To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Off Topic - opłata za pościg

gulgulq - 07-07-2008, 13:11
Temat postu: opłata za pościg
Cytat:
Środa, 2 lipca (07:27)

Drożejące ceny paliw dają się we znaki wszystkim.

Od 1 lipca ścigani przez policję kierowcy w Holly Springs w amerykańskim stanie Georgia oprócz mandatów będą musieli zapłacić dodatkowo 12 USD (ok. 26 zł) na pokrycie kosztów pościgu. Amerykańska policja tłumaczy to drożejącymi cenami paliw.

Dzięki tej dodatkowej "opłacie paliwowej" do budżetu miasta trafi nawet do 26 tysięcy USD rocznie - przewiduje szef tamtejszej policji Ken Ball.

Policja zapowiada, że opłata może być zmniejszona lub nawet anulowana, jeśli ceny paliw spadną do 3 USD za galon. Obecnie wynoszą 4 USD za galon (w przeliczeniu 2,2 zł za litr), a ropa wciąż drożeje.

Rosnące ceny paliw zmuszają amerykańską policję do wprowadzania nietypowych metod oszczędzania nie tylko w Holly Springs. W Harrisburgu w Pensylwanii policjanci patrolują miasto na rowerach lub na piechotę.

W South Fayette, również w Pensylwanii, funkcjonariusze nie mogą siedzieć w radiowozach z włączoną klimatyzacją. Szef lokalnej policji doradził swym podwładnym, by ... parkowali w cieniu drzew.

głosuje rekami i nogami za tym zeby i u nas wprowadzili takie cos ;)

Anonymous - 07-07-2008, 13:38
Temat postu: Re: opłata za pościg
[quote="gulgulq"]
Cytat:

głosuje rekami i nogami za tym zeby i u nas wprowadzili takie cos ;)

ale tylko pod warunkiem, że ceny paliw będą jak w USA :mrgreen:

siwek - 07-07-2008, 17:13

mam pytanie: czypo takim pościgu u nas w Polsce ścigany zostaje obarczony kosztami pościgu? Bo jeśli nie to powinni jak najpredzej cos takiego wprowadzić i nie w wysokości takiej jak w stanach tylko wiekszej :wink:

[ Dodano: 07-07-2008, 17:15 ]
sorki nie doczytałem komentarza...

węc niech wprowadza jak najprędzej :D

Anonymous - 07-07-2008, 17:24

no tylko u nas to nei zupełnie zda egzamin, bo troche inaczej wygląda sprawa pościgu. w USA w większości nikt nie stoi z radarem i lizakiem. Oni oceniają na oko czy gonisz za szybko i w zależności od oceny podejmują pościg, który nie jest związany z tym, że uciekasz. Bo ja przynajmniej rozumiem, że policja ma własnie to mysli. Oczywiście nie-zatrzymanie się na wezwanie też się w to zapewne wlicza. A u nas pościgi są chyba na tyle nieczęstym zjawiskiem, że to nie byłoby żadnym odstraszaczem. Jak ktoś się nie boi więzienia za ucieczkę to stówka czy dwie więcej go nei ruszą, zwłaszcza, że po drodze nałapie punktów jak w tysiąca:P
Bo nie wyobrażam sobie, że Ci co jeżdzą cywilnymi z fotoradarami mieliby mnie dodatkowo kasować za to, że jechali za mną 2 km czekając czy pobiję jeszcze prędkość o kolejne 10km/h

Hiszpan - 07-07-2008, 23:43

gulgulq napisał/a:
funkcjonariusze nie mogą siedzieć w radiowozach z włączoną klimatyzacją
Nie mają włączonej klimy, bo w Polonezach jej nie ma ;)
gulgulq napisał/a:
Szef lokalnej policji doradził swym podwładnym, by ... parkowali w cieniu
Przecież u nas już od dawna Policja stoi w krzakach lub za drzewem ;)
Student - 08-07-2008, 06:29

Dokładnie tak, przedwczoraj pokazywali w TV bałwana jak odczytuje ze słupa ilość zrobionych zdjęć na autostradzie chyba S1, na koniec reportażu powiedzieli że tylko w Polsce stawia się foto-radary na autostradach albo w krzakach. Chory kraj :finga:
siwek - 10-07-2008, 22:57

oto przykład
http://www.youtube.com/wa...-made-in-poland

za takie cos powinni jak najwyższą kare dowalic i zabrać prawko, nie mówiąc o nakazie pokrycia kosztów pościgu

[ Dodano: 10-07-2008, 23:06 ]
http://www.youtube.com/wa...feature=related

akbi - 11-07-2008, 08:54

siwek napisał/a:
za takie cos powinni jak najwyższą kare dowalic i zabrać prawko, nie mówiąc o nakazie pokrycia kosztów pościgu

a w pierwszej kolejności dożywotnio:
siwek napisał/a:
zabrać prawko

bo przez takich palantów, później wszystkich Tych co jadą "szybciej" nazywa się Wariatami drogowymi.

Hubeeert - 11-07-2008, 14:14

akbi napisał/a:
bo przez takich palantów, później wszystkich Tych co jadą "szybciej" nazywa się Wariatami drogowymi.

Nie ma miejsca na wyścigi po publicznej drodze.

akbi - 11-07-2008, 14:26

Hubeeert napisał/a:

oczywiście, że NIE, co się z tym w 100% zgadzam, co pewnie też zauważyłeś jak nie raz ganiłem tu kogoś za to na forum.

Anonymous - 11-07-2008, 14:53

Hubeeert napisał/a:

Chyba że na zamkniętej (wyłączonej z ruchu) :twisted: :wink:

Morfi - 12-07-2008, 08:19

Podobno to było nagrane na rzecz tvp :P .
I jak w tej reklamie póżniej zmiana kto inny ucieka :D

Anonymous - 24-07-2008, 10:40

siwek napisał/a:
oto przykład
http://www.youtube.com/wa...-made-in-poland

z tego co widziałem, to zachowanie policjantów było skrajnie nieodpowiedzialne. Jazda po trawniku, po chodniku, po pasach. Całe szczęście że chodnikiem nie szła matka z dzieckiem. No tragedia gotowa. A kierowca audi jechał cały czas poprawnie ulicą. :lol:

siwek - 24-07-2008, 21:21

CichyTom napisał/a:
z tego co widziałem, to zachowanie policjantów było skrajnie nieodpowiedzialne. Jazda po trawniku, po chodniku, po pasach. Całe szczęście że chodnikiem nie szła matka z dzieckiem. No tragedia gotowa. A kierowca audi jechał cały czas poprawnie ulicą.
ale jakby jechali ulica to przy tym ruchu by im uciekł, moim zdaniem jeżeli nie było innego wyjścia to dobrze ze tak jechali, jestem pewny że bardziej uważali niż ten koleś uciekając. Może zakazać wogóle pościgów bo wtedy policja musi przekraczać prędkość? :wink:
Anonymous - 25-07-2008, 10:56

siwek napisał/a:
jestem pewny że bardziej uważali niż ten koleś uciekając.

ale niby z czego taki wniosek można wyciągnąć?
kierowca audi ma za zadanie TYLKO znaleźć wolną drogę
kierowca policjant ma za zadanie znaleźć wolną drogę i dodatkowo nie zgubić ściganego
:lol: