[97-04]Galant EAxA/W - opony nokian rozszczelnione
Anonymous - 12-06-2008, 09:20 Temat postu: opony nokian rozszczelnione Zauważyłem ostatnio że moje opony Nokian NRVi jakoś dziwnie popękały przy krawędzi . Byłem ostatnio u mechanika i też to zauważył, mówił że mogą się rozszczelnić. Opony jeszcze z sezon by pojeździły, a teraz mam zamiar jechać w niebezpieczne trasy górskie. Może wie któś czemu tak się dzieje z oponami, na przyszłość i czy faktycznie mogą pęknąć? Opony mają jakieś 2 lata .
czekoladka_1981 - 12-06-2008, 09:49
Zobacz kod prod. opony, gdzie dwie pierwsze cyfry oznaczają tydzień , a dwie kolejne rok. Bo jeśli jest tak jak:
avram napisał/a: | Opony mają jakieś 2 lata |
to jest mało prawdopodobne?
avram napisał/a: | Zauważyłem ostatnio że moje opony Nokian NRVi jakoś dziwnie popękały przy krawędzi |
Rozszczelnienie wywołane przebiciem opony, jej rozerwaniem lub uszkodzeniem zaworu. W konsekwencji następuje zniszczenie struktury opony uniemożliwiające jej dalszą eksploatację. Przebicie może być wynikiem najechania na ostry przedmiot, rozerwanie natomiast najczęściej jest spowodowane niewłaściwym ciśnieniem powietrza w oponie.
xor - 12-06-2008, 14:57
popękane nokiany ? baaardzo dziwna sprawa.
Nie wiem, co masz dokładnie na myśli - może być kilka 'typów' popękań.
Na przykład jak sie jeździło na zdecydowanie za niskim ciśnieniu.
Miałem tak po zaledwie kilku kilometrach na 1 barze, ale opony to nankangi były...
A i to tylko popękała zewnętrzna warstwa gumy, oplot i cała struktura nienaruszona.
Mógłbyś zamieścić zdjęcia ?
Anonymous - 13-06-2008, 12:24
Wystaje mi się że to jednak moja wina bo jeździłem przez jakiś czas na 1,5 bara a w drugiej miałem 2,5 i okazuje się że to tylko jedna jest tak uszkodzona. Nie pęknie mi podczas jazdy?
akbi - 13-06-2008, 12:51
avram napisał/a: | Nie pęknie mi podczas jazdy? |
całkiem możliwe, może przejeździsz jeszcze 2 tys km, a może pęknie Ci jutro, jadąc np 120km/h
...ja bym na Twoim miejscu już dzisiaj zamówił nowe opony, pamiętaj, że nie ryzykujesz tylko samochodem i własnym zdrowiem, ale i również tych Ciebie otaczających.
xor - 13-06-2008, 15:09
po primo zawieźć do fachowców od wulkanizacji i zobaczyć, co oni powiedzą.
Powierzchowne uszkodzenia bocznych części opony są nieistotne, o ile nie ma uszkodzeń wewnętrznych i struktury opony, i łatwo je można w zakładzie wulkanizacyjnym naprawić.
Anonymous - 13-06-2008, 15:15
xor napisał/a: | po primo zawieźć do fachowców od wulkanizacji i zobaczyć, co oni powiedzą.
Powierzchowne uszkodzenia bocznych części opony są nieistotne, o ile nie ma uszkodzęń wewnętrznych i struktury opony, i łatwo je można w zakładzie wulkanizacyjnym naprawić.
A może Ci sie uda gdzieś kupić 1 sztukę tego nokiana... |
Dzięki , to bardzo dobry pomysl z tym wulkanizatorem, udam się tam niebawem.
Patrzylem na opony ale znalazlem tylko szersza (ale za to bardzo tania),
Założenie szerszej to chyba nie jest mądre rozwiązanie.
http://allegro.pl/item375...15_100_ok_.html
czekoladka_1981 - 13-06-2008, 15:28
avram napisał/a: | Założenie szerszej to chyba nie jest mądre rozwiązanie |
Bardzo nie mądre!
saphire - 13-06-2008, 20:18
IMHO pozostaje ci kupić parkę nowych Nokianów i założyć na ośkę, tą uszkodzoną oponę na szmelc a z tej osi drugą od pary na zapasówkę.
|
|
|