To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[XX-92]Galant E3xA i starsze - Klimatyzacja w E3xA

siudii - 07-08-2008, 23:49
Temat postu: Klimatyzacja w E3xA
Interesują mnie informacje na temat klimatyzacji w galancie. Znalazłem niedaleko dawcę z klimatyzacją i mogę ją nabyć. On ma silnik 2.0 16V a ja 8V ale nie powinno być z tym problemu bo są podobne. Przede wszystkim pytanie czy warto się w to bawić bo wiem, ze jest to ingerencja w silnik. Najbardziej ciekawi mnie gdzie są fabrycznie umieszczone włączniki, ponieważ w galantach z klimatyzacją, które kiedyś widziałem na allegro nic nie było widać.
Może ma ktoś misia z klimatyzacją i mógłby opisać co i jak. Jakie wrażenia z klimy, czy są jakieś problemy?

Wook@sH - 08-08-2008, 09:55

Ja jakieś 2 tygodnie temu uruchomiłem klimę u siebie ... przez dwa lata jak mam samochód nigdy nie było zbędnej kasy aby się bawić w uruchomienie jej.
Nawet nie wiedziałem czy jest szczelna i czy działa- wiedziałem że nie chłodzi :)
Jeden jedyny serwis jaki się podjął zrobienia z nią jest w Mikołowie.
Panowie profesjonalnie się zabrali za wszystko. Sprawdzenie szczelności było OK. Ale natomiast zawór rozprężający już był do wymiany. Ale że upały ostatnio były niemałe to się zdecydowałem. Za naprawę i nabicie klimy zapłaciłem 600zł. Ale za to teraz mam chłodno w samochodzie ;)
Gdzie się znajdują urządzenia:
Mimo że nie znam się za bardzo na działaniu klimy to co CI mogę powiedzieć .... chłodnica z dwoma wentylatorami, kompresor przy silniku(na pasku klinowym, przewody aluminiowe idące do wnętrza samochodu.Za schowkiem między wentylatorem a nagrzewnicą jest ów klima schładzająca powietrze.A pod włącznikiem świateł awaryjnych mam włącznik klimy który ma dwa tryby Normalny i Eco. Jest pewnie jeszcze kilka czujników,sterowników i innej elektroniki, ale jak pisałem, nie orientuję się na tyle w temacie aby o tym opowiadać.
Jeżeli wiesz że tamta klima którą możesz mieć jest sprawna, lub niewielkim kosztem możesz ją naprawić to sobie przełóż.
A mam takie pytanie, czy ten dawca nie ma napędu na 4 koła?Bo może i ja bym coś sobie wyhaczył z niego ? :P

Krzyzak - 08-08-2008, 10:11

wszystko pasuje niemal plug&play - wszystko, czyli elementy mechaniczne (choc jest troche rzezby i dobierania elementow, mocowan silnika czy wybebeszania wnetrza auta, zeby dobrac sie do nawiewu i wrzucic skraplacz itd.
ale jest jedna zagwozdka - chodzi o ECU, ktore musi byc od wersji z klima
masz 8v, wiec ECU z 16v kompletnie nie pasuje
musisz szukac ECU od 2.0 8v z klima, co jest - w mojej opinii - jak trafienie 6 w lotka
nie wiem, czy pojdzie na zwyklym ECU - pewnie chlodzic bedzie, ale moga byc problemy z obrotami

Bartek - 08-08-2008, 11:00

Nie ma żadnej różnicy w ECU silnika wersji z kimą lub bez........
siudii - 08-08-2008, 11:39

Bartek napisał/a:

Chyba jest różnica, ponieważ sprężarka obciąża silnik tak, że są problemy z jałowymi obrotami, które po włączeniu klimatyzacji trochę spadają. Wiem, że w ECU z klimą po jej włączeniu obroty są trochę zwiększane żeby były na tym samym poziomie co przed włączeniem. Tak mi się wydaje. Jeżeli jestem w błędzie to mnie poprawcie.

