Carisma - Techniczne - [Cari 1.8 GDI] Włącznik halogenów i przeciwmgielnych tylnych
Anonymous - 12-08-2008, 07:10 Temat postu: [Cari 1.8 GDI] Włącznik halogenów i przeciwmgielnych tylnych Cześć.
Na razie nie mogę za dużo jeździć swoją Carismą bo załatwiam wszystkie formalności związane z jej zarejestrowaniem i znajduje czasem jakies pierdułki które chciałbym zrobić.
Po naprawie czujników zamykania drzwi przyszedł czas na włącznik halogenów i przeciwmgielnych.
Otóż u mnie nie wystarczy pojedynczo nacisnąć tych włączników żeby zapaliły się światła tylko trzeba naciskać kilka razy aż ,,załapie". To samo jest z ich wyłączeniem.Słychać przy tym dźwięk (zwarcia?) gdzieś pod deską?
Spotkaliście się może już z czymś takim w swoim autku?
Z góry dzięki za pomoc.
siwek - 12-08-2008, 07:16
zapewne wystarczy rozebranie włącznika, poprawienie styków i bedzie ok
Grześku - 12-08-2008, 07:39
Prawdopodobnie masz nadpalone, brudne, uszkodzone (niepotrzebne skreślić) końcówki styków przekaźnika.
Zacznij od przełożenia przekaźników miejscami, to najprostsza i najłatwiejsza czynność.
Możesz pokusić się o rozebranie przekaźnika i przeszlifowanie końcówek, co prawda rozebranie przekaźnika klejonego jest prawie niewykonalne ale nie niemożliwe, typ przekaźnika zamykany na zatrzaski to łatwa sprawa. Nie wiem ile kosztuje nowy przekaźnik - zorientuj się, będziesz wiedział co Ci się bardziej kalkuluje.
Brikston - 12-08-2008, 08:39
w cari to normalka, nawet w nowym aucie tak jest... nie przejmuj sie tym. zmoich obserwacji zjawisko to zanika jesli wiele razy wlaczysz i nastepnie wylaczysz raz po razie. wtedy zaczyna na jakis czas dzialac normalnie
ogolnie nie przejmuj sie tym...
pozdr
Juiceman - 12-08-2008, 10:58
To samo ja mialem kupilem WD-40 i po paru miesiacach samo sie naprawilo ; )
Morfi - 12-08-2008, 17:13
Juiceman, a gdzie tym wd 40 psiknołes. bo ja tez mam takie cos ale mi to nie przeszkadza
a tak przy okazji styczniki są z Austri i koszt koło 30 - 40 zł
Moomin - 12-08-2008, 17:14
Ja też tak mam.:)
Anonymous - 12-08-2008, 19:32
Więc widzę że to nie tylko mój problem
siwek - 12-08-2008, 19:35
| andy_lodz napisał/a: | Więc widzę że to nie tylko mój problem | myśle że wiekszości z nas, też tak miałem i na szczęście dało sie poprawic i jak na razie nie ma z nim problemów
barran - 12-08-2008, 19:53
Witam w klubie:) Bylem pewien ze wlacznik lub bezpiecznik poszedl... Po przeczytaniu postow poszedlem popstrykac i dziala Wielkie dzieki i pozdro
Anonymous - 12-08-2008, 20:34
jest nas więcej.... tez tak mam, czasem za 3 razem włączy a szczególnie przednie, czasem za 1 razem...
to następna bolaczka Carismy po wyłacznikach opuszczania szyb...
pozdr.
Graczyq - 12-08-2008, 23:00
Witam,
Jestem tu nowy, więc na początek chciałbym się ze wszystkim przywitać.
Może to nie jest dokładnie na temat ale też mam problem z wyłącznikiem przeciwmgielnych. A dokładniej z jego podłączeniem. Mam Carismę z '98 i dołożyłem przednie halogeny. Znalazłem schemat instalacji do mojego modelu i przy pierwszej próbie podłączenia wyłącznika zgodnie ze schematem zrobiłem zwarcie.
Czy wie ktoś jaka powinna być kolejność kolorów w kostce wyłącznika? Wszędzie znajduję tylko ten, który próbowałem: http://www.student.dtu.dk/~mgra/FrontFogLights.pdf
Pozdrawiam,
Graczyq
PS. Jeśli ktoś potrzebowałby schematów instalacji do Carismy 95-99 to służę pomocą
Matejko - 12-08-2008, 23:11
a kupiles odpowiedni wlacznik tzn na dwie kostki czy na jedna ??
jesli wlacznik odpowiedni to pozostaje jeszcze dolozenie przekaznika i przy kostce nic nie grzebiesz
MotyF - 19-08-2008, 09:59
Też to przeżyłem. Rozbierasz-wyciągasz (uwaga na sprężynki) podginasz, czyścisz (ja użyłem płynu cleanser do elektroniki) i działa jak nowe.
Anonymous - 19-08-2008, 16:59
He he. Widzę że to standardowa bolączka u Cari. U mnie jest to samo, muszę kilka razu wcisnąć aby załapało i jest ten odgłos zwarcia. Nie przejmuję się tym wogóle ponieważ świateł przeciwmgielnych używam jak na lekarstwo
|
|
|