Komputery, RTV, AGD, Komorki - Montaż lampy z wiatrakiem
e-gen - 04-06-2008, 20:16 Temat postu: Montaż lampy z wiatrakiem Borykam się z problemem podłączenia lampy sufitowej z wiatrakiem.
Z lampy wychodzą 4 przewody: czarny, biały, niebieski i żółto-zielony (uziemienie)
natomiast w instalacji elektrycznej w suficie mam tylko 3 przewody: czarny, niebieski i żółto-zielony (te ubrudzone farbą).
Włącznik na ścianie mam podwójny
Jak powinienem to wszystko podpiąć? Do jakiego przewodu instalacji podłączyć uziemienie??
Pozdrawiam
Bartek - 04-06-2008, 20:25
Zamień żółto-zielony z niebieskim na rysunku lampy i będzie hulało......Zasadniczo uziemienie możesz sobie darować, w końcu to divajs sterczący z sufitu, więc macać go nie będziesz.......
[ Dodano: 04-06-2008, 20:43 ]
Jeżeli instalacja jest zgodna ze sztuką - po kolei:
do włącznika czarnym dochodzi faza, wychodzą brązowym i niebieskim fazy "po włączniku"
do lampy dochodzą brązowym i niebieskim fazy "po włączniku" i niebieskim 0
u Ciebie ktoś użył zamiast dwufazowego przewodu (czarny, brązowy, niebieski) jednofazowego z uziemieniem (czarny, niebieski i żółtozielony)
e-gen - 04-06-2008, 21:23
czyli niebieski w instalacji to jest 0 - jakim pomysłem będzie podpięcie do niebieskiego uziemienia z lampy (przewód żółto-zielony); kwestia o tyle ważka, że teraz lampa lekko kopie a moja pani ma dryg do wycierania kurzu w różnych miejscach...
Bartek - 04-06-2008, 21:27
Różne kfiatki w życiu widziałem, fazę na żółto-zielonym też (i to z rozdzielni, nie z włącznika - ale to ekstremum......
TEORETYCZNIE niebieski powinno być 0
e-gen - 04-06-2008, 23:47
PEŁEN SUKCES
ten schemat zadziałał
Lampa | Instalacja
====== |=========
czarny | czarny
niebieski | zółto-zielony
biały | niebieski (czyli 0)
zółty-ziel | niebieski (czyli 0)
tak jak chciałem; jeden pstryk jest światło, drugi pstryk jest wiatrak, oba pstryk mam światło i wiatrak
Podziękowania dla Bartka i Grzesia z HFK
|
|
|