[92-96]Colt CA0 - [CA1A 1.3] Przegub wewnętrzny & odcięcie pompy paliwka
oko_81 - 12-07-2008, 18:05 Temat postu: [CA1A 1.3] Przegub wewnętrzny & odcięcie pompy paliwka Witam !
Musze wymienić osłonkę przegubu wewnętrznego prawego bo mam w nim mała dziurę.
Czy bedzie z tym duzo roboty - co trzeba rozkręcić zeby do niego sie dobrać ?
Jakiej firmy najlepiej kupić tą osłone przegubu wewnętrznego ?
No i drugie pytanko ...
Z racji ze mam zainstalowaną instalację gazową - chciałbym zrobić sobie odcięcie pomy paliwa - zwyczajnie na przycisk w kabinie zeby nie pracowała cały czas...
Gdzie najlepiej sie podpiąć zeby zrobić to szybko i bez problemow ?
Pozdrawiam !!
jolly69 - 12-07-2008, 21:07
Jeśli chodzi o drugie pytanko to zasilanie pompy leci w wiązce wzdłuż progu od strony kierowcy, tak więc zdejmij plastikowy próg odepnij trochę krawędź wykładziny i już masz dostęp przy fotelu kierowcy, koloru przewodu nie pamiętam ale sprawdź przy pompie, w wiązce jest tylko jeden tego koloru i chyba jest grubszy od innych. Aha "sprawdź przy pompie" oznacza że musisz zobaczyć które przewody z tej wiązki lecą pod tylną kanapę ( chyba idą tylko 3), najgrubszy z nich to zasilanie pompy..
harpagan - 12-07-2008, 22:00
oko_81 napisał/a: | Musze wymienić osłonkę przegubu wewnętrznego prawego bo mam w nim mała dziurę.
Czy bedzie z tym duzo roboty - co trzeba rozkręcić zeby do niego sie dobrać ? |
Zaczynasz od odkrecenia sruby od piasty (Nasadka 32), nastepnie zdejmujesz kolo.
Odkrecasz 2 sruby laczace amor i zwrotnice (Nasadka 17). Rozpinasz stara manszete i po chwili manewrowania masz polos w reku. Czyscisz przegub, nakladasz nowy smar montujesz manszete i zaciskasz opaske. Wsadzasz polos na swoje miejsce z obydwu stron i skladasz w odwrotnej kolejnosci.
Bardzo mozliwe, ze mozna to zrobic bez odkrecania tej duzej sruby (32) ale pod samochodem ciezko to dokladnie wyczyscic nie mowiac o manewrowaniu.
oko_81 - 15-07-2008, 08:05
Właśnie chciałbym to zrobić bez odkręcania tej sruby 32 , czy ktoś to robił ?
Jaką siłą potem trzeba dokręcać ta srube 32 - zeby nie przesadzic ?
Pozdr
Bartek - 15-07-2008, 09:34
Lepiej odkręcić...... odkręcasz na stojącym aucie z wdeptaną nogą w hamulec - bez odkręcania musisz zdemolować całe zawieszenie, żeby wyjąć półoś razem ze zwrotnicą
dokręcasz 230-250 Nm
|
|
|