Archiwum - [Cari 1.8 GDI] Kupno Carismy, prośba o ocenę auta i porady
Anonymous - 30-05-2008, 22:41 Temat postu: [Cari 1.8 GDI] Kupno Carismy, prośba o ocenę auta i porady Jako, że jestem nowym użytkownikiem forum serdecznie witam
Planuję zakup Carismy 1,8 badz 1,6 i dysponuję budżetem w granicach 14 tys.zł.
Po pierwsze prosiłbym o ocenę tego samochodu:
http://www.otomoto.pl/ind...how&id=C5300145
Po drugie, na co radzicie zwrócić uwagę przy oględzinach auta?
Jestem jeszcze laikiem dlatego liczę na pomoc fachowców, każda uwaga będzie dla mnie cenna.
P.S. Samochod bedzie uzywany na dojazdy do pracy, jakies wypady weekendowe, mysle , ze nie wiecej niz 1400km miesiecznie.
Z góry dziękuję za pomoc.
Morfi - 31-05-2008, 07:32
Tylko 1.8 GDI polecamy
Anonymous - 31-05-2008, 12:10
Zgadzam się z przedmówcą
Anonymous - 31-05-2008, 17:01
Zdarzylem juz zauwazyc, ze jak benzynka to tylko GDI
Napiszcie proszę cos o tym samochodzie z linku z pierwszego posta. Co o nim myslicie patrzac na fotki?
Dziś mialem przyjemnosc go ogladac, spedzilem na tym prawie godzine
'wraz z jazda probna i powiem Wam, ze wszystko wydaje sie byc w porzadku.
Przyjrzalem sie dokladnie blacharce, spasowaniu elementow, silnik nie mial
wyciekow i nie byl myty.
Podczas jazdy nie znosilo go na zadna strone, przy predkosci kolo 100km/h
nie bylo slychac zadnych niepokojacych oddzwiekow. Wnetrze zadbane, kierownica
nie wyslizgana, pedaly podobnie.
Samochod 2 lata temu sprowadzony z Niemiec (wtedy przebieg 140 tys km),
w Polsce jeden wlasciciel rocznik '47 (widzialem ubezp. i dowod rej), niestety
facet nie serwisowal go w Polsce w autoryzowanych serwisach. Rozrzad byl wymieniany
przy 140 tys, plyny wymieniane na biezaco. Obecnie 175 tys. km co wydaje sie wartoscia rzeczywista.
Niepokoi mnie tylko jedna rzecz, samochod w dokumentach nie ma podanego
numeru serii silnika, jest tylko nadwozia, czy to jest normalne dzis?
Ponoc od paru lat nr serii silnika nie jest wymagany.
Doradzcie prosze czy go brac, facet troche zszedl z ceny. Wersja LS wiec wszystko jest:)Klima dziala elegancko.
Anonymous - 31-05-2008, 17:26
Ja bym brał.Jeżeli jest tak jak piszesz to cena nie jest wygórowana .Ja za swoją z rocznika
1998 dałem 13 tyś. a była w dużo gorszym stanie.
stanik - 31-05-2008, 23:07
sprowadzony dwa lata temu (czyli w 2006 roku), ale przed majem czy po maju 2006 roku?
I mi w tym aucie nie podoba się tył samochodu. Po pierwsze zderzak ma lakierowany dolny fragment. Z tego xcco obserwowałem Carismy z rocznika starszego od mojej, to jesli w przednim zderzaku dol nie byl lakierowany to w tylnim tez. Jesli bylylakierowane to oba. Nie bylo chyba takiej wersji aby tu bylo tak a z tylu inaczej. Ale wyrocznia tu nie jestem.
A druga sprawa gdzie juz jestem pewien na 100%, taka pozycje wycieraczki z tylu, jako pozycja "neutralna" po skonczeniu dzialania nie jest w wyposazeniu seryjnym. W wersji oryginalnej pozycja neutralna dla tylnej wycieraczki to pozycja pionowa. Dlatego ja bym się baaaardzo dokladnie przyjzal tylowi, obejrzal go od srodka (podbiosl podloge bagaznika jak wyglada sytuacja z blachami w miejscu kola zapasowego). Obejrzalbym jeszcze z dwie carismy, zeby miec chociazby porownanie stanu tego miejsca.
Pozdrawiam
Anonymous - 01-06-2008, 00:24
Sokoli wzrok i niespotykana spostrzegawczość, dziękuję, że zwróciłeś na to moją uwagę.
Nie pamietam czy przed majem 2006 czy po, musialbym ponownie zerknac w ksiazke serwisowa, a to ma jakieś znaczenie?
Dziwna sprawa, faktycznie cos moglo byc z tylu robione.
Najgorsze jest to, ze tych modeli (LS - klimatronik itp.) jest bardzo malo
na rynku i jak sie szybko nie zdecyduje to ktos mi ja moze sprzatnac
z przed nosa. A w mazowieckim duzego wyboru nie mam jesli chodzi o GDI
z klima automatyczna.
Jak myslicie, wchodzic w to jesli sie okaze ze wymieniany byl zderzak lub cos wiecej? za 12k?
