Carisma - Techniczne - Jak cofnąć tłoczek w tarczy z tyłu
Robert - 14-08-2008, 17:10 Temat postu: Jak cofnąć tłoczek w tarczy z tyłu Kochani jak cofnąć tłoczek przy hamulcu tarczowym w tylnym kole??
Wyjalem klocki wszystko poczyscilem razem z tłoczkiem ale mam ogromny problem z wlozeniem go w stare miejsce zeby zrobil miejsce klockom
Znalazlem na jakims forum ze trzeba kluczem imbusowym odkrecic srubke za tloczkiem i on sie chowa. Faktycznie jest taka sruba ale nie wiem czy w Mitsubishi jest tak samo jak w Mazdzie...
Samochod mam na lewarku bardzo prosze o pomoc
Z gory slicznie dziekuje
Pozdrawiam...
Bartek - 14-08-2008, 17:13
kręć tłoczkiem przy jednoczesnym nacisku
Krzyzak - 14-08-2008, 17:15
odkrec odpowietrznik i wcisnij tloczek - wycieknie troche plynu
pilnuj zeby nie wyszedl tloczek, bo sie zapowietrzy
Anonymous - 14-08-2008, 18:04
Są też specjalne urządzenia do wciskania tłoczka. Można też go wcisnąć np. 2 kluczami lub przedłużkami, opierając je o widełki zacisku i stosując metodę dźwigni. Ale ostrożnie!
Robert - 14-08-2008, 18:29
Bartek napisał/a: | kręć tłoczkiem przy jednoczesnym nacisku |
oj nie mam za bardzo jak Zaden srubikret nie chce w to wejsc
gregorbu napisał/a: | Są też specjalne urządzenia do wciskania tłoczka. Można też go wcisnąć np. 2 kluczami lub przedłużkami, opierając je o widełki zacisku i stosując metodę dźwigni. Ale ostrożnie |
czego ja juz nie probowalem i "lapy" i rozpychakow i kluczami i imadlem hydraulicznym...juz pomysly mi sie wyczerpaly
Widze ze bede musial pojechac samochodem bez hamowania do centrum miasta...
ehh
pozdrawiam i bardzo dziekuje za odpowiedzi
Anonymous - 14-08-2008, 20:48
Zaraz zaraz - czy wyjmowałeś cały tłoczek z zacisku do czyszczenia? Jeśli tak - czy przed włożeniem go posmarowałeś uszczelki pastą do tłoczków?
Robert - 15-08-2008, 10:08
Nie wyciagnalem go tylko troszeczke i wysmarowalem pod guma pasta miedziana
I teraz jest problem...musze jakos do serisu chyba dojechac...
Pozdrawiam
TESTER - 15-08-2008, 10:18
Ja do rozpychania tłoczków zrobiłem swoje urządzenie, które funkcjonuje znakomicie już przy kolejnym aucie. Metalowe części od starych klocków jedna z otworem w środku i dospawaną nakrętką śruba klucz i narzędzie gotowe
xxcarixx - 15-08-2008, 10:32
Takim specjalnym urządzeniem do tłoczków może być zwykły zacisk stolarski. Połóż na tłoczku jakiś klucz lub stary klocek, załóż zacisk i skręć zacisk. Tłoczek ładnie się chowa. Wydatek na taki zacisk to astronomiczna kwota około 10PLN, a przyda się na przyszłość.
Anonymous - 15-08-2008, 10:44
Koledzy a ja mam inny problem z tylniki hamulcami. Na przegladzie swierdzone zostało ze nie mam efektywnego hamowania co moze byc pryczyna? Klocki i tarcze są w stanie b. dobrym.
gulgulq - 15-08-2008, 10:50
ja ostatnio tez robiłem wymianę klocków,
noi dziwna rzecz z przodu tłoczek wciskałem za pomoca "wichajstra" z śruby, nakrętki i dwóch dużych podkładek,
natomiast z tyłu tłoczek niechciał sie wciskać z trzeba było go wkręcać - załatwiłem to kluczem do szlifierki (tym do odkręcania tarczy szlifierskiej)
xxcarixx - 15-08-2008, 10:59
jaceko
a czy zauważyłeś jakieś niepokojące objawy?
ja miałem ten problem z hamulcami, że pedał wpadał w podłogę i trzeba było dwa razy nacisnąć żeby załapał
okazało się, że puszczał cylinderek
po wymianie i odpowietrzeniu całego układu wszystko działa jak wcześniej
obejrzyj wszystkie przewody, tłoczki itp. spróbuj odpowietrzyć układ
może też wydawać się że pompa hamulcowa woła o pomoc
Krzyzak - 15-08-2008, 11:00
Robert napisał/a: | wysmarowalem pod guma pasta miedziana |
pod gume daje sie specjalny smar silikonowy do tloczkow
zrobiles niezle kuku i wkrotce twoja guma moze przestac istniec ergo i tylny hamulec tez
miedziany daje sie na pozostale elementy hamulca ale nie pod gume tloczka!
Robert - 15-08-2008, 12:45
Krzyzak napisał/a: | zrobiles niezle kuku i wkrotce twoja guma moze przestac istniec ergo i tylny hamulec tez |
o chol...ra
Czyli co teraz zrobic mam
Moze uda mi sie jakos do serw podjechac bez hamowania bo mam 2km od siebie i powiem zeby mi to wyczyscili i zrobili od nowa
w zyciu sie juz nie zabiore za robienie czegokolwiek przy samochodzie...od tego sa serwisy
pozdrawiam
u157 - 15-08-2008, 13:36
No bez przesady, umyj tłoczki denaturatem ( lub spirytusem ) i daj smar silikonowy a potem wkręć tłoczki tak jak pisze gulgulq.
|
|
|