Carisma - Techniczne - Oświetlenie wyświetlacza komputera pokladowego/radia/tempera
Robert - 13-06-2008, 15:44 Temat postu: Oświetlenie wyświetlacza komputera pokladowego/radia/tempera Jak w temacie, spaliły mi się żaróweczki od wyświetlacza komputera pokładowego/radia/temperatury w Carismie po liftingu. Teraz jak jezdze wieczorkami to nic nie widze Jak sie zabrac do wymiany tych zaróweczek Jak zdjac obudowę, czy to jest latwe przedsiewziecie czy lepiej to zlecic jakiemus zakladowi i ile kosztuja takie zaroweczki (ewentualnie gdzie je kupic)
Z gory dziekuje za odpowiedzi i poswiecony czas
Pzdr.
Anonymous - 13-06-2008, 16:14
Witam.
Miałem podobny problem. Na Twoim miejscu zaczął bym od sprawdzenia bezpieczników, tych z lewej strony kierownicy. Być może masz któregoś przepalonego. Wyświetlacz jest podświetlony trzema żaróweczkami z takimi niebieskimi kapturkami. Kupisz je w sklepie lub na stacji CPN, kosztują grosze i trzeba tylko przełożyć te gumowe kapturki. Jednak żeby się dostać do wyświetlacza, to jest naprawdę sporo pracy. Trzeba wyciągnąć radio, potem konsolę środkową, następnie popielniczkę, odkręcić wszystkie wkręty mocujące kokpit i dopiero wtedy gdy wyciągniesz kokpit będziesz miał wyświetlacz na wierzchu.
Pozdrawiam
Robert - 13-06-2008, 16:44
Bardzo dziekuje za informacje...
mam tez przepalonych pare zaroweczek w konsoli centralne wiec moze przy okazji bym sobie je powymienial tez...
Boje sie tylko zeby czegos nie podlamac przy wyjmowaniu
pozdroo
Robson86 - 14-06-2008, 10:33
Wada jest taka, ze mozesz cos urwac przy wyjmowaniu poszczegolnych elementow ...z drugiej strony serwis takze moze cos uszkodzic a Ty nie bedziesz nawet o tym wiedzial...
Pozdroo
Anonymous - 14-06-2008, 11:52
Robert napisał/a: |
mam tez przepalonych pare zaroweczek w konsoli centralne wiec moze przy okazji bym sobie je powymienial tez...
Boje sie tylko zeby czegos nie podlamac przy wyjmowaniu
pozdroo |
Wymiana żarówek w konsoli centralnej jest tak prosta, że nawet małe dziecko dałoby rade
Niedawno wymieniałem żarówki z białych na niebieskie. Sam wcześniej tego nie robiłem, byłem zielony a poszło jak z płatka (cari po lifcie). Rób to sam, nic nie zepsujesz. Zacznij od wyjęcia radia a potem wykręcasz pokrętła od nawiewu/temperatury. Jak się dostać do wyświetlacza komputera to nie wiem. Zauważyłem jednak, że chyba wszystkie plastiki w konsoli są mocowane na wcisk i nie ma tam żadnych śrubek (przynajmniej w cari po lifcie).
Przeczytaj jeszcze ten temat:
http://www.mitsubishi-gra...ghlight=#315714
Pozdrawiam
Robert - 25-06-2008, 18:50
A moze ma ktos jakis manual do tego
Ile jest tych zaroweczek w calej konsoli centralnej lacznie z klimka, oswietleniem komputerka pokladowego
pzdr.
Robson86 - 26-06-2008, 22:49
a moze pady ci jakies bezpieczniki bo watpie zeby tak w jednym czasie padly wszystkie zaroweczki odpowiedzialne za podswietlanie kompa...
Pozdroo
Robert - 26-06-2008, 22:53
Dziwna sprawa sie pojawila...bo dzisiaj na chwilke wlaczyło mi sie samo podswietlenie komputerka pokladowego...a po kilku minutach samo zgaslo...
