To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - [Cari 1.6] spadek obrotów na klimatyzacji

Anonymous - 25-06-2008, 09:47
Temat postu: [Cari 1.6] spadek obrotów na klimatyzacji
Witam po dłuższej przerwie,
Mam taki problem- mam cari '99 po lifcie z silnikiem 1.6 zagazowanym sekwencją . Jak włączam klimatyzację - strasznie dziwnie spadają obroty, a autko zachowuje sie tak jakby miało zaraz zgasnąć. Gdy jeżdżę na benzynie nie jest wcale lepiej (może trochę). Dotyczy to szczególnie wolnej jazdy np w korkach na 1 i 2 biegu...

Miał ktoś takie przypadłości z klimatyzacją w cari 1.6? Jak w ogóle wam chodzi fura z włączoną klimą? czy spadek mocy jest odczuwalny?
Dziękuje za każdą opinię.

Pozdr

Anonymous - 25-06-2008, 10:37

obroty spadaja to normalne ale po chwili powinny sie podniesc, spadek mocy to tez norma szczegolnie jest to odczuwalne przy tym silniku.
jesli obroty nie podnosza sie a auto ciagle pracuje jakby mialo zaraz zgasnoc do sprawdzenia to co napisalem na innym forum.

Anonymous - 25-06-2008, 10:50

ja mam cari 98 i na sekwencji i tez mialem ten problem, zaczeło sie po tym jak zdjęłem klemy... wystarczyło odpowiednio zaprogramowac kompa bo silnik przy klimie jest bardzo obciazony. Radze Ci zrobic restart kompa , u mnie to wystarczyło. Na wolnych obrotach włączyc na jakis czas klime, potem podczas jazdy.
Anonymous - 25-06-2008, 10:51

Spoko- dzięki- w takim razie biorę sie za sprawdzanie.
Anonymous - 25-06-2008, 11:47

jak ci sie nied chce restartowac to poprostu jedz w trase i włacz klime, to tez powinno pomoc
siwek - 25-06-2008, 11:49

a co w przypadku jak u mnie po włączeniu klimy obroty podskakują o jakieś 100-150 i po kilku sekundach opadają do normalnego stanu i juz tak zostaje. Czy to też normalne że zamiast spadać one się podnoszą?
Anonymous - 25-06-2008, 15:21

a jak sie restartuje kompa- i czy niesie to za sobą jakies konsekwencje(cos trzeba ustawiac,przestawiac itp itd) - w sumie to klemy miałem odpinane- wiec moglo by sie zgadzac ze to wina komputera....
Anonymous - 25-06-2008, 15:48

luk214 napisał/a:
a jak sie restartuje kompa- i czy niesie to za sobą jakies konsekwencje(cos trzeba ustawiac,przestawiac itp itd) - w sumie to klemy miałem odpinane- wiec moglo by sie zgadzac ze to wina komputera....

Wystarczy odłączyć akumulator i podłączyć na nowo. Powinno pomóc, w razie potrzeby czynność powtórzyć. :)
Po włączeniu klimy jest spadek mocy o około 2-3KM, głośniej pracuje silnik, wzrastają obroty - to jest normalne.
Po odłączeniu akumulatora trzeba zaprogramować el.lusterka ciągle trzymając przycisk w czasie opuszczania do samego dołu a następnie do góry. Czasem przy hamowaniu mogą spadać obroty - to też się zdarza po odłączeniu baterii. Wystarczy kilkakrotnie i zdecydowanie przyhamować powinno wrócić do normy. Jak nadal będą wariowały obroty to wracamy do punktu wyjścia. :wink:
powodzenia

Anonymous - 25-06-2008, 17:25

MoLi_TRN napisał/a:
ja mam cari 98 i na sekwencji i tez mialem ten problem, zaczeło sie po tym jak zdjęłem klemy... wystarczyło odpowiednio zaprogramowac kompa bo silnik przy klimie jest bardzo obciazony. Radze Ci zrobic restart kompa....

reset kompa a programowanie (uczenie obrotow) to dwie rozne sprawy ze soba powiazane, tzn. po odlaczeniu klem nalezy nauczyc obrotow (instrukacja na forum) a nie odwrotnie.