To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

LPG - Doradzcie

Anonymous - 27-04-2006, 12:04
Temat postu: Doradzcie
Zaczynam robić coraz więcej kilometrów swoim colcikiem i zastanawiam się poważnie nad założeniem instalacji gazowej z powodu oszczędności pieniązków gdyż dla niepracującej 19 latki koszty napełniania baku do pełna co jakiś czas są kosmiczne...i bardzo bolesne :roll:
Czy mógłby mi ktoś poradzić czy naprawde warto i jak sie po założeniu takiej instalacji sprawuje samochodzik
Za odpowiedziedzi z góry dziekuję :D

Anonymous - 27-04-2006, 12:14

pyzula napisał/a:
naiepracującej 19 latki koszty napełniania baku do pełna co jakiś czas są kosmiczne...i bardzo bolesne :roll:

jak sie ma 21 boli tak samo :mrgreen:
trudno teraz jednoznacznie odpowiedziec czy sie oplaca czy nie - we wrzesniu gaz ma
skoczyc do conajmniej 2,50/litr. niby roznica miedzy cena bezyny a gazu jest spora, ale
koszt instalacji jest niemaly - do Twojego najprawdopodobniej 2,5k - wiec zeby sie zwrocilo
to trzeba naprawde sporo jezdzic, a nie wiadomo czy podwyzki gazu na 2,50 sie skoncza.
pozatym auto pali ok 15-20 proc wiecej gazu niz bezynki. ja jak zakladalem do swojego
to gaz kosztowal 1,20 i to bylo cos pieknego. teraz juz tak nie jest.
trzeba tez czesciej wymieniac swiece i kable wn, trzeba zadbac o sklad mieszanki - dobra regulacja -
bo inaczej bum w dolocie a koszt nowego przeplywomierza bedzie kosmiczny.

jednym slowem - coby sie nie rozwodzic za duzo
TAK - jesli jezdzisz sporo, a znajdziesz DOBREGO gazownika
NIE - jesli chcialabys kupic najtansza instalacje i jesli jezdzisz niewiele

pozdrowka

Anonymous - 27-04-2006, 12:29

W jenym z serwisów zaproponowali mi 1750 za gaz więc to chyba nie za dużo (uroki życia na wsi) :D w obecnej chwili robie jakieś 800-1000km miesięcznie a jak zacznę studiować to napewno sporo ta ilość wzrośnie bo ze szkoły do domku w obie strony będzie 500 więc co do jazdy to chyba opłacało by mi się?!? Ceny paliwka też beda rosły więc sądzę że spora różnica w cenie pozostanie jeszcze przez długi czas...
KaWu - 27-04-2006, 13:53

Ja osobiscie uwazam ze przy przebiegach 1000 miesiecznie nie ma sensu montowac instalki.
No chyba ze wiesz ze autem bedziesz np. jezdzic 3, 4 lata.

Anonymous - 27-04-2006, 14:16

ja odrazu po sprowadzeniu mojego Colcika włozyłem gazik i powiem ze jestem zadowolony :lol:
. Instalacja kosztowala mnie niecale 2tys:P mam znajomego gazownika i mi spuscił z ceny :)
misiek ciut stracil na mocy ale nie jest to zabardzo odczuwalne wyniki sa zadowalajace osiagnalem nim Vmax na gazie 185Km/h mysle ze to dobry wynik
spalanie po miescie na 100km to 10L mam ciezka noge wiec dlatego Ojcu napewno spaliło by z 8 hehe ale lubie czerpac przyjemnosc z jazdy wiec deptam hhehe :D
nie wyobrazam sobie tankowania benzyny kiedy ceny jej cały czas rosna..
uwazam ze warto zainwestowac raz a potem jeździc taniej i z wiekszym bananem na buzi hehe

pozdrawiam

Krzyzak - 27-04-2006, 14:28

W 4G13 Pyzuli nie ma przypływomierza (tylko MAP sensor), więc raczej wybuch nie będzie taki groźny.
Anonymous - 27-04-2006, 14:34

ja na gazie zrobiłem 7tys i nie mialem ani jednego wybuchu brat jak miał jeszcze Calibre to mu non stop szczelała plasikowa komora ustalania mieszanki kleił ja pare razy ale potem juz nie było co do czego kleic wiec zespawal sobie metalowa..
w Colcie nie ma co wystrzelic :) chyba ze ten gumowy bezpiecznik ale to strzeli i wraca na miejsce

Kokos - 29-04-2006, 22:52

u mnie od pazdziernika 2005 ok 20 tys na LPG bez problemów
fakt, że auto słabsze i dodatkowy układ do kontroli i regulacji
koszt 1800 pln

JACA_1978 - 01-05-2006, 12:12

no ja zrobilem na gazie 14tys km od pazdziernika i gra wszystko jak na razie ale zeby sie zwrocil trzeba duzo jezdzic pozdrawiam
ROMEL - 01-05-2006, 22:37

1000 kkm - TO ZA MAłO NA LPG.... :?

Wiecie doskonale jakie mam podejście do LPG, ale biorą cjuz tylko i wyłącznie czyste kalkulacje - w tym przypadku to czyste nieporozumienie...

Miesiecznie - około 3500pln na paliwko
co 10 mieisęcy - jakies 250 PLN - filtry, olej świece
przegląd rejestr 100PLN
dziwne wydatki 200PLN

Gaziura...

Instalka 2000PLN
gaziura na miesiąc - około 200PLN
co 10 miesięcy jak wyżej - plus przewody WN - 150PLN
przegląd rejstr 170PLN czy siakoś tak
dziwne wydatki ???? - tego nie wiedzą najstarsi Indianie... 100PLN - a może 1000PLN za remoncik główki....

Baaardzo ogólnikowo - ale...

Więc... rachunek prosty ile trzeba latek jeździć żeby obrobic instalkę - a co po drodze nas napotka??? - podwyzka gazu??? remoncik??? fakt na benzynce równiez cos może szczelić ale to mniej prawdopodobne....

Pozdrawiam i rozsądku życzę...

Krzyzak - 02-05-2006, 09:36

ROMEL napisał/a:
Miesiecznie - około 3500pln na paliwko

:shock: aż tyle??? - chciałbym tyle móc przeznaczać na paliwo...

Bartek - 02-05-2006, 10:26

Chiba rocznie mialo byc..... przeglady rejestracyjne robi sie raz na rok ;)

Do gaziury dodalbym jeszcze: szybciej zuzywajacy sie wydech, filtr powietrza 2x czesciej niz na benzynce, przy instalce 2 generacji kable i swiece tez 2x czesciej niz na benzynce......

josie - 02-05-2006, 11:31

No to się wogóle gaz nie opłaca. :lol:
Ciekawe tylko dlaczego po 3 latach jeżdżenia Coltem '90 na LPG za różnicę w porównaniu do Pb kupiłbym sobie spokojnie CA0, nie sprzedając tego co mam. :roll:

ROMEL - 02-05-2006, 15:13

Miało byc 350PLN :oops: ... sie mi jedno zero wiecej kliknęło....

Reszta chyba OK..

Bartek - 02-05-2006, 15:31

josie napisał/a:
No to się wogóle gaz nie opłaca. :lol:
Ciekawe tylko dlaczego po 3 latach jeżdżenia Coltem '90 na LPG za różnicę w porównaniu do Pb kupiłbym sobie spokojnie CA0, nie sprzedając tego co mam. :roll:

Ile km przejechales? Chyba nie 36 000?