[02-06]Lancer CS0 - Problemy z klimatyzacją...
Anonymous - 03-07-2008, 13:55 Temat postu: Problemy z klimatyzacją... Witam,
Lancer 2.0 AT 2006
Ostatnio analizując spalanie mojego Lancerka (nie za małe) sprawdziłem, że przy włączonym nawiewie na szybę lub nogi + szybę, załącza się sprężarka klimatyzacji - kontrolka AC nie podświetla się! Nieświadomy tego jeździłem praktycnie cały czas przy takim ustawieniu. Przy nawiewie, który nie obejmuje szyby -> klima się nie uruchamia
Dzwoniłem do kolesia który naprawiał mi klimę swego czasu i twierdzi że tak ma być... Czy jednak rzeczywiście? Ktoś kto posiada podobny model mógłby to u siebie sprawdzić?
Z góry dziękuje
Anonymous - 04-07-2008, 01:38
Potwierdzam jest to zupełnie normalne.
Anonymous - 04-07-2008, 11:06
A jest jakieś uzasadnienie dlaczego A/C włącza się tylko przy nawiewie na szybę - nawet kiedy używam ciepłego powietrza? I dlaczego nie mogę tego wyłączyć?
Odczuwalnie wpływa to na spalanie i osiągi samochodu więc zastanawiam się nad odłączeniem tego mechanizmu (mam nadzieję, że wystarczy pokombinować przy pokrętle;). Myślicie, że są jakieś przeciwwskazania co do ingerencji w mechanizm zmiany stref nawiewu?
Pozdro
Anonymous - 08-07-2008, 21:43
Lancer 2004 - klima ma sterowanie reczne. Jesli nie wlacze klimy przyciskiem A/C to nie ma prawa sie sama wlaczyc. I tak wlasnie jest, niezaleznie od ustawienia nawiewu.
Anonymous - 09-07-2008, 10:09
Uzasadnienie jest takie, że klimatyzacja osusza powietrze, co powoduje szybsze odparowanie szyby. W wersjach i samochodach z USA jest to już powszechnie stosowane i coraz częściej w europejskich. Chodzi tu zapewne o bezpieczeństwo.
Iwonka - 14-07-2008, 22:42
a to ciekawostka. W Lancerze 1.6 MT (2007) z klimatronikiem zachowanie jest troche inne. Klima wlacza sie po ustawieniu nawiewu na szybe ale jest to widoczne i mozna ja wylaczyc.
krzychu - 15-07-2008, 12:47
hmm ale tego climatronica w ogole sie da wylaczyc? Skoro jest automatyczny??
Krzychu
Iwonka - 15-07-2008, 23:51
krzychu napisał/a: | hmm ale tego climatronica w ogole sie da wylaczyc? Skoro jest automatyczny?? |
jest wybor trybu pracy - reczny i automat
krzychu - 06-04-2009, 13:40
Dobra to mam pytanie. Jest trochę cieplej wsiadam do auta (klima automatyczna w Intesne) odpalam auto nie włącza klimy tylko daje na maxa wentylatory i chłodzi powietrzem z zewnątrz (pokrętło tak na 18-19 stopni) niestety nie bardzo mu to wychodzi więc wciskam środkowe pokrętło klima się załącza i po chwili jest już przyjemne 18-19 stopni. Czy to normalne że nie załączyła się sprężarka klimatyzacji automatycznie? Może przestawiłem ją w jakiś tryb ręczny?
Tak sami jak w zimie włączę klimę ręcznie to ona się wyłączy kiedyś tam sama?
Krzychu
Bojar - 06-04-2009, 18:51
Masz OK. Climatronic w Lanserze tak działa. Automatycznie reguluje kierunek nawiewu i jego siłę. Jak chcesz dodatkowo używać klimy to ją musisz włączyć, a później ona sama wszystko reguluje. Temat dotyczy czego innego. Włączania się klimy przy ustawieniu na wentylację przedniej szyby. Tak mam być i IMHO to świetne rozwiązanie.
krzychu - 06-04-2009, 18:56
Tak zauważyłem że jak przekręcisz pokrętło lewe do końca to faktycznie automatycznie się załączy, ale jeden ząbek wcześniej już jest na off.
No to w sumie trochę lipa bo myślałem że sobie schłodzi (np. jak auto jest nagrzane na słoncu) a potem się wyłączy jak już będzie dało radę chłodzić powietrzem z zewnątrz bez potrzeby użycia klimy.
Chodź ma to dobre strony można ręcznie wywołać załaczenie klimy co się przyda w zimie żeby nie stała długo nie używana.
Dzieki.
Kofi - 06-04-2009, 19:16
A czy przypadkiem obsługa panelu klimatyzacji nie jest wyjaśniona w instrukcji obsługi samochodu?
Bojar - 06-04-2009, 19:54
Kofi napisał/a: | A czy przypadkiem obsługa panelu klimatyzacji nie jest wyjaśniona w instrukcji obsługi samochodu? |
Jest, jest
Krzychu - to że masz włączoną klimatyzację to nie znaczy, że ona działa non-stop
Jak schłodzi to się wyłączy. Jak ustawisz na wyższą temperaturę to też się nie włączy.
Dla mnie możliwość wyłączenia klimy to akurat zaleta.
krzychu - 06-04-2009, 20:14
Bojar napisał/a: | Jak schłodzi to się wyłączy. Jak ustawisz na wyższą temperaturę to też się nie włączy. |
Możesz przytoczyć źródło takich informacji. Bo moim zdaniem jak świeci się kontrolka od klimy to znaczy że sprężarka działa. To jest taka sytuacja jak w zimie czyli masz włączoną klimę a zimno na polu i masz ustawione powietrze na ciepłe. A jednak klima działa bo osusza powietrze. Więc w moim odczuciu jak się świeci to sprężarka działa.
Krzychu
[ Dodano: 06-04-2009, 20:15 ]
Kofi napisał/a: | A czy przypadkiem obsługa panelu klimatyzacji nie jest wyjaśniona w instrukcji obsługi samochodu? |
Przeczytałem wnikliwie jakiś miesiąc temu. Nie było to zbyt jasno opisane z tego co pamiętam ale mogę zaglądnąć jeszcze raz.
Krzychu
Bojar - 06-04-2009, 20:22
krzychu napisał/a: | Możesz przytoczyć źródło takich informacji. Bo moim zdaniem jak świeci się kontrolka od klimy to znaczy że sprężarka działa. |
Hmmm źródła nie mam ALE charakterystycznie słychać włączanie się sprężarki.
Taki stuk i obroty rosną. Moim zdaniem nie chodzi ciągle.
|
|
|