Space Runner Techniczne - gdzie sterownik abs w runnerze 98 ??? !
Anonymous - 27-04-2006, 13:45 Temat postu: gdzie sterownik abs w runnerze 98 ??? ! witam
w temacie jak wyżej
lampka abs zapalała się sporadycznie -teraz świeci cały czas
w serwisie zdiagnozowali lewy tylny czujnik
(oczywiście nie wymieniłem na nowy ze względu na koszt - 850 zł)
jednak staram się trochę pogłówkować - jeżeli lampka pali sie nawet na postoju ( przed ruszeniem) tzn. że w stanie spoczynku już wykrywa bląd
sprawdziłem rezystancję czujników w stanie spoczynku -jest porównywalna. Zębatki wyczyściłem , kostki połaczeniowe pod podwoziem sprawdziłem - przychodzi mi do głowy ,że może kabelek na tarsie czujnik-steronik padł .
gdybym sprawdził rezystancje przy sterowniku może bym coś wydedukował.
przy okazji - trochę różnych manewrów przy tej usterce porobiłem - czy potzrebny jest restart komputera abs ? (odpiełem klemę masy na dziesięć minut - ale problem pozostał)
będę bardzo wdzięczny za wszelkie podpowiedzi.
pozdrawiam rafaldz
ps. problem pojawił się około 2 m-ce po dwóch istotnych wydarzeniach montaż LPG i montaż haka - jakiś związek może być prawdopodobny?Jeden z serwisów bląd odczytał jako związany ze światłami stopu - podpada mi instalacja elektryczna haka.
Hubeeert - 28-04-2006, 10:57
Błędy ABS resetuje się kompem serwisowym - odpięcie zasilania nic nie da. A co do PS - posprawdzaj czy nie masz gdzieś zwarcia albo czy wszędzie jest dobre przejście sygnału innymi słowy - czy kabelki sa całe.
Anonymous - 30-04-2006, 21:04
U mnie bywało sporadycznie lampka ABS zapalała się i w sumie naprawiło się samo podczas zimy. Zresetował się przez wyłączenie go ALE W CZASIE JAZDY!!!
Podczas zimy byłem zmuszony ruszyć pod oblodzoną górę a koła mieliły minutę może dwie i wtedy wyłączył się ABS LAMPKA KONTROLNA ZAPALIŁA SIĘ NA STAŁE. Nie wiem co było przyczyną. Po zgaszeniu i ponownym odpaleniu lampka zgasła i już nigdy podczas jazdy się nie zapaliła.
Anonymous - 05-05-2006, 10:10
witam ponownie
dzięki za odpowiedzi
do hubeeeerta - własnie w celu sprawdzenia połaczeń szukam sterownika - ale za cholerę nie mogę go zlokalizować- podpowiedz jezeli możesz gdzie go szukać?
do mm 767- co masz na myśli o wyłaczeniu podczas jazdy - stacyjki?
ps. zeby jeszcze więcej namieszać - o ile ostatnio świeciła sięlampka cały czas to teraz różnie - czasami zapala sie 2,3 minuty po ruszeniu , a wczoraj przejechałem ok. 30 km i w ogóle sie nie włączyła.
jeżeli są okresy kiedy wszystko działa poprawnie to myśle że to nie wina samego czujnika ale jakiegoś połaczenia -naczytałem się np. o problemach z masą - chciałbym te rzeczy sprawdzić przy sterowniku
czekam na podpowiedzi -będe bardzo wdzięczny za pomoc!
pozdrawiam rafaldz
Anonymous - 06-05-2006, 14:40
Cytat: | do mm 767- co masz na myśli o wyłaczeniu podczas jazdy - stacyjki? |
Nie stacyjki a ABS-u i to w czsie jazdy - właściwie próby podjechania pod oblodzoną górę
Anonymous - 12-05-2006, 14:42
witam
do mm767 - dalej nie łapię - odpiąć bezpiecznik ?
ruszyć z właczonym i rozpiąć poczas jazdy?
czy całkowićie odłaczyć i zrobić rundkę?
pozdpowiedz proszę !
pozdrawiam
|
|
|