To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - Jak cofnąć tłoczek w tarczy z tyłu

Robert - 14-08-2008, 17:10
Temat postu: Jak cofnąć tłoczek w tarczy z tyłu
Kochani jak cofnąć tłoczek przy hamulcu tarczowym w tylnym kole??
Wyjalem klocki wszystko poczyscilem razem z tłoczkiem ale mam ogromny problem z wlozeniem go w stare miejsce zeby zrobil miejsce klockom :(
Znalazlem na jakims forum ze trzeba kluczem imbusowym odkrecic srubke za tloczkiem i on sie chowa. Faktycznie jest taka sruba ale nie wiem czy w Mitsubishi jest tak samo jak w Mazdzie... :(
Samochod mam na lewarku bardzo prosze o pomoc :(
Z gory slicznie dziekuje
Pozdrawiam...

Bartek - 14-08-2008, 17:13

kręć tłoczkiem przy jednoczesnym nacisku
Krzyzak - 14-08-2008, 17:15

odkrec odpowietrznik i wcisnij tloczek - wycieknie troche plynu
pilnuj zeby nie wyszedl tloczek, bo sie zapowietrzy

Anonymous - 14-08-2008, 18:04

Są też specjalne urządzenia do wciskania tłoczka. Można też go wcisnąć np. 2 kluczami lub przedłużkami, opierając je o widełki zacisku i stosując metodę dźwigni. Ale ostrożnie!
Robert - 14-08-2008, 18:29

Bartek napisał/a:
kręć tłoczkiem przy jednoczesnym nacisku

oj nie mam za bardzo jak :( Zaden srubikret nie chce w to wejsc :(
gregorbu napisał/a:
Są też specjalne urządzenia do wciskania tłoczka. Można też go wcisnąć np. 2 kluczami lub przedłużkami, opierając je o widełki zacisku i stosując metodę dźwigni. Ale ostrożnie

czego ja juz nie probowalem i "lapy" i rozpychakow i kluczami i imadlem hydraulicznym...juz pomysly mi sie wyczerpaly :(

Widze ze bede musial pojechac samochodem bez hamowania do centrum miasta...
ehh
pozdrawiam i bardzo dziekuje za odpowiedzi :!:

Anonymous - 14-08-2008, 20:48

Zaraz zaraz - czy wyjmowałeś cały tłoczek z zacisku do czyszczenia? Jeśli tak - czy przed włożeniem go posmarowałeś uszczelki pastą do tłoczków?
Robert - 15-08-2008, 10:08

Nie wyciagnalem go tylko troszeczke i wysmarowalem pod guma pasta miedziana
I teraz jest problem...musze jakos do serisu chyba dojechac... :?
Pozdrawiam

TESTER - 15-08-2008, 10:18

Ja do rozpychania tłoczków zrobiłem swoje urządzenie, które funkcjonuje znakomicie już przy kolejnym aucie. Metalowe części od starych klocków jedna z otworem w środku i dospawaną nakrętką śruba klucz i narzędzie gotowe
xxcarixx - 15-08-2008, 10:32

Takim specjalnym urządzeniem do tłoczków może być zwykły zacisk stolarski. Połóż na tłoczku jakiś klucz lub stary klocek, załóż zacisk i skręć zacisk. Tłoczek ładnie się chowa. Wydatek na taki zacisk to astronomiczna kwota około 10PLN, a przyda się na przyszłość.
Anonymous - 15-08-2008, 10:44

Koledzy a ja mam inny problem z tylniki hamulcami. Na przegladzie swierdzone zostało ze nie mam efektywnego hamowania co moze byc pryczyna? Klocki i tarcze są w stanie b. dobrym.
gulgulq - 15-08-2008, 10:50

ja ostatnio tez robiłem wymianę klocków,
noi dziwna rzecz z przodu tłoczek wciskałem za pomoca :) "wichajstra" z śruby, nakrętki i dwóch dużych podkładek,
natomiast z tyłu tłoczek :) niechciał sie wciskać z trzeba było go wkręcać - załatwiłem to kluczem do szlifierki (tym do odkręcania tarczy szlifierskiej) :)

xxcarixx - 15-08-2008, 10:59

jaceko
a czy zauważyłeś jakieś niepokojące objawy?
ja miałem ten problem z hamulcami, że pedał wpadał w podłogę i trzeba było dwa razy nacisnąć żeby załapał
okazało się, że puszczał cylinderek
po wymianie i odpowietrzeniu całego układu wszystko działa jak wcześniej

obejrzyj wszystkie przewody, tłoczki itp. spróbuj odpowietrzyć układ
może też wydawać się że pompa hamulcowa woła o pomoc

Krzyzak - 15-08-2008, 11:00

Robert napisał/a:
wysmarowalem pod guma pasta miedziana

pod gume daje sie specjalny smar silikonowy do tloczkow
zrobiles niezle kuku i wkrotce twoja guma moze przestac istniec ergo i tylny hamulec tez

miedziany daje sie na pozostale elementy hamulca ale nie pod gume tloczka!

Robert - 15-08-2008, 12:45

Krzyzak napisał/a:
zrobiles niezle kuku i wkrotce twoja guma moze przestac istniec ergo i tylny hamulec tez

o chol...ra :shock:
Czyli co teraz zrobic mam :?:
Moze uda mi sie jakos do serw podjechac bez hamowania bo mam 2km od siebie i powiem zeby mi to wyczyscili i zrobili od nowa :?:
w zyciu sie juz nie zabiore za robienie czegokolwiek przy samochodzie...od tego sa serwisy :evil:
pozdrawiam

u157 - 15-08-2008, 13:36

No bez przesady, umyj tłoczki denaturatem ( lub spirytusem :partyman: ) i daj smar silikonowy a potem wkręć tłoczki tak jak pisze gulgulq.