To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - [Cari 1.9TD] Uszczelniacz wybieraka zmiany biegów

Anonymous - 05-07-2008, 17:21
Temat postu: [Cari 1.9TD] Uszczelniacz wybieraka zmiany biegów
Cześć,
jestem po wymianie słynnych tulejek i przy okazji mechanik zauważył, że trzeba wymienić uszczelniacz wybieraka zmiany biegów przy skrzyni biegów.
W Trójmieście część dostępna tylko w serwisie (chyba generalnie w Polsce). Czas oczekiwania na uszczelniacz 2 tygodnie i cena 270 zł (Margo Gdańsk).
Czy ktoś wie może gdzie można kupić ten element w bardziej przyjaznej cenie?

Anonymous - 05-07-2008, 17:29

Czy to jest tzw simering? Ta uszczelka laczy skrzynie z silnikiem?
Anonymous - 05-07-2008, 19:50

To jest simering.
Może z Volvo pasuje albo jakiegoś Renaulta?

kielurkk - 05-07-2008, 21:25

jzl napisał/a:
To jest simering.
Może z Volvo pasuje albo jakiegoś Renaulta?

zgadza się simmering.
popytaj w sklepach z częściami samochodowymi powinni mieć od reno 19 lub megane

Anonymous - 05-07-2008, 22:16

Sklepów z częściami do francuzów jest sporo więc popytam. W renówkach ten silnik też miał numer F8Q?
Anonymous - 06-07-2008, 07:37

U mnie na Podkarpaciu koszt 200 zł. Drogi jest bo ma nietypowy rozmiar.
Anonymous - 06-07-2008, 14:53

nie wiem czy koledzy maja swiadomosc tego ze aby wymienic uszczelniacz wybieraka trzeba wymontowac i rozebrac skrzynke. poprawcie mnie jezeli sie myle. pozdrowiam.
Anonymous - 06-07-2008, 15:18

szymekus nie mylisz sie z tym wyciaganiem skrzyni. ja tak musialem robic. pozdro
Anonymous - 06-07-2008, 21:46

Łoooo rzesz :shock: no to robi się z takiej wymiany dobrych kilka roboczogodzin. Może chcą mnie chłopaki naciągnąć? Powiedzieli, że jest wyciek ale pod samochodem suchutko i oleju w skrzyni biegów nie ubywa więc raczej zapoceniem bym to nazwał.
Jak myślicie robić to czy nie? Carismą rok na pewno będę jeździł a nie mogę sobie pozwolić żeby auto rozkraczyło się nagle :(

Anonymous - 06-07-2008, 22:06

ja tak jezdze juz dlugo i jeszcze troche pojerzdrze, po prostu olej co jakis czas sprawdzam. ale decyzja nalerzy do ciebie.
kielurkk - 06-07-2008, 23:30

to normalne że skrzynie i silniki reno troche się "pocą". Sprawdź tylko czy to "pocenie" się czy wycieki. jak wycieki to wymieniaj uszczelniacze bo szkoda skrzyni jak oleju braknie :)
siwek - 06-07-2008, 23:37

jzl napisał/a:
Powiedzieli, że jest wyciek ale pod samochodem suchutko i oleju w skrzyni biegów nie ubywa więc raczej zapoceniem bym to nazwał.
jzl napisał/a:
Może chcą mnie chłopaki naciągnąć?

dla naciągaczy to najmniejsza kropelka bedzie wyciekiem i beda namawiac do zrobienia...
sprawdz w jakim tempie ci ubywa oleju i po kłopocie, jak nie zauważasz żadnej różnicy to masz odpowiedz, ale decyzja należy do Ciebie :wink: