To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Space Star Techniczne - [MSS 1.3] [SILNIK] Szalejąca wskazówka od temperatury

mikimax100 - 28-05-2008, 09:21
Temat postu: [MSS 1.3] [SILNIK] Szalejąca wskazówka od temperatury
Witam,od pewnego czasu zaczęła pływać wskazówka od temperatury.Dokładnie to w trakcie jazdy pływa gór dół,zauważyłem też że jak włączę dodatkowo kolejne odbiorniki prądu np.nawiew,światła,zapalniczkę to wskazówka ta wędruje coraz wyżej.Natomiast na postoju gdy wciskam hamulec też wskazówka idzie w górę a gdy puszczam opada.Podejrzenie padło na alternator i regulator napięcia,zostały naprawione i wymienione i dalej to samo.Wentylator od chłodnicy się załancza czyli termostat chyba dobry.Proszę o podpowiedź co może być przyczyną.
Anonymous - 28-05-2008, 09:55
Temat postu: Re: Szalejąca wskazówka od temperatury
mikimax100 napisał/a:
Wentylator od chłodnicy się załancza czyli termostat chyba dobry.

Chyba dobry czy na pewno dobry??
Sprawdź termostat bo załączanie się wentylatora niekoniecznie wskazuje na jego prawidłową pracę.

jawlo - 28-05-2008, 14:03

Też miałem coś podobnego ze wskaźnikiem temperatury.
Okazało się, że niełączył przewód w kostce przyłączeniowej czujnika temperatury.
Podczas przyspieszania zwierały się końce natomiast przy hamowaniu rozłączały.

mikimax100 - 28-05-2008, 15:45

dzięki na pewno to sprawdzę sprawdzę,tylko jeszcze jakby ktoś mógł podpowiedzieć jak ten czujnik zlokalizować?
Anonymous - 28-05-2008, 20:43

jawlo napisał/a:
Też miałem coś podobnego ze wskaźnikiem temperatury.
Okazało się, że niełączył przewód w kostce przyłączeniowej czujnika temperatury.
Podczas przyspieszania zwierały się końce natomiast przy hamowaniu rozłączały.

Dokładnie. Też tak miałem. Naprawione w serwisie, wię c nie wiem gdzie to jest.

Anonymous - 28-05-2008, 22:55

mikimax100 napisał/a:
dzięki na pewno to sprawdzę sprawdzę,tylko jeszcze jakby ktoś mógł podpowiedzieć jak ten czujnik zlokalizować?

Hej!
Własnie od 2 tygodni mam swojego misia i wczoraj zauważyłem ten sam problem. Jak uda Ci się ustalić ta złącze daj proszę znać. A gdybym sam coś wyszperał też się podziele.

jawlo - 29-05-2008, 06:42

Kolega ICH opracował instrukcje wymiany termostatu.
Na rysunku element nr 13 to czujnik temperatury.

JCH - 29-05-2008, 19:25

Instrukcja dotyczy 1.9 DID - a tu kolega pyta o 1.3 więc nie będzie dokładnie tak samo :?

edit:
aha, teraz dopiero kapnąłem się że odpowiadałeś na post mufy

Anonymous - 29-05-2008, 19:48

Mega dzieki, w sobote przetestuje, czy podziała. :D

[ Dodano: 03-07-2008, 22:20 ]
... no i nie było co testowac. Jak to kirdyś ktoś określił: na słowo działało, na słowo przestało. W tym wypadku problem zniknął samoczynnie, równie szybko jak sie pojawił. Widocznie coś na stykach. Ale opis do wymiany termostatu zaiście super!