Czyli to nie jest chyba wina spalonych żaroweczek... teraz to juz nic nie wiem
Nie wiem nawet od czego by tu zaczac sprawdzanie
Pzdr.
Robson86 - 27-06-2008, 10:40
Sprawdz mase na klemrze na wszelki wypadek bo gdzies definitywnie brakuje Ci masy...
Posprawdzaj wszystkie bezpieczniki jesli nic z tego nie bedzie to nastepnym krokiem bedzie rozebranie konsoli centralnej i posprawdzaniu czy ktorys kabelek od zasilania zarowek sie przypadkiem nie wysunal...
Pozdroo
Robert - 27-06-2008, 11:34
A jak otworzyc te bezpieczniki przy nogach kierowcy ? Tam nie ma zanej klapki ani uchwytu. Raczej nie wydaje mi sie zeby tu lezal problem, chyba pozostaje mi rozkrecic konsole centralna.
Nie wiem co robic
Pzdr.
Robson86 - 27-06-2008, 13:23
Robert napisał/a: | A jak otworzyc te bezpieczniki przy nogach kierowcy |
...jak sama nazwa wskazuje Robert napisał/a: | przy nogach kierowcy ? |
dojdz glowa jak najblizej "pedalow" (przyspieszenia,hamulca i sprzegla) i spojrz w gore
Wtedy je zobaczysz...
Pozdroo
Anonymous - 27-06-2008, 14:40
Witam.
Bezpieczniki należy sprawdzić jak najbardziej, tak jak Robson86 napisał gdy spojrzysz od dołu to zobaczysz wkręty które trzymają część kokpitu. Wykręć je (jeden jest w schowku) i pociągnij w dół za tą część kokpitu, w górnej części są zatrzaski które dodatkowo trzymają tą osłonę. Gdy ją ściągniesz dopiero wtedy zobaczysz bezpieczniki. Jednak myślę że nie łączą u ciebie styki na żaróweczkach. Żeby to sprawdzić, to puknij, uderz ręką w górną osłonę wyświetlacza. U mnie po takim uderzeniu podświetlenie na na przemian gasło i zapalało się. Jeżeli u Ciebie też tak jest, to musisz się dostać do wyświetlacza i dogiąć styki lub wymienić żaróweczki jeżeli są przepalone. Podświetlenie wyświetlacza powinno świecić po przekręceniu kluczyka w stacyjce, bez włączonych świateł postojowych.
Pozdrawiam
Robert - 28-06-2008, 10:21
Dziekuje za odpowiedzi
Sprawdzilem bezpieczniki, ale wszystkie sa jak najbardziej ok...
Pozostalo mi rozkrecenie konsoli centralnej i przy okazji powymienianie zaroweczek na nowe (wszystkie). Nie wiem jak to zrobie jeszcze, bo boje sie ze cos moze sie uszkodzic...ale chyba sprobuje...
Pzdr.
Robson86 - 29-06-2008, 15:11
Robert napisał/a: | Nie wiem jak to zrobie jeszcze, bo boje sie ze cos moze sie uszkodzic...ale chyba sprobuje... |
zacznij od wyjecia radia, pozniej popatrz i wykrecaj co aktualnie mozesz
Pozdroo
Robert - 29-06-2008, 15:16
Wlasnie jestem w trakcie odkrecania ale poza wyjeciem radia nie mam pojecia co robic dalej....
WIdze jakies 2 spinki metalowe ktore trzymaja konsole centralna wraz z "drewniana ramka" , ale w zaden sposob nie moge ich wyjac...
Nastepnie widze jakies 4 sruby ale zeby je wykrecic 3eba by albo wyjac konsole centralna albo chociaz klimatyzacje (pokretla) ...
nic sie nie da zrobic chyba
Bonfire,
moglbys opsiac krok po kroku (tak mniej wiecej) jak wyjmowales wszystko po kolei??
Z gory dziekuje
Pzdr.
PS Jak wyjac popielniczke z konsoli centralnej?
Udalo mi sie wszystko powyjmowac ale popielniczki ruszyc nie moge....
|
|
|