[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Klimatyzacja manualna na automatyczna - climatronic
Anonymous - 02-08-2008, 22:06 Temat postu: [EAxx] Klimatyzacja manualna na automatyczna - climatronic Witaj szanowne grono. Kupiłem Gala z klimą manualną choć chciałem klimatronik. Złożyło się na to kilka powodów ale to inna bajka.
Pytanie czy da się przerobić klimatyzację manualna na klimatronik.?
Czy wystarczy zamontować sterownik klimatronika i czujmiki , czy różne też są układy chłodzenia.
na razie po 1 dniu użytkowania manualnej nie narzekam ale marzyłem o klimatroniku a nie mam ,choć auta szkoda by było sie pozbywać bo ma dobry stan techniczny.
Marcino - 02-08-2008, 22:19
Ja mam klimatronik,. i nie uzywam trybu auto.. czyujnik tem głupieje.. zawsze mamwłoaczony nawiew na szyble i czasami nogi, wiuatrak na minimum, a temp.. top rzecz wzgledna jak bardzo goraco to na 19 a jak chłodniej to na 21...
Nie ma sensy zmieniac jak tak ywazam, po to by miec wyświetlacz,,,, na którym i tak nic nie widac w dzień...
RoveR - 02-08-2008, 22:52
Marcino ma rację ja też raz tylko z ciekawości włączyłem w auto, a tak używam w ten sam sposób także nie ma co się bawić bo na jedno wychodzi. Zresztą w galach jest przypadłość klimy że albo leci totalny chłód albo gorąc wiec climatronic albo cię ugotuje albo zamrozi .
Anonymous - 03-08-2008, 01:45
Ja uważam inaczej. Mam zawsze włączone na "auto" i jest bardzo super, uważam, że jak jak klima to automatyczna, po prostu wsiadam i w zimie grzeje do 21 st. , a w lecie chłodzi. Tak więc jeśli jest możliwość - polecam
czekoladka_1981 - 03-08-2008, 07:08
Szukałam , bo wiem że gdzieś było na ten temat , i znalazłam tu:
http://forum.mitsumaniaki...ima+climatronic
Anonymous - 03-08-2008, 10:06
Dzięki wielkie za odpowiedzi . Nie jest to robota na teraz lecz za jakiś cza może sie tego podejmę . Na pewno ładniej to wygląda . Fakt iż przyjechałem z holandii 950 km było 30 stopni z manualna ust nawiew na minimum a chłodzenie na godzinie (10 zegar ) i było ok , faktyczny spadek mocy silnika lecz bez klimy na samym nawiewie nie dało rady jechać .
Co do przekładki to nie jest taka trudna i kosztowna trzeba tylko znaleźć dobre źródło części
czekoladka_1981 - 03-08-2008, 11:08
corker napisał/a: | Co do przekładki to nie jest taka trudna i kosztowna trzeba tylko znaleźć dobre źródło części |
Na pewno! dla chcącego nic trudnego
pawel_201 - 22-11-2014, 16:11 Temat postu: [EA2A/W 2.0] Przeróbka manualnej klimy na climatronic Witam . chciał bym sie dowiedzieć co dokładnie trzeba dokupić i czy coś pozmieniać w układzie manualnej klimy żeby zrobić z tego climatronic , wiem ze były już takie tematy ale w nich są linki do poprzednich tematów które już nie działają wiec niewiele można sie dowiedzieć . z góry dzięki
komarsnk - 22-11-2014, 19:13
pawel_201, wiem, że pewnie nie takiej odpowiedzi się spodziewasz ale najlepiej kupić... Galanta z klimatronikiem Roboty przy przekładce jest więcej niż przy zmianie silnika...
pawel_201 - 23-11-2014, 02:40
Ja sie roboty nie boje , lubie grzebać w swoim galu tylko chciał bym wiedzieć co dokładnie by trzeba było tam pozmieniać
robertdg - 23-11-2014, 09:30
Zaczynając od spraw oczywistych:
Konsola środkowa plus panel automatycznej klimy (zintegrowany z AC ECU ) z wiązką elektryczną - kompletna
Zestaw nadmuchu - kompletny z silniczkami sterującymi i rureczkami typu peszelki
Czujnik nasłonecznienia w kratce dmuchawy szyby
Czujnik temperatury zewnętrznej
Czujnik temperatury cieczy nagrzewnicy
Schematy elektryczne
pawel_201 - 23-11-2014, 13:36
I to jest konkretna odpowiedź Wielkie dzięki
artufcb - 01-04-2015, 19:39
podejmował ktoś się takiej przeróbki? czy w galach z klimą manualną istnieją wszystkie potrzebne mocowania itd czy trzeba coś rzeźbić?
ludinho1 - 02-04-2015, 07:47
ja taki klimatronik z galanta EA będę pakował do colta niedługo , i skoro tu wszystko pasuje to do twojego gala tym bardziej. .
pawel_201 - 07-11-2015, 17:56
Witam mam zamiar podjąć się tej przekładki i mam kilka pytań może ktoś będzie wiedział ,
1. Mam źródło części od gala 97 2.5 automat i czy ten klimatronik mogę wsadzić do mojego 2.0 16v 99r ?
2.Czy musze przekładać cały kombajn czy można podłączyć same silniczki ?
3. Czy muszę przełożyć tą całą grubą wiązkę co idzie w poprzek kokpitu ?
|
|
|