To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Ogólne - Cari GDI a Gal GDI

Marilyn - 17-06-2008, 22:13
Temat postu: Cari GDI a Gal GDI
Czesc mam pytanie. Czym sie roznia te silniki ? To sa te same silniki tylko ze ten w galu jest bardziej rozwiercony ? Daloby sie np. przelozyc silnik z gala do Cari ? Szukalem na forum ale chyba ten watek nie zostal poruszony..
Bartek - 18-06-2008, 12:56

Marilyn napisał/a:
Czym sie roznia te silniki ?

wszyskim

Marilyn napisał/a:
Daloby sie np. przelozyc silnik z gala do Cari ?

nie

[ Dodano: 18-06-2008, 12:57 ]
znaczy się da...... wszystko się da, nawet zbudować Space Wagona V6 ;) . kwestia budżetu (5 cyfr miał budżet na gotowo, przy samodzielnej pracy)........

[ Dodano: 18-06-2008, 12:58 ]
PS. łatwiej byłoby do Cari GDi wszczepić 6A13 niż 4g64 GDi

Robson86 - 18-06-2008, 13:29

Marilyn napisał/a:
Czym sie roznia te silniki

technika jako technika pozostala taka sama czyli bezposredni wtrysk paliwa, ale reszta poczawszy od wielkosci silnika,mocy,troszke innych zastosowan pozostala inna...
Pozdroo

Marilyn - 19-06-2008, 17:09

A jaki ewentualny koszt zmiany silnika na 2.5 V6? Sam silnik ok. 2-2.5k w dobrym stanie. A co z reszta ? A i jedno pytanko nie koniecznie zwiazane z tematem. Ostatnio z bratem ogladalismy na TVN Turbo (nie pamietam jak sie program nazywal) ale w kazdym razie w tym odcinku akurat byl WV corrado i Opel Calibra. I mowili jak najlepiej tuningowac samochody i Pan Chojnowski czy jakos tak powiedzial ze KAZDY silnik da sie podkrecic o 20% bez utraty jego zywotnosci, nie jest to tanie ale kazdy da sie. Bez turbin itd. Wie ktos moze cos o tym?
mlun - 19-06-2008, 21:43

Jak dla mnie to szkoda kasy na taką zabawę. Masa kasy na to pójdzie jak dla mnie. Jak chcesz cos mocniejszego to lepiej sprzedą tą fure i poszukać innej, wyjdzie napewno taniej i lepiej według mnie.
RoveR - 19-06-2008, 22:15

Jeżeli byś chciał założyć 2,5 V6 to faktycznie koszty będę spore, wtedy lepiej by było sprzedać cari i kupić galanta. Zmieniając silnik musiał byś mieć do niego cały osprzęt bo akurat nie wiem czy z cari by coś do niego pasowało (myślę o rozruszniku, alternatorze, pompa wspomagania), podejrzewam że skrzynia by była potrzebna, komputer, chłodnica, na pewno lepsze hamulce bo zwiększając moc auta nie można zapomnieć o hamowaniu (o tym też mówili w tym programie co oglądałeś :wink: ) i pewnie jeszcze parę części. Chyba że byś kupił trafionego gala za grosze i pobawił się trochę.