L200 Ogólne - Klimatyzacja
Anonymous - 07-08-2008, 12:08 Temat postu: Klimatyzacja Witam,
Zapakowałem pakę we wszystkie możliwe bagaże, baseniki, rowerki i zabrałem rodzinkę na Chorwację, Właśnie wróciłem z urlopu i powiem szczerze najwiekszy problem miałem z ustawieniem klimatyzacji. Przy temp powietrza zewnątrznego pow 27st, chłodzi tak niesamowicie że nie da sie wytrzymać i miałem poważne obawy co do kondycji naszych gardeł.
Próbowałem wszystkich ustawień temperatur i siły wentylatora ale jest tak zarówno w trybie auto jak i manualu nie do wytrzymania zimne powietrze wieje z nadmuchów.
Ponieważ kilometrów miałem dużo, wymyśliłem że trzeba by obniżyć ciśnienie gazu chłodniczego. Może jednak da się jakoś przeprogramować automatykę komputera sterującego temperaturą.
Co wy na to?
pozdr
TB
HugoOrmo - 07-08-2008, 12:42
Witam,
Rzeczywiscie istnieje problem w regulowaniu temperatury ale ja rozwiazalem go nastepujaco...ustawienie nawiewu bieg 2, temp 19-20, kierunek nawiewu tylko szyba...i jest w miare ok...
Polecam takze gdy wsiadamy do super nagrzanego samochodu nie wlaczac od razu klimy a otworzyc jedno okno z przodu i tylna szybe z paki wtedy sie auto szybko przewietrzy i potem wlaczyc klime a bedzie ok...dziala nawet z zabudowa...
pzdr
Anonymous - 07-08-2008, 15:33
Miałem dokładnie ten sam problem podczas wyjazdu na Bałkany.
Trochę światła rzucił kolega HugoOrmo. Podejżewam że problem faktycznie leży po stronie czujnika temperatury wewnętrznej. Jężdżąc w naszym klimacie przy temperaturach ok 20. klima działała prawidłowo i można regulować temperaturę. Podobnie zimą. Jednak greckie upały tak działają na automatykę że w zasadzie rezygnowałem z klimy lub stosowałem ustawienie na szybę i niskie prędkości wentylatora.
Zrobię jutro próbę jak działa po przyjeździe.
Pozdrawiam
Cezar
Anonymous - 07-08-2008, 19:49
Ja ustawiam przy dużych upałach na 26,27 auto i nawiew na szybe i jest w porządku.
niedal - 07-08-2008, 21:20
Herkules13 napisał/a: | Ja ustawiam przy dużych upałach na 26,27 auto i nawiew na szybe i jest w porządku. |
ja nie moge jezdzic z nawiewem na szybe bo po calym dniu mnie oczy bola od chlodnego powietrza
saphire - 07-08-2008, 21:24
niedal napisał/a: | Herkules13 napisał/a: | Ja ustawiam przy dużych upałach na 26,27 auto i nawiew na szybe i jest w porządku. |
ja nie moge jezdzic z nawiewem na szybe bo po calym dniu mnie oczy bola od chlodnego powietrza |
Ja ustawiam pół na pół - szyba i na wprost albo na wprost i na nogi ale fakt że jak w twarz dmucha to oczy bolą bo wysychają i dlatego jeżdżę w polaroidach co dodatkowo likwiduje refleksy i odbicia no i widać na przestrzał przez szyby kilku aut do przodu.
niedal - 08-08-2008, 07:17
saphire napisał/a: | niedal napisał/a: | Herkules13 napisał/a: | Ja ustawiam przy dużych upałach na 26,27 auto i nawiew na szybe i jest w porządku. |
ja nie moge jezdzic z nawiewem na szybe bo po calym dniu mnie oczy bola od chlodnego powietrza |
Ja ustawiam pół na pół - szyba i na wprost albo na wprost i na nogi ale fakt że jak w twarz dmucha to oczy bolą bo wysychają i dlatego jeżdżę w polaroidach co dodatkowo likwiduje refleksy i odbicia no i widać na przestrzał przez szyby kilku aut do przodu. |
masz racje, ale jakbym jechal przed Toba to napewno juz bys przez moje szyby nic nie zobaczyl hehe:)
Anonymous - 08-08-2008, 10:17
Wracam do problemu ustawienia temperatury. Dziś jeżdziłem z klimą i działa prawidłowo jak trzeba to grzeje a gdy ustawiłem chłodzenie to chłodzi normalnie. W greckich upałach wyglądało to gożej. Rada z wywietrzeniem auta przed chłodzeniem jest słuszna. Możemy ustawić maksymalnie 27 stopni a temperatury na wakacjach mieliśmy około 40. Wewnątrz auta temperatura była wyższa gdy postał na parkingu. Włączenie klimy w takich warunkach musi skutkować szokiem termicznym.
Tak po zastanowieniu dochodzę do wniosku że klima działa dobrze, ale aby sprawdzić to powinienem mieć termometr w aucie. Problem mógł mieć związek z naszymi subiektywnymi odczuciami.
Pozdrawiam
Cezar
saphire - 08-08-2008, 10:41
Bo człowiek nie lubi zbyt dużych różnic temperatury. Popatrz na to tak: na pustyni np. na Saharze wszyscy wiedza że wieczorem już jest zimno a w dzień nawet i 60°C tyle że to wieczorne zimno to... 30-40°C a ludziska ubierają coś cieplejszego...
Mój patent to przewietrzyć auto, włączyć klimę i jechać ze spuszczonymi szybami kilkaset metrów, potem zamykam szyby i nawiew na szyby i ciut na nogi. I jest OK.
Anonymous - 08-08-2008, 13:55
saphire napisał/a: | Mój patent to przewietrzyć auto, włączyć klimę i jechać ze spuszczonymi szybami kilkaset metrów, potem zamykam szyby i nawiew na szyby i ciut na nogi. I jest OK. |
Dokładnie, tylko trzeba jeszcze pamiętać o okularach
namotore - 08-08-2008, 16:56
delta T zdrowa dla czlowieka to 4-5 st C. Przy temp. zew. 30 st C warto ustawic 25 szt C wewnatrz samochodu. Ponad 32 st C temp. zew. trzeba sie trzymac 27 st C. wewnatrz warto wylaczyc klimatyzacje ok 2-3 minut przed wysiadka
HugoOrmo - 10-08-2008, 19:33
Z klima ogolnie trzeba uwazac, ja uzywam bardzo ostroznie..."swoj" patent przetestowalem w pd europie - samochod przeciagnalem od MArsylii po Valencia'e - i dzialalo bez problemu...
pzdr
|
|
|