To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Lancer Ogólne - zakup lancera

Anonymous - 05-05-2006, 22:58
Temat postu: zakup lancera
Witam, noszę się z zamiarem kupna Lancear 1,6 16V kombi '93, na co mam zwrócić szczególną uwagę przy kupnie, nie mam doświadczenia z miśkami jak do tej pory.
McDoune - 06-05-2006, 00:04

Ja przede wszystkim patrzyłem na stan blach i silnika (czy nie ma jakiś podejrzanych wycieków i czy przyśpiesza) oraz geometrie silnika i grubośc lakieru (to tak żeby potwierdzić słowa właściciela że nie był bity, zrobiliśmy badanie w warsztacie) Ale wszystkiego i tak pewnie niestety nie przewidzisz :( , mnie teraz zaczął stukać wydech i zerwała się stalówka podnosząca szybę od strony pasażera, ale nie sądze by to były typowe :?
Rafal_Szczecin - 06-05-2006, 11:09

ha :D
na dzien dobry zobacz czy byl/jest bezwypadkowy, ale wiadomo ze auto 13 letnie musialo byc gdzies trafione. zobacz na ogniska korozji - NIGDZIE nie powinno ich byc, chyba ze auto bylo bite i zle zrobione . dalej sprawdz podluznice - czy nie sa prostowane/wspawywane inne :P szpary miedzy el.blacharskimi - wszedzie powinny byc takie same, wycieki jako wycieki nie sa az takie grozne, sprawdz czy nie poleciala uszczelka pod glowica - bo jezeli tak to tu moze dalej byc problem, potem sprawdz czy przebieg jest oryginalny - rownomiernie wytarta kierownica, galka zmiany biegow .
od razu po kupnie i zarejestrowaniu wymien pasek rozrzadu (nawet gdy sprzedajacy przysiega na mame, tate, tesciowa ze wymienial i tak wymien , koszty paska rozrzadu sa kilkanascie razy mniejsze niz koszt roboty silnika)
to chyba wszystko gdybys jeszcze czegos potrzebowal pisz
pozdrawiam
rafal

edit : McDoune napisz mi ktorej linki nie masz to moze jeszcze bede miec mechanizm (chodz zostal mi juz tylko przedni od kierowcy ;) )
pozdrawiam

Anonymous - 06-05-2006, 11:14

PRAWIE WSZYSCY ODRADZAJA MI ZAKUP TEGO AUTA TLUMACZAC POZNIEJSZYM BRAKIEM CZESCI I ICH ZAWROTNA CENA ! ILE W TYM JEST PRAWDY ? DAJCIE ODPOWOIEDZ
Hubeeert - 06-05-2006, 11:16

Pieprzą głupoty - części są dostępne a co do ceny :roll: W większości przypadków Ori z ASO ma cenę z kosmosu ale w ASO mało kto kupuje. Są zamienniki i używki.
Rafal_Szczecin - 06-05-2006, 11:23

co do cen czesci hehe :mrgreen: kupuj szybciutko lancerka to jak bedziesz potrzebowac czesci to kupisz u mnie (mam takiego lancerka w kombiaku z 94' na czesci :( )
a inne np klocki itd to u Japaneze (najnizsze ceny ) :!:
wszyscy mowia ze czesci drogie itp, bo taki byl mit, natomiast wystarczy troszke poszukac i znajdziesz w zaje....tych cenach :mrgreen:

matt81 - 06-05-2006, 14:15

Mam identyczne autko tylko z 1995r. bardzo przyjemnie sie prowadzi , co tu z resztą gadać 113KM mówi za siebie jak ktos znajdzie dynamiczniejsze auto niemieckie czy francuskie z podobnym silnikiem będzie dobry.W moim miśku silnik jest jak dzwon! pomimo wieku nie nosi większych śladów zużycia (od wymiany do wymiany zadawala sie 0,1-0,2 oleju , niestety nie jest aż tak pięknie ,ostatnio pokazały sie wycieki przy skrzyni, pompa wspomagania szykuje sie do regeneracji(wycieki na siłownikach),i ostatnio problemik z wypadaniem z zapłonu (przerywa podczas jazdy)Tak jest w moim przypadku ,apropos częsci to fakt,w sklepach dostaniesz tylko podstawowe częsci eksploatacyjne,w razie więszej awarii jedynie używki :(
Rafal_Szczecin - 06-05-2006, 15:51

oj Matt81
matt81 napisał/a:
Tak jest w moim przypadku ,apropos częsci to fakt,w sklepach dostaniesz tylko podstawowe częsci eksploatacyjne,w razie więszej awarii jedynie używki

i tu błąd :!: :)