Wook@sH - 08-08-2008, 11:45

jak się orientuje to silniczek krokowy przy przepustnicy reguluje obroty biegu jałowego i przy obciążeniu silnika podnosi je.
Bartek - 08-08-2008, 11:47

Jesteś w błędzie.....

wszystkie ECU które miałem na stole, od najprostszych z Lancerów 1.5, do wykrętow 2.0 turbo mają elementy sterujące sprężarką klimy, jak i odpowiadający za to soft......

Wook@sH - 08-08-2008, 20:50

Bartek napisał/a:

Bartek napisał/a:
wszystkie ECU które miałem na stole, od najprostszych z Lancerów 1.5, do wykrętow 2.0 turbo mają elementy sterujące sprężarką klimy, jak i odpowiadający za to soft......

Trochę się czuję skołowany po tych wypowiedziach.
Ale próbuję to rozkminić tak, że ECU są bez różnicy, ale mają soft wgrany inny. .... hmm co i tak mi dalej ta wersja nie pasuje do końca :P
Jak możesz to wytłumacz mi to, chociażby dla samej mojej wiedzy :)

Maretzky85 - 10-08-2008, 12:18

Wook@sH, Nie ma różnicy czy silnik ma klimę czy nie - ECU i tak ma elementy sterujące klimą a także soft do tego :)
siudii - 10-08-2008, 13:53

Chyba ma nie tylko komputer przystosowany do klimatyzacji ale nawet kawałki instalacji. Coś takiego znalazłem kilka dni temu poszukując bezpiecznika:

Kable są i gdzieś (pewnie do kompa) razem z wiązkom idą. Wygląda jakby im tylko przekaźników brakowało. Trzeba by to obejrzeć na schemacie instalacji.

docencik87 - 11-08-2008, 09:32

W Mitsubishi bardzo często zdarza się, że jest cała instalacja :) .
Np.
W moim C52A jest już cała instalacja, łącznie z bezpiecznikiem pod elektryczne szyby.(które zresztą już leżą i czekają na zamontowanie).
Dodatkowo pod fotelami jest cała instalacja do podgrzewanych siedzeń, które widziałem jak na razie tylko w Lacerze.

To nie jest BMW serii 1 gdzie gdy nie kupisz radia to nawet instalacji do anteny nie masz pociągniętej. Nie wspominając już o zasilaniu i głośnikach.

Bartek - 11-08-2008, 10:15

Sprawa jest prosta - KAŻDE ecu potrafi posterować sprężarką klimy......
Anonymous - 11-08-2008, 19:31

Kurde, jakbym wiedział, gdzie w okolicy trójmiasta można za taką kasę naprawić klimę,
to nawet bym się nie zastanawiał. Jeżdżę już misiem długo, ale nikomu nie chce się
wymienić nieszczelnego zaworu / uszczelki, która jest od przodu patrząc za silnikiem
(ciężkie dojście). Reszta - sprężarka i cała klamociarnia jest sprawna, a klimy niet :/
A 2.0 8V z klimą to chyba nie aż taka rzadkość, ja trafiłem za pierwszym razem ;-)

PAVEU - 11-08-2008, 21:57

witam! podepne sie pod temacik... tez chcialbym przywrocic swoja klime do stanu uzywalnosci przeze mnie jeszcze nie byla wlaczana wiec stad pytanie.... czy po wlaczeniu przycisku w 1wszym polozeniu lub w 2gim polozeniu slychac jest cos ?? jakas sprezarka czy cos ?

moze ja cos zle robie :) ... wlaczam sobie nawiew na 2gi bieg np i klikam przycisk klimy ? u mnie nic nie slychac poza tym co bylo przed kliknieciem przycisku...
dziekuje i pozdrawiam !!

Anonymous - 11-08-2008, 22:10

U mnie też nic nie słychać. Ale klima pusta jest.