[97-04]Galant EAxA/W - [EA5A 2.5] jak zdemontowac antene elektryczna?
Zhan - 08-08-2008, 15:55 Temat postu: [EA5A 2.5] jak zdemontowac antene elektryczna? witam
padla mi dzis antena, nie wiem czy sama czy ktos jej pomogl, efekt jest taki, ze zamiast sie wylaczyc w skrajnych polozeniach zaczyna terkotac...
pomyslalem, ze rozbiore i popatrze o co biega ale mam problem jak zdemontowac koncowke, ktora przechodzi przez karoserie, cos tam sie odkreca?
pozdrawiam
Artur
czekoladka_1981 - 08-08-2008, 16:20
Zhan napisał/a: | mam problem jak zdemontowac koncowke, ktora przechodzi przez karoserie, cos tam sie odkreca? |
Może chodzi o połączenie między anteną a radiem. Czy to:
wystarczy odkręcić czarny przewód od anteny.
Zhan - 08-08-2008, 16:28
nie, nie... chodzi o to, ze calosc trzyma sie juz tylko na tym grzybku, ktory wychodzi z karoserii, na zewnatrz... reszte porozkrecalem o porozlaczalem
na czubku jest taki dynksik z nacieciem na krzyz, w manualu (plik 54.pdf, str 74) jest on opisany jako Ring nut (czesc nr 3) ale za cholere nie wiem jak go sciagnac, probowalem odkrecac ale pocharatal sie caly i ani drgnal...
[ Dodano: 08-08-2008, 16:52 ]
ok, poradzilem sobie, po analizie fotki anteny od Czekoladki doszedlem do wniosku, ze musis sie odkreciec... i odkrecil sie
ale przy okazji mam jeszcze jedno pytanie, grzebiac przy antenie znalazlem pod tapicerka taki dosc gruby waz.. czarny, miekki, srednica ok 2 cm, do gory wchodzi chyba w slupek, na dole w to samo miejsce co rurka przezroczysta od anteny (a propos, po co jest ta rurka? jakies odprowadzanie wody?) wiecie moze od czego jest ten waz?
swinks_UK - 08-08-2008, 21:38
Na dole jest rurka odprowadzająca wodę...
Zhan - 08-08-2008, 21:44
a nie wiesz od czego jest ten gruby waz?
Anonymous - 08-08-2008, 22:45
Witam serdecznie ja trochę pozwolę sie dołączyć do tematu bo u mnie antena sie rozsypała mam ręczną w EA2A . Czy ta nakrętka z nacięciami powinna zejść z anteny bo u mnie chyba sie zapiekła i nie mogę jej ściągnąć . Ale to jakoś sobie z tym poradzę ,pytanie inne ,jako iż muszę i tak kupić antenę to czy mogę podłączyć do mojego EA2A z 98r antenę elektryczną .Czy wiąże się to tylko z zastąpieniem starej ,podłączeniem wtyczki bo widziałem iż jest tam instalacja chyba od anteny poprowadzona ,i ewentualnie wstawieniem bezpiecznika . Ogólnie czy jest to w miarę prosta operacja czy wręcz niemożliwa i nie warta zachodu .?
Zhan - 09-08-2008, 01:24
jesli masz w okolicy anteny zlaczke osmiopinowa do sterowania elektryczna antena i radio ma mozliwosc sterowania anteny to nie powinno byc problemu...
te nacinana nakretke trzeba odkrecic, u mnie tez byla zapieczona i troche sie zniszczyla przy odkrecaniu bo jest bardzo miekka (chyba mosiadz) ale wkoncu puscila
Marcin_K - 09-08-2008, 14:39
Moja antene tez była uszkodzona kiedy kupiłem Gala. Okazało się, że pękł plastikowy pręt z ząbkami,tak około 10cm przed końcem. Skleiłem go na gorąco tak, że plastik się połączył ale zgrubienia po naprawie nie usunąłem, żeby nie osłabiać miejsca klejenia. Silnik napędzający antenę wyłącza sie pod wpływam dużego obciążenia wiec kiedy antena sie wysuwa i zgrubienie po klejeniu nie może sie juz wsunąć w prowadnicę silnik wyłącza się. Minus jest tylko taki, że antena nie wysuwa sie do końca. Brakuje jej około 5cm
u157 - 09-08-2008, 21:15
Ten gruby wąż to odprowadzenie wody z szyberdachu.
Zhan - 09-08-2008, 22:31
Marcin_K napisał/a: | Okazało się, że pękł plastikowy pręt z ząbkami,tak około 10cm przed końcem. Skleiłem go na gorąco tak, że plastik się połączył ale zgrubienia po naprawie nie usunąłem, żeby nie osłabiać miejsca klejenia. Silnik napędzający antenę wyłącza sie pod wpływam dużego obciążenia wiec kiedy antena sie wysuwa i zgrubienie po klejeniu nie może sie juz wsunąć w prowadnicę silnik wyłącza się. Minus jest tylko taki, że antena nie wysuwa sie do końca. Brakuje jej około 5cm |
u mnie stalo sie dokladnie to samo... z tym, ze naprawe przeprowadzilem troche precyzyjniejsza, nawiedcilem oba zlamane konce cienkim wiertlem, potem odlamalem kawalek tegoz wiertla i wkleilem go poxipolem w obydwa kawalki... trzyma mocno i antena dziala jak nowa
Maximus1005 - 22-02-2010, 18:02
Koledzy ja tez mam problem z antena a dokladniej to takiej natury ze zlamany jest bat. I mam do was pytanie nie wiecie czy bedzie pasowala taka antena
antena
a i czy mozna wymienic sam bat?
robertdg - 22-02-2010, 18:16
Bedzie pasowała po przerobieniu mocowania i zasilania anteny, sam bat mozna wymienić, sa na allegro dostępne takie od Daewoo, jak wpiszesz hasło w wyszukiwarce allegro "maszt daewoo" to napewno wyskoczy Ci pare wynikow
Maximus1005 - 22-02-2010, 18:29
a trudna jest taka wymiana samego masztu? jak to zrobic?
a czy ktos juz wymieniaj sam bat albo antene?
robertdg - 22-02-2010, 18:57
Maximus1005, raczej nic bardziej skomplikowanego, trzeab wyciągnąć stary maszt z grzebieniem i załozyć nowy, jak ise nie myle to trzaba chyba wydługać i rozebrac antene gdyż maszt/jego grzebien chyba ma blokade co by sie za daleko nie wysunął
fj_mike - 22-02-2010, 22:03
Maximus1005, ja się także przymierzam do wymiany bata. Nic trudnego z demontażem i montażem. Nabierzesz wprawy
Tu link do wkładów:
http://www.daewoo.win.pl/...php?product=584
|
|
|