To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - [Cari 1.9TD] Wyciek oleju z silnika

Grzegorz BoB - 07-07-2008, 22:59
Temat postu: [Cari 1.9TD] Wyciek oleju z silnika
Witam

Właśnie nabyłem swoje pierwsze autko i jest nim Carusia z silnikiem 1,9TDI z 1999roku. Autko żyletka bardzo zadbane tylko że mam wyciek oleju z silnika - lub strasznie umoczony z oleju silnik - nie znam się na tym jak co i gdzie się poruszać dlatego proszę o pomoc jak wyczyścić silnik czym i czy można to dać do serwisu który chciałby go oczyścić KArcherem ??

Dziekuję z góry za jakieś podpowiedzi

marcel1010 - 08-07-2008, 07:58

Kolego najpierw umyj silnik, a później zobaczysz gdzie jest ten wyciek, może to tylko cieknie spod korka wlewu (miałem to w mojej poprzedniej renówce) renówki chyba lubią siąpić oliwkę tamtędy. :wink:
kielurkk - 09-07-2008, 22:12

umyj go i szukaj miejsca wycieku. Może uszczelka pod deklem zaworów miską olejową korkiem zależy czy od góry o dół zalany czy na dole czy gdzie? :)
Grzegorz BoB - 10-07-2008, 19:44
Temat postu: wyciek oleju
No witam

Jest wyciek od dołu , w piatek mam juz termin ugadany na wymiane rozrządu i olejów oraz filtrów wiec koles od razu powiedział że mi go umyją i sprawdzą ponieważ może się okazać że to po prostu silnik "się poci " ponieważ ma już 170tys. na karku .

Dzieki za rady

kielurkk - 11-07-2008, 21:34

Grzegorz BoB napisał/a:
Jest wyciek od dołu

może być simering na wale korbowym od strony sprzęgła lub koła pasowego (zależy z której strony jest wyciek) lub bardziej prawdopodobne uszczelka misy olejowej czasami wystarczy dokręcić. Oczywiście może też być gdzieś wyżej i płynie po silniku lub nawet simering na skrzyni biegów i wypływa między blokiem a skrzynią. Udanego i mało kosztownego poszukiwania :)