To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Ogólne - [Cari 1.9DI-D] Montaż popielniczki wraz z zapalniczką w Cari

Anonymous - 16-06-2008, 15:52
Temat postu: [Cari 1.9DI-D] Montaż popielniczki wraz z zapalniczką w Cari
Witam.
Przeszukałem całe forum i nigdzie nie znalazłem jak zalożyć zapalniczkę wraz z popielniczką do Carismy 1,9 DiD po liftingu.
Mam na myśli jak wprowadzić zapalniczkę do kanału pod kątem w popielniczce,oraz dodatkowo zamocować u góry 2-ie rospórki aby pozamknięciu popielniczki gniazdo zapalniczki aby pracowało poprawnie tz. zmieniało ustawienia pod wpływem zamykania, otwierania popielniczki.Problem jest dodatkowy taki,że przewody dochodzące do zapalniczki są bardzo krótkie.Przy okazji chcę wiedzieć jak nakręcić sprężynę aby po otwarciu popielniczki szuflada wysuwała się automatycznie
Pozdrawiam,czekam na odpowiedź.

wojtas20 - 15-08-2009, 12:01

Witam.
Nie wiem czy nikt nie zna odpowiedzi na pytanie które zadał mój poprzednik ale ja również byłym zainteresowany jakimś info na ten temat ponieważ mam ten sam problem, a wszystko przez cb ;)

Anonymous - 16-08-2009, 10:32

musisz wyciagnac cala obudowe popielniczki, jak ja wysuniesz to za ta szuflada beda dwa male otwory jeden po lewej a drugi po prawej stronie, wkladasz w nie 2 male srubokrety i rozuwasz je na zewntarz (podobnie jakbys wyciagal radio w samochodzie), i pociagasz do siebie wtedy wyjdzie cala popielniczka, wtedy bedzie latwo ci naprawic usterke, i latwo naciagniesz sprezyne wszytko bedziesz widzial, wiem bo gdy ja naciaglem sprezyne to zle to robilem i wylamalem te bolczyki na ktorych pracuje gniazdo zapalniczki, i teraz gniazdo zapalniczki mam w tunelu srodkowym za lewarkiem od skrzyni biegow lekko po prawej stronie, co ulatwia korzystanie np. z nawigacji
wojtas20 - 16-08-2009, 23:14

Wiem jak to wyciągnąć ale nie wiem jak ma być ta sprężyna, kurde zapalniczka jest tak jakby luzem i nie trzyma się to kupy i nie wiem gdzie to naciągnąć żeby działało. Wiem że to pewnie banalne ale nie mogę sobie z tym poradzić. Ale od początku, mam już wyciągniętą całą tą szufladkę z zapalniczką i popielniczką, to działa na zasadzie obracania się poprzez wyciąganie obraca się taki niby walec i zapalniczka powinna się rozkładać.. a u mnie nie rozkłada się zapalniczka tylko ona jest luzem, jest tam taka sprężyna ale nie wiem gdzie ją zamocować żeby zapalniczka trzymała się kupy.. :?
Maniek07 - 17-08-2009, 15:51

wojtas20 musisz naciągnąć sprężynę przed włożeniem popielniczki na swoje miejsce. Sprężynę naciągniesz obracając wałeczkiem, tylko nie naciągnij za mocno bo będzie ci strzelać przy otwieraniu (musisz wyczuć jak mocno naciągnąć). Po nawinięciu sprężyny musisz całość włożyć na swoje miejsce. Trochę motania jest ale na pewno dasz radę. Ja miałem podobny problem jak chciałem zamontować cb radio (w końcu i tak przewody puściłem od aku przez otwór pod kierownicą).
Próbuj na pewno ci sie uda tylko bądź ostrożny i nie połam czegoś :)
Powodzenia

Kerim08 - 19-08-2009, 21:19

Witam,
właśnie dzisiaj wziąłem się za wymianę żarówki podświetlenia w mojej cari po lifcie. Aby odkręcić konsole musiałem oczywiście wyciagnąć całą j... popielnicę. To mi najwięcej czasu zajęło. Nie mogłem znaleźć zaczepów bocznych, dopiero po odkręceniu panelu od klimy i wyjęciu schowka nad popielniczką udało się dojść do zaczepów po prawej i po lewej. No i wyszła, ale to tak na marginesie.

No ale do rzeczy. Popielniczka oczywiście nie otwierała się samoczynnie, dlatego skoro ją już miałem na wierzchu postanowiłem przywrócić ją do świetności po poprzednim właścicielu, zwłaszcza że niby wszystkie kołeczki były, nie było widać śladów wyłamań. Wyjąłem ze śroka tą ruchomą obudowę od zapalniczki, oczywiście by to zrobić trzeba wyjąć tą biała kostkę od kabli (bo kable strasznie krótkie), poprzez użycie dłuższego wkrętaka od czoła poprzez szufladę odginamy taki zaczep i wyciągamy kostkę potem z powrotem ją wtykamy przez otwór poniżej i wyciągamy od przodu z gniazdem zapalniczki.
Potem szufladę idzie łatwo wyjać odginająć troszkę scianki boczne aby kołeczki wyszły z prowadnic. A potem to tak jak kolega Maniek07 napisał, nakręcić spręzynkę wałkiem (jeden koniec spręzynki opiera się o śccianke szuflady, a drugi jest przyczepiony do wałeczka), przytrzymujemy aby sie nie odkręcił, szuflade wsuwamy do obudowy, aby zazębiły się kółka zębate z listwą zębatą i z czuciem wciskamy. Potem wkładamy gniazdo zapalniczki i mocujemy kostkę i gotowe. Trochę zabawy jest, ale jest to do zrobienia.

wojtas20 - 25-08-2009, 12:46

Kurde wszystko spoko ale nie mogę wypiąć zapalniczki, tzn kabla a tak jak mówicie jest krótki, nie chcę robić mocno bo się boję że urwę :) Próbowałem też sposobu z tym śrubokrętem i mi nie wychodzi :D