To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - [Cari 1.9TD] Wymiana tulejek drążka stabilizatora przedniego

lppbgn - 31-05-2008, 18:02
Temat postu: [Cari 1.9TD] Wymiana tulejek drążka stabilizatora przedniego
Witam
Zamierzam wymienić tulejki drązka stabilizatora przedniego i tylnego. O ile z tylnym nie będzie większych problemów to słyszałem, że aby wymienić te z przodu należy opuścić belkę. Macie może jakies inne patenty?? Jeżeli natomiast nie da się tego zrobić bez opuszczenia belki to prosiłbym o jakieś wskazówki jak tą belkę opuscić. Dysponuję kanałem, albo podnośnikiem czterołapowym, zastanawiam sie gdzie byłoby łatwiej. Czy po tej naprawie będzie konieczne ustawienie geometrii kół??
Drugi problem to wymiana sworzni wahaczy przednich. I tu też pojawja sie problem, nie posiadam prasy do ich wyciśnięcia i wciśnięcia. Może i tu mi coś doradzicie??
Z góry wielkie dzięki!!

[ Dodano: 08-06-2008, 16:04 ]
Skoro nikt nie odpowiedział, a ja już zrobiłem to o co pytałem, więc opiszę, może komuś się przyda...
Tulejki drążka stabilizatora tylnego wymienia się bez problemu, podejście jest takie, że nie ma co opisywać. Natomiast z tulejkami drążka stabilizatora przedniego faktycznie jest problem. W serwisie potwierdzili, że aby wymienić, trzeba opuścić bęlkę poprzeczna zawieszenia. Jednak można to zrobić bez opuszczenia. Są dwa sposoby, pierwszy to taki, że trzeba rozwiercić śrubę trzymajacą obejmę wiertłem 8,2mm. Śruba widoczna jest od dołu belki poprzecznej, a w zamian dać śrubę i nakrętkę samokontrującą. Ja miałem łatwiej, ponieważ wymieniałem przy okazji sworznie wahaczy i wahacze miałem wymontowane. Odkęciłem jeszcze końcówki drążków kierowniczych i do śrub trzymających obejmę gumowych stabilizatora miałem już "jakiś" dostęp. Mała treszczotka z małym przedłużaczem przegubowym, ruch po 10 stopni, trochę cierpliwości i jakoś poszło.