To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[XX-92]Galant E3xA i starsze - Połamany kluczyk

ASpecnaz - 02-08-2008, 20:39
Temat postu: Połamany kluczyk
Panowie problem mam ledwo kupiłem galanta (wczoraj) a dziś już prawie zawał zaliczyłem. Jedyny kluczyk jaki dostałem od sprzedającego złamał się w 3 części :cry: . Moje pytanie brzmi tak czy ślusasz dorobi mi klucz gdy ten jest połamany i czy w galantach z 89r był montowany fabrycznie immobilaizer??
kojot128 - 02-08-2008, 21:09

Immobilaizer raczej napewno nie...
Krzyzak - 02-08-2008, 21:14

nie ma immo fabrycznego
sa spece, ktorzy dorobia go ze stacyjki, ale tej nie wyjmiesz bez klucza
sprobuj zapytac, czy ktokolwiek dorobi ze szczatek i napisz na forum czy sie udalo
rada na przyszlosc - min. 1 zapasowy kluczyk

ASpecnaz - 02-08-2008, 21:18

Oki w pon poszukam jakiegoś specjalisty tylko nie wiem czy znajdę takowego w moim mieście. No właśnie miałem dorobić zapasowy w poniedziałek.... a dziś sobota....
jacek11 - 02-08-2008, 21:40

Oczywiście że dobry fachman dorobi kluczyk nawet z czterech części :D

Wiem bo znajomy dorabiał,i jak się zapytał czy się da,to facet bez słowa w 5 minut zrobił
nowy. :)

RoveR - 02-08-2008, 21:58

Jeżeli miał byś problemy to daj znać spróbuję zorientować się w tym temacie w Łodzi daleko byś nie miał.
ASpecnaz - 04-08-2008, 18:05

I jak zwykle biednym wiatr i coś innego w oczy. Bylem u jednego ślusarza to powiedział że to niemożliwe żeby dorobić klucz (jutro poszukam innego). Stacyjkę teoretycznie da się wyjąć ale to trzeba wyjąć cały układ kierowniczy (zakichana blokada kierownicy się kłania) i przepiłować blokadę. Na dodatek zatrzymałem się na samej kierownicy bo trzeba ją zdjąć (według książki serwisowej i osobistych spostrzeżeń) jakimś specjalnym ściągaczem. I jak człowieka ma coś nie strzelić??
Serek - 04-08-2008, 19:18

Kto Ci każe wyjmować stacyjkę? Wyjmij zamek z tylnej klapy - roboty na 3 min. w tym czas na poszukanie odpowiedniego narzędzia. Zanieś do speca i niech dorabia.
Krzyzak - 04-08-2008, 19:45

klucze do zamkow wchodza do polowy - do stacyjki potrzebny jest caly klucz...
natomiast do stacyjki dostaniesz sie zdejmujac tylko spodni plastik pod kierownica

ASpecnaz - 04-08-2008, 20:16

No tam dotarłem ale nie wyjmę stacyjki bo jest z tą zakichaną blokadą połączona
http://moto.allegro.pl/it...i_stacyjka.html coś w tym stylu (akurat mojej nie widzę) tylko że tam nie ma zwykłych śrub jak na zdj tylko specjalne których można użyć tylko raz potem trzeba ciąć i założyć nowe a tego bez wyjęcia stacyjki/kierki nie zrobię. Nawet szlifierką kątową się nie będę mógł dobrać bo są 2 śruby przy czym jedna z góry blokady. Jutro spróbuję do serwisu mitsu w łodzi dzwonić może mi po nr stacyjki klucz dorobią albo nowa stacyjka albo szukam speca od dorabiania

Adaho_krak - 05-08-2008, 09:25

ASpecnaz, jeśli jesteś zainteresowany (pisz na PW lub GG) wyśli mi szczątki klucz pocztą to Ci dorobie.

Serek napisał/a:
Kto Ci każe wyjmować stacyjkę? Wyjmij zamek z tylnej klapy - roboty na 3 min. w tym czas na poszukanie odpowiedniego narzędzia. Zanieś do speca i niech dorabia.

Nie do końca, w tylnej wkładce nie ma wszystkich zapadek w 90 % przypadków, jeśłi chcesz dorabiać z wkładki to raczej z drzwiowej.

Zhan - 05-08-2008, 09:59

panowie, bez jaj... w dobrym punkcie dorabiania kluczy bez problemu skopiuja taki polamany kluczyk, przy mnie gosc dorabial co prawda zlamany na dwie czesci ale slusarzowi zajelo to tyle co skopiowanie sprawnego kluczyka czyli okolo minuty
Adaho_krak - 05-08-2008, 11:00

Zhan napisał/a:
panowie, bez jaj... w dobrym punkcie dorabiania kluczy bez problemu skopiuja taki polamany kluczyk, przy mnie gosc dorabial co prawda zlamany na dwie czesci ale slusarzowi zajelo to tyle co skopiowanie sprawnego kluczyka czyli okolo minuty

Dokładnie, dla mnie no problem. Zrobie ze szczątek, warunek żeby były wszystkie kawałki :)

ASpecnaz - 05-08-2008, 16:28

Ostatecznie nowa stacyjka (czyt. made in szrot) za 100zł. Jednak po oględzinach poszedł w 4 części (jedna nie odnaleziona kawałek dolnych ząbków) na dodatek był z lekka wygięty w pewnych miejscach. I szanowny ślusarz powiedział że się nie da bo nawet nie jest tego w stanie włożyć do maszynki i dorobić bo jest w tak opłakanym stanie nawet gdyby miał wszystkie kawałki. Co prawda nie twierdzę że jakiś mega spec by to dorobił ale a)pod ręką takiego nie było b)fura potrzebna mi była szybko dojazdy do roboty się klaniają
Krzyzak - 05-08-2008, 22:07

to teraz albo dokupic zamki z tego samego auta, co stacyjka,
albo pogodzic sie, ze zamki otwierasz innym kluczem (w sumie 4 sztuki sa - drzwi x2, bagaznik, wlew paliwa) a odpalasz innym