To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - jakie napiecie ładowania w cari 1,8 gdi

Anonymous - 07-07-2008, 18:07
Temat postu: jakie napiecie ładowania w cari 1,8 gdi
witam, nie wiem co sie dzieje, wymieniłem drugi alternator, przy rozruchu zimnego silnika ładuje cacy 14,5 v, po nagrzaniu spada do 12,77 v. aku 74ah,ktos wie o co tu chodzi? :x
wazu - 08-07-2008, 07:13

Jak na mój gust za duża pojemność akumulatora, na ten alternator. Akumulator w tej chwili jest nie doładowany do pełnej pojemności, dlatego duże obciążenie alternatora, który jest przeciążony. Wymiana alternatora nic nie da, wymień raczej akumulator na nowy. Moim zdaniem 65 AH to jest max pojemność dla GDI.
Student - 08-07-2008, 08:53

A ja twierdzę zupełnie coś innego.
Pojemność akumulatora nie ma nic wspólnego z niskim napięciem ładowania, ale dalej zgadzam się z przedmówcą: jak jest za duży aku. to obciąża alternator ale w tedy ładowanie było by cały czas powyżej 14,4V.

Mocno nieprecyzyjne jest stwierdzenie co to znaczy po nagrzaniu,

Na wartość napięcia ładowania ma wpływ prędkość obrotowa silnika i w skrajnych wysokich obrotach napięcie może sięgnąć nawet do 18V. choć w takich wartościach zaraz jest obcinane i na aku. trafi 14.4V.
Po nagrzaniu obroty silnika spadają do wartości 750obr/min i wtedy masz 12.7V zgodnie z normą.

Jak wrócę do domu to sprawdzę ile jest u mnie ale na moje oko "mark.speed65" masz wszystko ok.

A co do samego akumulatora to faktycznie trochę za duży.