To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - [Cari 1.9TD] Szarpanie przy włączonej klimatyzacji

Kylek - 04-07-2008, 21:55
Temat postu: [Cari 1.9TD] Szarpanie przy włączonej klimatyzacji
Mam ręczną klimatyzację. W czasie powolnej jazdy (np. na mieście) z włączonym trybem ECO samochodem szarpie w momencie włączania się klimatytzacji. Wiem, że trochę mocy taka klimatyzacja silnikowi zabiera, ale chyba w moim przypadku pozwala ona sobie na zbyt wiele :-) . A ponieważ w trybie ECO klimatyzacja włącza się co jakiś czas, to szarpanie odczuwam co chwilę. Najgorzej jest, gdy klimatyzacja włącza się w czasie ruszanie spod świateł - wtedy muszę się pilnować, by mi samochód nie zgasł, bo obroty spadają znacznie poniżej 1000. Podczas pracy w trybie normalnym delikatnie szarpie tylko przy włączeniu a potem jest już OK.

I jeszcze jedno - czy to normalne, że aby wyłączyć klimatyzację pracującą w trybie ECO trzeba ją najpierw przełączyć na tryb normalny a dopiero potem się wyłącza (przycisk ma tak jakby 4 fazy: 0 > ECO > NORMAL > 0), czy może to mój włącznik się popsuł?

Anonymous - 05-07-2008, 08:03

Siema. To ze szarpie to normalne. Podczas jazdy w tym trybie załączają sie co jakiś czas w krótkich odstępach od siebie wentylatory które chłodzą chłodnice (trochę teraz gorąco jest).

Jeśli chodzi o przycisk od klimy. Ustaw go w trybie ECO. Jeśli ruszasz gdzieś na miasto to tylko przekręcasz pokrętło na zakres od 1 - 4. A jeśli chcesz wyłączyć klimę to pokrętło na zero. Nie trzeba pstrykać tego przycisku tyle razy. Ja tak przynajmniej robie. Klimy w trybie NORMAL (sprężarka chodzi wtedy cały czas) nie używam bo tryb ECO daje tyle z siebie ze bardzo dobrze mi chłodzi auto.

Anonymous - 05-07-2008, 10:30

witam nie ma sie co przejmować to jest normalne tym bardziej w mieście a klima zabiera sporo mocy. Też myślałem że jest coś nie tak ale to jest normalna rzecz ja przynajmniej staram sie nie używać klimy w mieście nie za często ale na trasie autko zachowuje sie całkiem inaczej jak już wejdzie na obroty.
Kylek - 05-07-2008, 13:57

Dzięki, uspokoiliście mnie :-)
Anonymous - 05-07-2008, 15:06

Simanko,
dodam tylko, że mam tak samo :-)

kielurkk - 05-07-2008, 21:30

a u mnie w normalnym trybie też sprężarka się wyłącza i włącza i wentylatory też tyle że częściej niż w eco i w końcu jak ma być. Dodam że gdy sprężarka pracuje to załącza się też ssanie więc gdyby cały czas pracowała to nie wiem jakby wyglądało spalanie? A może to u mnie jest coś nie tak?
Anonymous - 06-07-2008, 07:47

Zobacze jak to jest u mnie.
lppbgn - 07-07-2008, 08:42

właściwie o to samo chciałem zapytać, u mnie zachowuje się tak samo, szarpie i odczuwalna jest strata mocy