To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Forum ogólne - +53% mitsubishi w maju

Anonymous - 05-06-2005, 10:25
Temat postu: +53% mitsubishi w maju
2005-06-03 16:10
Źródło: MCC Car Poland

Jedni producenci cierpią na utrzymującą się przypadłość stagnacji sprzedaży nowych aut, a inni wręcz przeciwnie - korzystają ze spadku cen na swoje importowane auta.

Sumaryczna sprzedaż importera aut Mitsubishi w Polsce w maju wzrosła aż o 53,4% w porównaniu z tym samym miesiącem zeszłego roku. W sumie w maju sprzedano 250 aut tej marki w porównaniu do 163 w 2004 roku. Od początku bieżącego roku 1126 osób kupiło auta tej marki. Największy wzrost sprzedaży zanotował Mitsubishi L200 (100% wzrostu), następnie Lancer sedan (32,3% wzrostu) a także Lancer kombi (30,8% wzrostu). O 25% zwiększyła się sprzedaż Pajero Pinina.

O ile w stosunku rocznym jest dobrze, to sprzedaż liczona od początku roku spadła o 11%, czego przyczyną jest między innymi wycofanie z oferty zeszłorocznego bestsellera – Mitsubishi Carisma, który przestał już być produkowany. Obecnie najlepiej sprzedającym się modelem jest zdobywający coraz większe uznanie klientów Mitsubishi Colt, który od początku roku znalazł już 375 nabywców.

Rośnie także popularność Lancera w zarówno w wersji kombi (41,3% wzrostu od początku roku), jak i sedan (37,4% wzrost). W sumie 232 klientów zdecydowało się na kupno aut z rodziny Lancera. Do końca maja aż o 128% zwiększyła się sprzedaż Outlandera (114 klientów wybrało ten model). 113 miłośników terenówek stało się posiadaczami Mitsubishi Pajero, co stanowi niemal 163% wzrost w stosunku do pierwszych pięciu miesięcy 2004 roku.

Dobre wyniki sprzedaży są także notowane w całej Europie, gdzie sprzedaż aut Mitsubishi zwiększyła się od stycznia do końca kwietnia 2005 roku aż o 24%. W samym kwietniu sprzedano 20 825 aut (9% więcej niż w kwietniu 2004), a w ciągu pierwszych czterech miesięcy sprzedaż wyniosła 91 414 aut. Najpopularniejsze modele wśród europejskich klientów to obecnie Lancer, Colt i L200.

JCH - 05-06-2005, 10:43
Temat postu: Re: +53% mitsubishi w maju
Fido__ napisał/a:
...
Sumaryczna sprzedaż importera aut Mitsubishi w Polsce w maju wzrosła aż o 53,4% w porównaniu z tym samym miesiącem zeszłego roku.

Pamiętamy jaki był maj 2004 - wszyscy kupowali auta w kwietniu 8)

Jackie - 05-06-2005, 11:13

Dokładnie. Choć każdy wzrost mnie z oczywistych przyczyn bardzo cieszy. Poza tym po chwilowych kłopotach MMC is back to bussines i to cieszy mnie jeszcze bardziej. Przy okazji, wg ankiet wewnętrznych opinia o nowym colcie jest lepsza niż ktokolwiek mógł się spodziewać. Nowy model, który nie zaliczył żadnej poważnej akcji serwisowej - moim zdaniem zakrawa na cud. Co do jakości Lancernika to chyba nie muszę się produkować - jest zajefajny :wink:
pozdrawiam

P.S. I pomimo uszczuplenia oferty Miski notują wzrosty, jak na mnie jest początek powrotu do starej dobrej tradycji robienia samochodów o znakomitej bazie konstrukcyjnej.

JCH - 05-06-2005, 11:23

Jackie napisał/a:
I pomimo uszczuplenia oferty Miski notują wzrosty....

