiałe podłużnice na tylnym odcinku | Nie tylko twój, to przypadłość CJ0.
g vv napisał/a: | czy można wymienić po prostu te podłużnice? | Hmm nie spotkałem się jeszcze z takim rozwiązanie jako, że jest to element nośny. Ja bym go nie ruszał.
Hubeeert - 24-08-2008, 01:19
g vv napisał/a: | Wiem, że niektórzy spawają ale czy można wymienić po prostu te podłużnice?? |
Można. Nalezy odspoić cały przód na fabrycznych punktach spawów/zgrzewów i wstawić nowy (tzn używany ale niezardzewiały) Koszty? W Cari kosztowało to ładnych kilka tysięcy. Kofi wie więcej. Zapytaj na PW.
Pozdrawiam
Rafal_Szczecin - 24-08-2008, 12:38
Hubeeert napisał/a: | Nalezy odspoić cały przód na fabrycznych punktach spawów/zgrzewów i wstawić nowy |
Hubert ale po co odspajac caly przod skoro chore podluznice sa z tylu auta ??
Hubeeert - 24-08-2008, 13:09
[quote="g vv"]Hubert ale po co odspajac caly przod skoro chore podluznice sa z tylu auta ??[quote]
pomyłka. Niedoczytałem. Przepraszam...
|
|
|