Carisma - Techniczne - [Cari 1.6] Gdzie szukać dziury, proszę o podpowiedź !!
Lukaszmm - 28-07-2008, 19:16 Temat postu: [Cari 1.6] Gdzie szukać dziury, proszę o podpowiedź !! Witam, Od dłuższego czasu nie mogę uporać się z nierówną pracą silnika: do ok.2000 obrotów szarpie i pracuje na 3 cylindrach... dopiero później łapie 4.. dodatkowo przy mocniejszym docisnięciu gazu strasznie szarpie.. tak samo na gazie i benzynie.. Auto było nie dawno w ASO (czyszczenie przepustnicy, regulacja zaworów, na kompie bez błędów) sonda i cały wydech wymieniony, świece nowe, przewody "SEIWA" nowe... W ASO powiedzieli że trzeba wymienić kolejno przewody WN a jak nie pomoże to cewki... nie bardzo chce mi się w to wierzyć bo przewody są nowe.. Opór cewek mieści się w normie (17 -25kohm)... Proszę o jakieś sugestje czy faktycznie jeszcze raz wymienić przewody czy zacząć od cewek...
cns80 - 28-07-2008, 19:19
Palec, kopułka, aparat zapłonowy.
Przewody oddaj na gwarancji i weź drugie. Może faktycznie trafiły się jakieś lewe.
Anonymous - 28-07-2008, 19:23
mialem to samo i mam nadal, wymienilem przewody WN i swiece i przez moment bylo dobrze lecz problem powrocil, okazuje sie ze fajkocewki pala mi swiece i rozwiazanie jest ymczasowe... od razu zapytam gdzie moge je dostac, czy zwrocic sie do japaneze( 1.6 16V DA1A 4G92 97r )
Lukaszmm - 28-07-2008, 19:30
Co do cewek to znalazłem dwa miejsca: http://sklepy.allegro.pl/...olt_pajero.html oraz http://geparts.info/ tylko ceny podaja dziwne jak na nówki... w ASO w Lublinie sztuka 860zł...
Matejko - 28-07-2008, 20:49
ty musisz miec fajkocewki, sprawdz na ktorym cylindrze nie dzialaja i je podmien i wtedy sprawdz czy przestanie dzialac ten na ktory przelozyles wadliwa cewke
phixius - 29-07-2008, 07:20
Co do przewodów Seiwa, to niestety tez się połakomiłem na cene bo miały być super, japońska jakość itd... Założyłem i od razu takie przebicie na nich żę tylko dotknąłem i jak mnie walnęło... A teraz walczę ze sprzedawcą o zwrot gótówki od miesiąca. Zamów u Marka NGK.
Anonymous - 29-07-2008, 20:08
Sprawdź sobie jeszcze ciśnienie na poszczególnych cylindrach, może jakiś zawór nie trzyma i z tąd nierówna praca silnika.
|
|
|