To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Eclipse - Techniczne - [3G] Ładowanie

Anonymous - 04-08-2008, 21:21
Temat postu: [3G] Ładowanie
Jeżeli taki temat był to dajcie mi link.
Historia następująca:
3tyg temu padła mi bateria bez ostrzezenia. Otworzyłem okno, chcialem odpalić i rozrusznik nie drgnął. Lampki się paliły tylko przygasały przy próbie odpalenia.
Kupiłem nowa baterię. Przejechalem 1,5tys mil. Dzisiaj jeździlem przez kilka godzin. Wszedlem do domu na 10min. Wróciłem do auta i przy próbie odpalenia wszystko zgasło.
Wygląda jakby nie było akumulatora.

Podejrzewam że alternator mi się rozkraczył tylko jak go sprawdzić? Czy może jest jakiś bezpiecznik który wystarczy wymienić?

docencik87 - 05-08-2008, 18:12

Sprawdzić miernikiem napiępie.
Musi być koło 13,7-14,4

Anonymous - 05-08-2008, 19:45

wczoraj bylo 12.* Dzisiaj zajrzalem tylko do niego i zdziwko. Słysze sygnał od drzwi, kontrolki sie swieca. Nie ma sily uciagnac startera.
W jakis sposób bateria sie rozladowala. Pytanie tylko czy to alternator sam w sobie czy moze byc cos co uniemozliwia ładowanie. Zwarcie czy cos. Dlatego pytam czy można sprawdzić alternator przed wymiana, żebym nie wymienił sprawnej części i zostawił problem pod maską.

Anonymous - 06-08-2008, 00:54

Potrzebujesz megaomomierza. Wypnij alternator i sprawdź czy jest przejście między obudową a uzwojeniem. Jak rezystancja będzie mała alternator jest uszkodzony. Możesz też zmierzyć opór uzwojeń ale musisz mieć dokładny omomierz w zakresie małych rezystancji. Każde z uzwojeń musi mieć taką samą rezystancję (albo z niewielką różnicą). Jak rezystancje są różne uzwojenie jest uszkodzone.
Anonymous - 06-08-2008, 06:10

Dzieki. Może się przyda na przyszłość.Oby nie.
Problem był głupi a rozwiązanie banalne. Aż wstyd się przyznać. :oops:
Sprawdziłem klemy i wszystko było ok. Nie sprawdziłem połączenia klemy z kablem.
Okazało się że weszło tam sporo rdzy. Wymieniłem kleme, oczyściłem kabel i wszystko gra.
Dzięki za odpowiedź.