Problemy techniczne - Głośne stuki w komorze silnika
nimrodelipapi - 27-05-2008, 22:04 Temat postu: Głośne stuki w komorze silnika Witam
Po naprawie rozrusznika mam kolejny problem w komorze silnika w okolicy korka wlewowego oleju słychać głośne stuki proporcjonalne do prędkości obrotowej silnika. Stuki zanikają przy około 3000obr/min oraz czasami przy normalnej pracy ale na bardzo krótko ( dźwięk przypomina kilka nakrętek wrzuconych do puszki i potrząsanych )
Dodam , że silnik pracuje równomiernie, nie spala oleju , przyśpiesza bez zarzutu, nie jest odczuwalna jakakolwiek zmiana praca silnika na gorszą. Obawiam się tylko , że może to przedsmak jakiejś poważnej awarii. Rozrząd wymieniony 3 lata temu ok 30000 km, wydech już nieszczelny, ale trzyma sie razem.
Moje obwy kieruje w stronę :
1.alternatora ( nie udał mi się go zluzować tak żeby zdjąć pasek wieloklinowy, oodkręciłem śrube napinającą i zluzowałem kostkę przez którą przechodzi ta śruba, i alternator ani drgną czy coś jeszcze pominołem?)
2. jedno z łożysk w okolicach rozrządu ( może rolka napinacza - KOYO o ile pamiętam nazwę ostatnio założonej )
Wątpi żeby to były zawory - to chyba byłoby czuć na utracie mocy silnika i silnik by pracował nie równomiernie - tak sądze
Proszę o pomoc
Bartek - 28-05-2008, 07:28
A pompę wody wymieniałeś wraz z rozrządem? Jeżeli nie to ona jest najbardziej prawdopodobna wg mnie
Student - 28-05-2008, 07:37
Co do alternatora to pominąłeś śruby które trzymają alternator na zawiasach, jak są dokręcone to luzowanie samego napinacza nie pomoże.
Ale jak wyżej alternator to nie twój problem.
nimrodelipapi - 29-05-2008, 14:29
Witam ponownie
Jak sie okazało jest to wina dolnego koła rozrządu (rozleciało się).
Mam prośbe kto mi pomoze znaleść taki kpl tznkoło podkladka dystansowa klin i śruba , auto stoi u mechanika w Mikolowie i czeka na części. jeżeli ktoś zna sklep lub kogoś kto to posiada ( może być używka - w dobrej kondcji oczywiście) to proszę o kontakt.
Z góry dziękuje
|
|
|