widac ze jestes z nami od niedawna ;) i masz pewne zaleglosci ;) no ale wszystko da sie nadrobic :)
czesci znajdziesz praktycznie WSZYSTKIE tylko trzeba wiedziec u kogo je brac :)
naszym "podstatowym dostawca" jest czlowiek o ksywce JAPANEZE prowadzi on sklep z czesciami do japoncow, i jako jeden z nielicznych sprzedawcow jest naprawde uczcciwy ! (czytaj : nie zdziera z nas ostatnich pieniedzy ) moze podam troche przykladow (do naszego - waszego auta - Lancer Kombi 94' 4G92 - 1,6 16v 113 KM) :

pompa wody (GMB) 124 zł
pasek rozrzadu Mitsuboshi - 77 zł
klocki ham przednie ATE - 76 zł
tarcze ham przednie 116 zł/szt

jak widzicie ceny znormalizowane i porownywalne do tych z autami niemieckimi - ford itd .

branie oleju 0,1-0,2 od wymiany do wymiany :shock: ;) moje auto od wymiany do wymiany nie bralo oleju (ubytek byl niezauwazalny ) moze napisz jaki masz olej ?
ja(i nie tyko ja ) polecam Valvoline MaxLife 10w40 (ok 100 zł za 4 litry ) olej polecany do silnikow o przebiegu ponad 100 000 km , ma wlasciwosci uszczelniajace i zmniejszajace apetyt silnika na olej (opisywany gdzies tutaj na forum )
(link do tematu o oleju : http://www.mitsubishi-gra...opic.php?t=1700 )

przy przebiegu ok 200 000 km musicie byc przygotowani na wymiene pompy wody (cena jak wyzej)

tutaj kilka informacji o lancerze : http://www.mitsubishi-gra...opic.php?t=1051

oraz jezeli chcecie popatrzec czy tez dowiedziec sie co i jak to zapraszam do dzialu nasze miski :

historia mojego juz bylego lancerka ktory zakonczyl swoj zywot ok miesiaca temu :cry: http://www.mitsubishi-gra...topic.php?t=700
(tak jak pisalem jak byscie potrzebowali jakas czesc do swojego auta to piszcie, napewno sie dogadamy jezeli bede ja miec :) )

tu lancer McDoune http://www.mitsubishi-gra...opic.php?t=1923

pozdrawiam
rafi

Anonymous - 06-05-2006, 20:18

dzieki ze cenne informacje, co do cen częsci to własnie ie bardzo chce mis ie wierzyc w te mity ... To juz nie te czasy ... Chyba jestem zdecydowany :) Moze za pare dni bede miał lancerka :) Pozdrawiam !!!!
Rafal_Szczecin - 06-05-2006, 22:10

nie ma za co, jezeli bedziesz miec jeszcze jakies pytania, to wal smialo . postaramy sie pomoc :mrgreen:
Anonymous - 06-05-2006, 22:54

Rafal_Szczecin, masz moze oslony do głosnikow w drzwiach ??
Rafal_Szczecin - 06-05-2006, 22:56

yyyy czekaj juz nie mam :P zapomnialem ze poszly do Wichury :mrgreen:
Anonymous - 06-05-2006, 23:40

Rafal_Szczecin,
a ile moze kosztowac ta roletka do kombi ??

Rafal_Szczecin - 06-05-2006, 23:42

ja dalem 250 zł

[ Dodano: 06-05-2006, 23:43 ]
a sprzedalem za 210 :)

McDoune - 08-05-2006, 19:56

Rafał , dzięki za reklamę mojego Miśka :)
Co do linki to chodzi o tą z przednich drzwi, ale od strony pasażera. Jak na razie nudząc się z kumplami przy grillu zrobiliśmy to z zastosowaniem linki miedzianej (trochę się rwie ale szyba się trzyma, więc do pierwszego jest ok :) ) Jeśli by Ci został ten mechanizm to linkę chętnie od Ciebie kupię, natomiast nie sądze bym mógł/chciał ;) Ci za nią dać pieniądze porównywalne do ceny za cały mechanizm, więc i Ty się narobisz ją zdejmując i pewnie ciężko by Ci było sprzedać później resztę bez linki... Mimo wszystko dzięki za propozycje :)
A co do lancerków ostatnio kumpel który zawsze tylko uznawał auta niemieckie, a w szczególności hOple przewiózł mnie mojim i zatkało go gdy na liczniku pojawiło się 170 km/h a autko nadal przyśpieszało :twisted: i to do tego cały czas przy spalaniu poniżej 8l/100 :)

A swoją drogą zapraszam jutro do opisu mojego miśka, wstawię tam zdjęcia nowych felg 8)

pozdro