[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Klimatyzacja nie działa
Anonymous - 01-06-2008, 21:58 Temat postu: [EAxx] Klimatyzacja nie działa wracajac wczoraj ze spot'u we Wrocku szarpnelo mi lekko autem i klima przestala chlodzi...oj duszno bez klimy...oprocz braku chlodzenia zaobesrwowalem ze wentylatory sie nie wlaczaja i tak sie zastanawiam czy to brak gazu (ale czy wtedy klima nie powinna sie i tak wlacza oraz czy tak nagle przestalo by chlodzic) czy moze jakis inny problem z klimka??
Anonymous - 01-06-2008, 22:40
Wszystko pod maską wygląda jak zwykle? Dziwi trochę szarpnięcie, paska nie zgubiłeś?
Anonymous - 01-06-2008, 23:10
jutro jade do mechanika...zobaczymy jaka diagnoza.
Ursus - 02-06-2008, 21:11
Zatarta sprężarka i urwany pasek, nie chciałabym źle wróżyć ale słyszałem o podobnym przypadku, identyczne objawy. Sprężarka nie chodzi, wentylatory wówczas również i to by tłumaczyło szarpnięcie... Daj znać co to było...
atomek_dogg - 01-07-2010, 21:41
Witajcie, dopisuje się do tego tematu ponieważ mnie również nie działa klima, oddałem auto do warsztatu który naprawia również klimy, niestety wydaje mi się że słabo się znają tam na rzeczy.
Chodzi o to, żę klima w ogóle nie chłodzi. Jeden z przewodów był rezany w jednym miejscu a w drugim klejony poxipolem !!!! dałem przewód do spawania (już jest cacy).
Chłodnica jest w nieciekawym stanie, znalazłem dziurkę - też mi to pospawali. Gdy już układ miałem szczelny, wpuścili mi czynnik z contrastem. Niestety klima nadal nie działa. Wymienili mi osuszacz i nadal nic. Warsztat twierdzi, że jest za duże ciśnienie i dzieje się to w okolicy sprężarka - chłodnica. Warsztat polecił mi wymianę obu części. Wiadomo ile te części kosztują do naszych miśiaczkuff, więc pytanie czy mnie nie narażają na niepotrzebne koszty? Co o tym sądzicie? Co należało by wymienic?
ScYpIoL - 02-07-2010, 15:51
atomek_dogg, ja miałem podobny problem tylko że u mnie zatarta była sprężarka (jak kupowałem Galusia miała być sprawna) żeby zdiagnozować sprężarkę zdejmij pasek napięcia na sprzęgło na krótko i spróbuj zakręcić kołem pasowym na sprężarce. u mnie max 1.8 obrotu i mogłem się na kluczu wieszać. naprawa w warszawie z nowym kompresorem koszt ok 2500 3000 złotych
ja kupiłem używaną sprężareczkę nowy osuszacz płukanie układu nabicie i koszt łączny ok 600 złotych klima już drugi miesiąc śmiga aż miło
ps znalazłem warsztat który za wymianę elementów, płukanie i nabicie skasował 320zł gdzie w serwisach w stolicy i legionowie 900 - 1000 zł chcieli za to samo
atomek_dogg - 02-07-2010, 23:53
Dzięki ScYpIoL, spróbuje wymienić sprężarkę na używkę (szczególnie, że widać że na sprężarce jest jedna śruba urwana tak jakby ktoś coś już kombinował) !!
