To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[92-96]Colt CA0 - [CA4A 1.6] ślizgające się sprzęgło

Anonymous - 29-05-2008, 13:50
Temat postu: [CA4A 1.6] ślizgające się sprzęgło
Cześć,

Niedawno wymieniłem sprzęgło w Colcie przejechałem może 2 tyś i co...? Sprzęgło zaczęło się znowu ślizgać?

Na ręcznym sprawdzane gaśnie odrazu! Problem jest przy wyższych biegach na czwórce od 3 tyś jak wcisnę pedał gazu do końca to jakbym jechał automatem - poślizg.

Diagnoza jest taka że może olej z silnika wycieka jakoś do tarczy i powoduje poślizg, czy to możliwe?? Nie pamiętam jakiej firmy jest tarcza ale chyba nie ma opcji żeby się już wytarła?

Jutro odwiedzam warsztat i będzie rozbiórka.

Anonymous - 29-05-2008, 16:59

Mysle ze gdyby byla to wina oleju to sprzeglo slizgaloby sie caly czas a nie tylko w takich okolicznosciach o jakich piszesz :]
Anonymous - 29-05-2008, 17:13

Też tak myślę ale to z olejem to wymyślili w warsztacie......jutro mają rozebrać skrzynię.
londolut - 30-05-2008, 08:24

Wymieniałeś cały komplet? Łożysko, docisk i tarczę czy tylko np tarczę? Może w warsztacie chcieli zyskać trochę kasy na częściach i poskąpili a teraz masz taki efekt?
Anonymous - 30-05-2008, 15:01

Cześć

Wymieniłem cały komplet! Podobno sprzęgło można spalić w "5 min." ale nie przypominam sobie żebym jakoś na maksa katował miśka.

Mam już info z warsztatu. Nie rozebrali skrzyni ale stwierdzili że jeżeli cieknie z pod uszczelki pod głowicą olej to może on jakimś cudem dostać się do sprzęgła i cały czas je smarować i dlatego się ślizga. Hmmm niestety nie ma jak tego sprawdzić nie rozbierając skrzyni....masakra jakaś.

No i jeszcze ta uszczelka... :(

Anonymous - 31-05-2008, 14:52

hmm... moim zdaniem gdyby byl to olej to by sie slizgalo caly czas no ale moze sie myle :P
Anonymous - 31-05-2008, 17:30

Niekoniecznie musi sie slizgac cały czas.Przeciez sprzeglo ma swoj docisk.
londolut - 31-05-2008, 21:33

adamovicius napisał/a:
Niekoniecznie musi sie slizgac cały czas.Przeciez sprzeglo ma swoj docisk.
Ale jeśli sprzęgło będzie zabryzgane olejem to będzie się ślizgać od samego początku lub zacznie bardzo szybko po rozpoczęciu jazdy.
Anonymous - 31-05-2008, 23:06

No niby ma swoj docisk ale olej sam z siebie znacznie zmniejszy tarcie i by sie slizgalo. Tak samo jakby sobie tarcze hamulcowe olejem posmarowc :P
mechu102 - 15-06-2008, 11:27

witam
umnie od samego poczatku cieknie lekko z pod glowicy czyli juz od trzech lat jak mam colta. olej wlasnei si dostaje w okolice obudowy sprzegla. przez ten czas bylo wszystko ok ale ostatnio jak chcialem ostro przespieszyc i zmienilem z jedynki na dwojke to zaczelo sie slizgac i tak samo na trojce ale ljak sciagnalem z gazu i ponownie wcisnalem to ciagnal normalnie. umnie to chyba wlasnie jzu powoli sprzeglo bedzie padalo.
mam takie pytabko jakie sprzeglo kupiles a moze jakie polecacie.
widzialem na allegro sprzeglo firmy AISAN chyba jakos tak
dobre to jest?

Hugo - 15-06-2008, 13:18

mechu102 napisał/a:
sprzeglo firmy AISAN chyba jakos tak
dobre to jest?
Bardzo dobre. Śmiało można zakładać.