Oczywiscie jak to sie potwierdzi to bede cene dalej negocjowal.
stanik - 01-06-2008, 00:54
nie wiem czy ma, ale w maju 2006 weszły w Polsce do użytku tablice rejestracyjne z flaga unijna. Nie wiem czy to ma znaczenie, od tak zwróciłem na to uwage. ALe jeśli auto wjechałoby do kraju w styczni a rejestracja dopiero po maju to znaczy ze sprowadzał handlarz (a ja jakos hanndlarzom co do przebiegu to nie wierze...). No ale to już takie gdybanie Generalnie ma flagę unijna wiec powinno wjechać i byc rejestrowane po maju.
A co do spostrzegawczości, to wiesz, 10 lat posiadania takiej Carismy w domu powoduje ze zna sie auto w najdrobniejszym szczególe (moja byla z 97 roku, a ta jest z 98 i wlasnie w 98 jak sie pojawil silnik GDi to te lakierowania dołu zderzaka jakos roznie byly i raz bylo tak a raz tak i tak na prawde to sam nie wiem z czego to wynikalo).
Ale silniczek od wycieraczki byl ruszany na bank. Nawet jak sie wylaczylo wycieraczke w polowie jej dzialania, to tak jak przednia, powinna wrocic do pozycji neutralnej.
Pozdrawiam
Anonymous - 01-06-2008, 09:20
Skoro silniczek byl naruszony to pewnie ktos mu w tyl wjechal:/
W takim razie jak zdarze przed nastepnym kupcem, pojade z nia na stacje
diagnostyczna Auto TW, czytalem, ze paru forumowiczow poleca, a to jest doslownie
niecaly kilometr od komisu. Orientujecie sie ile trwa taka diagnoza co do bezwypadkowosci
i ile moze kosztowac?
Edit: Możliwe, że z tego auta bede usial zrezygnowac, wiec rozgladam sie dalej,
co powiecie o tej Carismie? http://otomoto.pl/mitsubi...a-C5334134.html
Ja na zdjeciach jak zwykle nic podejrzanego nie widze:/
Anonymous - 01-06-2008, 17:32
Witam.
Również przymierzam się do zakupu carismy. Interesuje mnie model po FL. Moja uwaga dotyczy wyglądu silnika 1.8 GDI w carismie przywołanej w powyższym poście. Czy nie brak tam czasem biło czarnej pokrywy silnika, czy może tak też sprzedawano te modele?
Tutaj w linku podobnie Carisma
Anonymous - 01-06-2008, 19:53
Pokrywy silnika tak wygladają przed liftem, przynajmniej z tego co ja widzialem. A przejrzalem juz z 30 GDi przed liftem chyba.
Odnosnie pierwszego auta, co warto sprawdzic na stacji diagnostycznej?
Ponawiam pytanko, co myslicie o tej cari? http://otomoto.pl/mitsubi...a-C5334134.html
Juiceman - 02-06-2008, 16:54
No to Panowie będę miał duża batalie z wami w tym roku bo jak coś to zakupie 1.8 i do gazu ;]
Co do auta ładnie wygląde GDI na fotkach szkoda, że nie ma fotki serducha pod maską.
Niech mnie ktoś oświeci co to jest wersja TITANIUM
Robson86 - 02-06-2008, 23:25
skoro to GDI to dlaczego nie ma oznaczen "GDI" nad kierunkowskazami na blotnichach (wersja przed liftem ma je nad kierunkami a wersja po lifcie ma je pod kierunkami)
Ktos sie bawil w cos paitem w kompie ...bo jest urwany kawalek srodkowej czesci wycieraczki tylnej
Z prawej strony na blotniku przednim owe oznaczenie GDI jest ...na drugim blotniku nie ma...
Wgniecenie na tylnych prawych drzwiach pod klamka nad listwa...
Zlamany listek od wentylacji wewnatrz samochodu-ten od okna kierowcy...
Czysta troche ta komora silnika...
akumulator prawdopodobnie jest fabryczny...czyli teoretycznie moze byc w niedlugim czasie do wymiany...
No kurde w przebieg to mi sie nie chce wierzyc...autko z 99roku a przelatane tylko 113 tys km ...uzywane przez starsza osobe-jak przegladam te ogloszenia to mozna wywnioskowac ze w wiekszosci samochodow jezdza starsi ludzie ...Mlodych nie stac czy co
Pozdroo
Anonymous - 03-06-2008, 02:19
No tak, kolejny podejrzany model:/
Jutro jade sprawdzic blacharkę tego modelu http://www.otomoto.pl/ind...how&id=C5300145
Zastanawiam sie, czy go brac jesli wyjdzie, ze nie byl bity, albo conajzwyzej zderzak byl wymieniony. Przeglad i diagnostyke pelna w serwisie moge dopiero zrobic za tydzien, bo nie ma miejsc, a do tego czasu autka moze juz nie byc, co radzicie??
Ewentualnie zerknijcie jeszcze na ten model, tu mi sie wydaje wszystko cacy, wycieraczka ok;), znaczki GDi wszedzie sa, srodek calkiem calkiem, co myslicie o silniku?
http://www.otomoto.pl/ind...how&id=C5063000
Juiceman - 03-06-2008, 07:37
radko napisał/a: |
Ewentualnie zerknijcie jeszcze na ten model, tu mi sie wydaje wszystko cacy, wycieraczka ok;), znaczki GDi wszedzie sa, srodek calkiem calkiem, co myslicie o silniku?
http://www.otomoto.pl/ind...how&id=C5063000 |
Bardzo ładny model ; ) i to jeszcze EXE, tylko nie wiem czy to "tuning" z tym wydechem czy co heh ładnie wygląda na pierwszy rzut
|
|
|