To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[92-96]Colt CA0 - [CAxA] Róznica w skrzyniach biegów wersja Europa a Canada ?

stiop3 - 30-05-2008, 00:36
Temat postu: [CAxA] Róznica w skrzyniach biegów wersja Europa a Canada ?
Hyundai Sonica 94r -czyli kanadyjska wersja Sonaty, silnik Mitsubishi 2.0dohc, skrzynia manualna, (na oko) ta sama, co w Galancie. Sprawdzajac poziom oleju w skrzyni (zbyt niski, niestety) zastanowił mnie kolor oleju- jest czerwony i dziwnie podobny gestoscia i zapachem do ATF-u. Poprzedni własciciel twierdzi, iz oleju w skrzyni nie zmieniał, a tylko pare lat temu sprawdzał poziom. Skrzynia działa bez zarzutu, ale cos z tym poziomem musze zrobic.Mam dwa pytania - 1. czy to mozliwe, aby na rynek amerykanski skrzynie te były zalewane ATF-em? , 2. dolac ATF do poziomu, czy spuscic i wlac gl-4? Czytajac, jakie problemy ze skrzyniami mają użytkownicy Misków, stałem sie nadwrażliwy, do poprzedniego mojego auta po prostu dolałbym ATF. Będę wdzięczny za każdą podpowiedz
londolut - 30-05-2008, 08:28

ATF to płyn do przekładni i nie powinien on zeźlić czegoś w skrzynce ;)
stiop3 napisał/a:
dolac ATF do poziomu, czy spuscic i wlac gl-4?
Ja bym zlał wszystko co do cm³ i zalał skrzynię świeżym płynem, nie zaszkodzi a będziesz wiedział co masz :)
stiop3 - 30-05-2008, 09:33

ok, ale co znaczy swieżym? - pozostac przy ATF czy wlac gl-4?
wichura1 - 30-05-2008, 12:31

Jakby mógł być ATF, to by producent podawał. Ma być 75W90 API GL4 półsyntetyk (bo syntetyka bym nie wlewał). Płyn ATF może rozwalić synchronizatory.
londolut - 31-05-2008, 21:41

stiop3 napisał/a:
wlac gl-4