Można tylko pomarzyć co byłoby gdyby oferta była kompletna :arrow: udział w rynku na poziomie Skody :wink: Tylko co stałoby się z jakością :?:

Jackie - 05-06-2005, 11:28

Moją nadzieją i ambicją jest zeby Mitsubishi nigdy nie stało się marką popularną, bo wtedy stracilibyśmy wizerunek marki ekskluzywnej i prestiżowej. Dodatkowo im więcej sprzedaje się samochodów tym mniej dokladne wykonanie i niższe marże dealerskie :mrgreen: czyli zupełnie mi nie zależy na udziale w rynku na poziomie skody choćby to było wykonalne. Optimum moim zdaniem jest 3-4% rynku i nic powyżej, co i tak oznacza, że jako dealerzy musimy się wziąć ostro do roboty (na razie 1 % rynku{ choć w Białym powyżej 2 hehehehe;) })

Pozdrawiam

MariuszZ - 05-06-2005, 14:57
Fido__ napisał/a:
[..]
Największy wzrost sprzedaży zanotował Mitsubishi L200 (100% wzrostu),
[...]
Do końca maja aż o 128% zwiększyła się sprzedaż Outlandera (114 klientów wybrało ten model). 113 miłośników terenówek stało się posiadaczami Mitsubishi Pajero, co stanowi niemal 163% wzrost w stosunku do pierwszych pięciu miesięcy 2004 roku.
[...]

Sprzedaż terenówek mocno rośnie- czyżby off-road show przynosiło efekty? :wink:

JCH - 05-06-2005, 15:48

Chyba zaciera się różnica cenowa pomiędzy compactem a terenówką (niekoniecznie Pajero bo tu przepaść jest ogromna). W zasadzie każdy nowy model auta klasy compact jest droższy od poprzedniego a gdy do tego dodamy jeszcze full wypas który każdy z nas chciałby mieć to cena takiego auta zbliża się do ceny jakiegoś mniejszego lub quasi "tereniaka", które z reguły są już dobrze wyposażone (być może się mylę...). Jak do tego dodamy jeszcze możliwość odliczenia VATu, to .... wiadomo.
Przy okazji jakieś sporty, hobby łatwiej jest uprawiać mając autko bardziej użytkowe niż tradycyjny sedan.

[edit] regóły --> reguły :oops:

Anonymous - 05-06-2005, 22:39

Zgadza się. Terenówki to auta w sam raz na nasze drogi. Kompakty ciągle rosną i drożeją. Taki kompakt z silnikiem 2,0 to wydatek ponad 70tys. za 78tys można mieć już np. grand vitarę 2,0 benzynka rocznik 2004 lub klekota za dodatkowe 6tys. Auto bardzo fajne.

Zauważyliście, że auta segmentu B mają dziś zbliżone lub większe wymiary od aut klasy golfa z lat 90?

pzdr

Anonymous - 06-06-2005, 08:11
Fido__ napisał/a:
Największy wzrost sprzedaży zanotował Mitsubishi L200 (100% wzrostu)

Czyli z 1 sztuki na 2 ? ;-)

kordiank2 - 06-06-2005, 09:08

a ja, ni zgruszki ni z pietruszki, mam propozycję dla Fido i twórców samej strony: może by tak informacje wyszperane przez Fido zamieszczać na stronie głównej - no bo Fido lubi siedzieć w newsach (patrz również: "inne modele"), jak zauważyłem.
Firebee - 06-06-2005, 09:14

Pomysł jak najbardziej dobry, czy Fido zgodzisz się na to?
Pozdrawiam
Firek

igi - 06-06-2005, 09:17

kordiank2 napisał/a:
może by tak informacje wyszperane przez Fido zamieszczać na stronie głównej - no bo Fido lubi siedzieć w newsach (patrz również: "inne modele"), jak zauważyłem.

Czekamy na odpowiedz Fido. Mi pasuje jak najbardziej. Brawo za pomysł

Pozdrawiam

Anonymous - 06-06-2005, 09:51

Spoko, możecie je wykorzystywać do woli. Ale żadnych oficjalnych zobowiązań :-) Ja tylko czasem przeglądam portale różne. Pamiętam, że MMC ma jakiś taki portalik z informacjami prasowymi. Myślę, że lepiej byłoby się z nimi dogadać...
Matejko - 06-06-2005, 11:41

bartek z nkm ma tam legalny dostep z mozliwoscia kopiowania artykulow ale pewnie mitsumaniaki juz tez :wink: :twisted:
igi - 06-06-2005, 11:43

Matejko napisał/a:
bartek z nkm ma tam legalny dostep z mozliwoscia kopiowania artykulow ale pewnie mitsumaniaki juz tez :wink: :twisted:

Właśnie jest to w trakcie załatwiania 8)