To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Forum ogólne - Mapy do GPS

Anonymous - 29-07-2008, 14:24
Temat postu: Mapy do GPS
Witam,

ja osobiście jeżdżę na mapie MIO 3.0 (z urządzeniem MIO P350), która jest już niestety często nie aktualna, więc przymierzam się do nowych map.
Jakie Waszym zdaniem są najlepsze, najaktualniejsze (w Polsce i najbliższej zagranicy)?

Ja mogę polecić MIO, bo choć wersja 3.0 jest już nie aktualna to na trasach na których nic się nie zmieniło jest bardzo dobra;

Może zna ktoś strony na których udostępnia się mapy do nawigacji?

docencik87 - 29-07-2008, 16:21

Są mapy.
Darmowych nie ma.
Są legalne płatne i nielegalne.
Google Twoim przyjacielem.
Ja polecam Automape 5.

Anonymous - 29-07-2008, 18:39

kuba.wroc.pl napisał/a:

najlatwiej na stronie producenta map lub urzadzenia.ja dokupowalem w tamtym roku do tomtoma mape europy wschodniej na stronie internetowej tomtoma i zaplacilem bodajze 36 funtow.ale byla to wersja do wgrania na karte.

Hubeeert - 29-07-2008, 21:12

kuba.wroc.pl napisał/a:
Nawet jak zna za podanie adresu dostanie ostrzeżenie. Zasady Forum polecam.
Anonymous - 30-07-2008, 08:26

[/quote]Nawet jak zna za podanie adresu dostanie ostrzeżenie. Zasady Forum polecam.[/quote]

chodzi mi raczej o jakies opinie, od czasu kiedy kupowałem swoje MIO i mapki minęło trochę czasu i się pewnie sporo zmieniło.
Korzystał ktoś już z tych trójwymiarowych? ewentualnie może ktoś zna najbardziej spektakularne wpadki różnych programów?

Nie zamierzam wydać paru groszy, a potem być nie zadowolonym;

misjonarz. - 30-07-2008, 17:46

ja mam teraz mapy nawteq i są po prostu dobre ale bez rewelacji. przejechałem całe niemcy i dało rady ale do ideału jeszcze brakuje. jak się pytałem to polecali mi przedostatnią wersję tom tom lub automapę
rezon - 01-08-2008, 19:23

docencik87 napisał/a:
Ja polecam Automape 5
w Polsce nie ma konkurencji. Następnie MapaMap i dopiero cała reszta
akbi - 05-08-2008, 12:52

a ja używam Navigo8i ...generalnie jestem zadowolony, choć może jest ciut wolna
Plusem jest comiesięczna aktualizacja.

http://www.navigo.pl/

saphire - 05-08-2008, 15:07

Automapa 5 przynajmniej u mnie w mieście to cieniutka jest tymczasem TomTom wręcz elegancko trasy robił mimo że celowo zakamarami jechałem.
Anonymous - 06-08-2008, 06:10

akbi napisał/a:
Navigo8i ...generalnie jestem zadowolony, choć może jest ciut wolna

Potwierdzam, dobre. Mapa dość dokładna, choć hardware wolno myśli. Producent reaguje na poprawki zgłaszane przez użytkowników, więc mapy są coraz lepsze.

Anonymous - 07-08-2008, 10:33

A ja ze swojej strony polecam Igo8. bez problemu dojechałem na nim na urlop w Kołobrzegu (pozdrawiam Mitsumaniaków stamtąd). A z mapą TeleAtlasu 080303 ma coś takiego jak asystenta pasa ruchu. Nie wszędzie to działa ale jak działa to pokazuje na którym pasie trzeba się ustawić przed skrętem 8)
rezon - 07-08-2008, 13:55

saphire napisał/a:
Automapa 5 przynajmniej u mnie w mieście to cieniutka
jeźdzlem po zakamarkach centrum Przemyśla - bez problemu na AM 5.0 i 5.1
saphire - 07-08-2008, 20:45

Pojeździj po dobrze znanych ci zakamarkach twojego miasta i się przekonasz... Ja pojeździłem po zakamarach Przemyśla i to jak wyznaczała mi z nich trasę do domu to był po prostu kosmos... na około albo z nawrotami albo w poprzek Szpitala na Słowackiego gdzie nie ma drogi itp. itd. już nie wspominając o przejeździe z Grunwaldzkiej na Bielskiego w poprzek przez forty... Na Węgrzech i w Rumunii tez porażka. Tak że póki co moim zdaniem wolę jednak TomToma bo to samo z nim testowałem i takich jaj nie robił.
Gene - 08-08-2008, 08:31

Nie wiem czy to cos pomoze bo jak widze wypowiedzi, to w wiekszosci dotycza one urzadzen PDA.
Ja osobiscie polecam odpowiedni do potrzeb odbiornik Garmina. Do tego zestaw map. Poczynajac od ogolnego CityNavigatora (bardzo dobry dla Europy Zachodniej) przez komercyjne mapy regionalne np dla Polski GPmape a konczac na produktach inicjatyw spolecznych jak TopoPL czy uaktualniana praktycznie codziennie UMP PL. Dajaca dobrą mapę Polski z mnóstwem nie spotykanych w innych mapach szczegółów, natychmiast reagującą na zmiany w siatce drogowej, i bardzo czułą na potrzeby swoich użytkowników, a przy tym jawną i darmową.

Hiszpan - 08-08-2008, 08:37

rezon napisał/a:
docencik87 napisał/a:
Ja polecam Automape 5
w Polsce nie ma konkurencji. Następnie MapaMap i dopiero cała reszta
A na jakiej podstawie twierdzisz, że AutoMapa nie ma konkurencji? Masz kilka różnych map :?:
Ja używam na Polskę AM i Mio. AM jest lepsza, ale nie powiem, żeby czasami nie dawała "strzałów". Dodam, że mam wykupioną subskrypcję i na bieżąco aktualizuję mapę.
kuba.wroc.pl napisał/a:
Korzystał ktoś już z tych trójwymiarowych?
W mojej AM 5.1 mam to wyłączone. Z prostego powodu - widząc korek, remont itp. patrzysz na mapę. I nie mówię o specjalnym szukaniu objazdu, tylko o zerknięciu na widok, ewentualnie lekkie oddalenie.
W trybie 2D jest OK, ale w trybie 3D budynki zasłaniają mi drogi, którymi mógłbym objechać korek. Przykładowe zdjęcia