Pozdrawiam
kamil73-73 - 03-07-2010, 14:43
Co do braku śrub itp to normalne w tym złomie,cokolwiek odkręcają mechanicy to łebki zostają w kluczach wszystko zespawane rdzą.Nawiązując do tematu to u mnie kompresor stanął na 1 dzień i następnego ranka chodził bez problemu,dodam że wentylator reagował na sterowanie bez sprężarki
misjonarz. - 04-07-2010, 00:06
koledze też klima nie działała, pojechał do fachowców, 50 PLNów i zrobione. okazało się że jeden kabelek był urwany czy naderwany. więc lepiej poszukaj dobrego fachmana bo może się okazać że naprawa będzie tańsza
bieniak - 04-07-2010, 01:34
I to pewnie ten przy kompresorze. u mnie się rozłączała dziś i zerknołem m o co biega i się znalazło przegnity kabel polutowane i smiga jak nowuy
bania_85 - 20-07-2010, 20:16
atomek_dogg napisał/a: | Witajcie, dopisuje się do tego tematu ponieważ mnie również nie działa klima, oddałem auto do warsztatu który naprawia również klimy, niestety wydaje mi się że słabo się znają tam na rzeczy.
Chodzi o to, żę klima w ogóle nie chłodzi. Jeden z przewodów był rezany w jednym miejscu a w drugim klejony poxipolem !!!! dałem przewód do spawania (już jest cacy).
Chłodnica jest w nieciekawym stanie, znalazłem dziurkę - też mi to pospawali. Gdy już układ miałem szczelny, wpuścili mi czynnik z contrastem. Niestety klima nadal nie działa. Wymienili mi osuszacz i nadal nic. Warsztat twierdzi, że jest za duże ciśnienie i dzieje się to w okolicy sprężarka - chłodnica. Warsztat polecił mi wymianę obu części. Wiadomo ile te części kosztują do naszych miśiaczkuff, więc pytanie czy mnie nie narażają na niepotrzebne koszty? Co o tym sądzicie? Co należało by wymienic? |
A może masz padnięty czujnik ciśniania czynnika chłodzącego?? Bez niego sprężarka tez się nie załączy
atomek_dogg - 20-07-2010, 22:27
Witajcie,
Otóż wymieniłem to co tańsze, tzn sprężarkę i dalej nic. Została mi już tylko chłodnica. Zamówiłem na Alledrogo nową. Wyobraźcie sobie, żę nie pasowała. Jako, że nie zwykłem się łatwo poddawać przerobiłem dolne mocowanie i dopasowałem mocowanie górne. Ogólnie zabawy na kilka godzin ale ogarnąłem temat... pojechałem na nabicie.... i szok. Klima chłodzi jak szwedzka lodówka Stara chłodnica była jakaś przytkana i dlatego klima nie chłodziła.
Serwis klimatyzacji niepotrzebnie mi kazał wymienić sprężarkę, także jakby ktoś reflektował... zapraszam na priv.
Pozdrawiam
eddi1977 - 20-07-2010, 23:59
atomek_dogg napisał/a: |
Serwis klimatyzacji niepotrzebnie mi kazał wymienić sprężarkę.
|
To nie był serwis klimy tylko "wymieniacze"
Wiciu - 21-07-2010, 10:46
Witam. Mam trochę inny problem z klimą, tzn pojechałem nabić klimę, a że było gorąco to szukałem warsztatu jak najbliżej i padło na norauto, nie wiem co mnie podkusiło no ale.... Problem jest taki, że po nabiciu klimy okazało się, że przestała chłodzić ale nie zawsze, jak auto jest zimne np rano to klima chłodzi tak, że się włos jeży ale jak jest gorący silnik lub na dworze jest gorąco to lipa, nie ma bata żeby się włączyła zauważyłem, że nie zawsze włącza się kompresor czy co to tam jest na dole z elektromagnesem, ogólnie prąd idzie na bezpieczniki, przekaźniki działają a mnie jest ciepło jakiś gamoń z norauto stwierdził, że pewnie jak dopompowali gazu to sprężarka dostała za duże obciążenie i szlag ją trafił do mnie to nie przemówiło bo raz chodzi a raz nie Pomocy bo przy tej temperaturze idzie zwariować bez klimy
Psikus - 21-07-2010, 19:20
Wiciu, wentylatory chłodnicy działają?
|
|
|