To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[92-96]Galant E5xA - [E54A 2.0 V6] Mam problem - nie trzyma niskich obrotów.

moonraker - 17-07-2008, 12:58
Temat postu: [E54A 2.0 V6] Mam problem - nie trzyma niskich obrotów.
Witam !
Mam problem z moim Galantem 2.0 V6 24V (6A12) - 95 rok
Objawy nie występują zawsze (czasem jest ok przez kilka tygodni)
Problem: od razu po odpaleniu silnik zaczyna gasnąć - nie może utrzymać niskich obrotów (tzn stara się :) bo podnosi i spadają.
Po rozgrzaniu silnika problem jest mniejszy - tzn nie gaśnie ale widać, że spadają poniżej 800 obrotów i podnoszą się.
Nie ma takiego typowego falowania obrotów jak w przypadku silniczka krokowego (ten jest ok: zwraca poprawne napięcie).
Co zrobiłem (nie pomogło): wymiana przepływomierza, kable wysokiego napięcia, czyszczenie przepustnicy.
Sprawdzone były stopnie sprężania, komputer nie zwraca błędów, nie palą się kontrolki.
Nie wiem czy problem nie tkwi w ECU - tak jakby nie potrafił zapamiętać jakiś ustawień ?
Co o tym sądzicie ???
może znacie jakiegoś mechanika który potrafi zmierzyć się z tym problemem (najlepiej poznań i okolice).
pozdrawiam serdecznie i z góry dzięki za wszelką pomoc !
tomek

Bartek - 17-07-2008, 17:39

silniczek krokowy - typowa usterka tych silników......
Anonymous - 17-07-2008, 20:27

Witaj!
To prawda, w moim jakis czas temu objawy były identyczne, no i czyszczenie przepustnicy, wymiana swiec itd. aczkolwiek czynnosci pożyteczne i potrzebne , ale nic nie dały! - wymiana silniczka krokowego - natychmiastowa poprawa i chodzi do tej pory. Mozna naprawić lub trafić z jakiegos rozbitego auta
powodzenia

moonraker - 18-07-2008, 15:13

ok dzięki za poradę,

wymieniam zatem krokowca.
Jest jakiś problem w montażu ? trzeba coś ustawiać, czy ECU sam da sobie radę ???

jeszcze raz dzięki za pomoc.

jacek11 - 18-07-2008, 17:59

Zaleca się zaprogramowanie ECU od nowa.

Pozdro.

:)