To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[96-02]Colt CJ0 - [CJ4A 1.6] Plyn od chlodnicy i pytanie...

Anonymous - 05-06-2008, 14:30
Temat postu: [CJ4A 1.6] Plyn od chlodnicy i pytanie...
Witam

mam taki problem .... nie mialem plyny w chlodnicy :/ a przynajmniej w zbiorniczku wyrownawczym no i ze nie wiedzialem co mialem wczesniej a nie chcialem wymieniac calkowicie plynow kupilem Kuler'a jest to koncentrat ktory mieszamy z woda i innymi plynami.

Moje pytanie jest takie ... wlalem ten plyn do zbiorniczka jest go troche za duzo niz byc powinno ( zapatrzylem sie jak wlewalem )

i czy teraz samochod sam "wyrzyga" ten plyn czy musze go odlac tak jak byc powinno
czy jezeli nie mialem wcale plyny wzbiorniczku trzeba teraz jakos odpowietrzyc uklad ?? co mam dalej zrobic ? :>

bo wlalem plyn auto teraz chodzi co by sie to wszystko wymieszalo czy co tam sie bedzie robic ;)

z gory dzieki za pomoc

mkm - 05-06-2008, 14:52

Odpowietrzyc nie zaszkodzi. Tu jest schemat "odpowietrznikow" niestety w cao, ale podejrzewam, ze u Ciebie bedzie podobnie tylko "z drugiej strony"
http://www.mitsubishi-gra...=odpowietrzanie

Anonymous - 05-06-2008, 15:16

a mam pytanie do uzytkownikow CJO tzn jakie macie temp silnika ?? (wskazowka) u mnie bylo zawsze troszke ponad polowe
jakie sa u Was ? :>

no i przy okazji wczesniejsze pytania dalej aktualne :) tzn czy trzeba odpowietrzac czy on moze sobie sam zassa ten plyn itd itd :)

Miroslaw1305 - 05-06-2008, 17:35

Jeśli nie wiesz co było wylej wszystko oczywiście nie na ziemię (ochrona środowiska) .Zalej od nowa albo gotowy płyn,albo concentrat z wodą destylowaną ,wcześniej rozmieszaną .Do spuszczenia najłatwiej na podnośniku.Ja rozłączyłem przewód gumowy od spodu chłodnicy .Z korkami nigdy nic nie wiadomo ,następnie połączyłem z powrotem . Do spuszcza płynu otwieramy korek wlewowy .Zalewamy gotowy płyn przez korek powoli do pełna ,zakręcamy korek wlewowy, sprawdzamy szczelnośc połączenia,które rozłączyliśmy i odpalamy silnik . Niech popracuje ok 5 minut wyłączamy i uzupełniamy znowu pod korek .Zalewamy płyn do zbiorniczka wyrównującego do poziomu wskazanego .Po paru dniach skontrolowac poziom płynu w chłodnicy i zbiorniczku wyrównawczym .Szczelny układ powinien utrzymywac stały poziom płynu w zbiorniczku wyrównawczym ,przy takiej samej temperaturze silnika-np na zimnym .Jeśli ubywa zatrzynamy szukac nieszczelnosci . Powodzenia :p :p :p :p
QwiateQ - 18-06-2008, 21:59

Miroslaw1305 napisał/a:
.Do spuszczenia najłatwiej na podnośniku

Mi udało się zdjąć chłodziwo "na kołach" żaden problem 5l butelka po wodzie ze ściętym stożkiem + lejek najlepiej z sitkiem.

Miroslaw1305 napisał/a:
Ja rozłączyłem przewód gumowy od spodu chłodnicy

DjKwaku, w dokumentacji znajdziesz oznaczenie "DRAIN PLUG" ciężko znaleźć (pod rurą stalową idącą od pompy wody, pod kolektorem wydechowym, okolo 5-7 cm od pompy wody, blisko śruby trzymającej mocowanie rurki bagnetu) na początku wydaje się być zapieczona ale łatwo się odkręca, klucz 14 (lub 12) nasadowy + średnia przedłużka + grzechotka.

Po odkręceniu kurka, drain plugiem schodzi około 4 l +/- 0,5l. Warto odkręcić odpowietrzenie przy termostacie (drugi koniec w/w stalowej rury). Reszta jak koledzy piszą odpalić, dolać, pojeździć, dolać, wlać w zbiorniczek, odserwować.

Pewnie już zmieniłeś, ale będzie dla potomnych. (ja za drugim razem znalazłem pluga, nie pytaj co było za pierwszym:))

Anonymous - 19-06-2008, 00:00

DjKwaku napisał/a:
a mam pytanie do uzytkownikow CJO tzn jakie macie temp silnika ?? (wskazowka) u mnie bylo zawsze troszke ponad polowe
jakie sa u Was ? :>
temperatura trzyma sie troszeczke ponad polowe tak powinno byc
Hugo - 19-06-2008, 00:12

BH20 napisał/a:
temperatura trzyma sie troszeczke ponad polowe tak powinno byc
Ile to trochę?
QwiateQ - 19-06-2008, 08:02

horyzontalnie <=> 1 kreska ponad
Anonymous - 19-06-2008, 09:43

a nie to troche wiecej jak 1 kreska ... ja mam zmienione tarcze w aucie i nie wiem ile jest tam u Was kresek u mnie trzyma sie zawsze okolo 4-5 kreski od gornego pola i czy autko bede grzal non stop czy bedzie sobie tylko stal i pyrkal to nie spada

Chlodnica sie wlacza klima wszystko dziala plyn w chlodnicy widac ze jest w zbiorniczku tez jest i nie ucieka, w oleju tez nie widac nic dziwnego wiec chyba wszystko jest ok ..

Anonymous - 19-06-2008, 10:23

a mam pytanie ile wchodzi płynu do naszej chodnicy?
mkm - 19-06-2008, 14:43

kuba211 napisał/a:
a mam pytanie ile wchodzi płynu do naszej chodnicy?

okolo 5 litrow.

Kubot - 27-05-2013, 22:45

Witam. Mógł by ktoś umieścić jakieś foto gdzie znajduje się śruba do odpowietrzenia układu chłodzenia? Bo za czorta nie mogę jej znaleźć :(