LPG - dławi silnik na benzynie przyczyna - może komu¶ się przyda
szamcio11 - 25-06-2008, 09:11 Temat postu: dławi silnik na benzynie przyczyna - może komu¶ się przyda Jak pisałem w postach wczesniej, miałem do¶ć dziwny objaw dławienia silnika na beznynie, przy obrotach do 2000, zwłaszcza na zimnym silniku. Jest przyczyna!
Przy montażu gazu został założony mikser przy kolektorze dolotowym i klapka antywybuchowa za przepływomierzem. W efekcie rura ł±cz±ca filtr i kolektor była do¶ć mocno przygięta - oba końce rury zostały jakby przysunięte do siebie. Przy okazji spowodowało to przyspieszone pęknięcie tej rury. Now± rurę zamontowałem trochę inaczej - wyprostowałem trochę kolanka - i nie to samo auto!!! Teraz prawidłowo zachowuje się i na beznyznie - zimny, ciepły silnik, i na gazie.
Pozostaje mi tylko jeszcze wstawić bum klapkę w ¶rodek tej rury, i powinno byc już dobrze
szamcio
phixius - 25-06-2008, 14:25
Czyli tak jak mówiłem.
Lewe powietrze było przyczyna tak samo jak u mnie;)
szamcio11 - 25-06-2008, 14:28
w moim przypadku lewe powietrze po uszkodzeniu "tr±by słonia" to sprawa wtórna - ona poogrszyła tylko sprawę. Natomiast głównym powodem nieparwidłowej pray silnika było zbytnie zgięcie kolanek rury. Przy szczelnej rurze nieprawidłow¶ć była. Natomiast po wyprostowaniu rury już się polepszyło
szamcio
|
|
|