To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[92-96]Galant E5xA - Cb-Radio

Anonymous - 25-07-2008, 22:58
Temat postu: Cb-Radio
Witam,
Mam problem, gdzie zamontować Cb radio? jakies dobre miejsce oprócz schowka pod radiem i raczej nie na tunelu od strony kierowcy, i z drugiej tez nie bardzo bo nie chce robić dziur na wkręty w desce. Macie jakieś pomysły?
Proszę o pomoc!

seba77 - 25-07-2008, 23:07

Niestety mam taki sam problem narazie woze w schowku :)
JPR - 26-07-2008, 08:48

Witam.
Ja radyjko mam podwieszone pod kierownicą.

t.o - 01-08-2008, 10:55

Ja na stałe nie montuję, bo auto stoi pod chmurką w mieście więc szkoda mi szyby :/

Ale całkiem nieźle trzyma się po włożeniu go między fotel pasażera a kolumnę środkową :)

Pozdrawiam
t.o

Anonymous - 11-08-2008, 23:15

Wkładam między siedzenie a drzwi. Radio jest duże i nie ma gdzie go zamontować (Super Cheetach, taki klon słabszej wersji Alana 87) a po włożeniu w to miejsce jest dosłownie pod ręką, przydaje się przy dostrajaniu na SSB oraz częstej korekcie położenia SQUELCHa.

Małe radio (Sunker Elite, Uniden Pro 520 XL) można przyczepić obok kierownicy przymocowane w pionie, po prawo od głośnika, ale wtedy osoba z dłuższymi nogami uderza się w róg tego radia przy wysiadaniu. Poza tym i tak trzeba zdemontować by nie ukradli. Tak źle i tak niedobrze...

Naprawdę małe radio można zamocować w schowku pod radiem samochodowym. Tu się mieści najmniejszy Sunker. Po wycięciu otworu w schowku na okulary, można radio umocować tak, by mieściło się za zamkniętą klapką po odłączeniu mikrofonu. Wtedy nic nie widać. W ten sposób założyłem radyjko mojemu ojcu w jego miśku.

Antenę mam na stałe, w wywierconym otworze w klapie bagażnika. Nie polecam takiej lokalizacji anteny, umasienie klapy jest słabe i zbiera sporo zakłóceń z instalacji samochodu (np. silniki autopoziomowania świateł, bzzzzz). Najlepiej sprawuje się antena w otworze na środku dachu, różnica jest spora. Kolega założył u siebie w swoim E55 i mam porównanie.

Anonymous - 21-08-2008, 10:57

Tez mialem taki klopot. Pod kierownice nie wchodzilo bo mam ja nisko i zaczepialbym nogami. Rozwiazalem sprawe tak:

1. Radio na dolaczonej nozce przykrecone jest do podlogi pod fotelem kierowcy.
Dzieki temu nie widac go z zewnatrz wogole, glosnik jest skierowany do gory
a jak wychyle glowe do przodu i spojrze w dol to widze wszystkie kontrolki
radia w odpowiednia strone.

2. Stamtad pod wykladzina zasilania do kabli przy radiu na stale.

3. Antena na magnes w bagazniku, kabel pod wykladzina i tylna kanapa.
Gdy jej potrzebuje - skladam czesc oparcia z tylu, biore antene i stawiam na dach.
W wariancie zlozonym nigdzie nie widac kabla ani anteny. Polecam :)