Carisma - Techniczne - [Cari 1.6] witam,zróżnicowane wolne obroty,prosze o,pomoc,wy
marcin84k - 16-08-2008, 13:04 Temat postu: [Cari 1.6] witam,zróżnicowane wolne obroty,prosze o,pomoc,wy witam, mam cari (98rok 1,6 16v gaz) silnik po co kapitalce(planowana głowica),,, nadal cos nie tak z obrotami,,, czujniki wymienione, chyba wszystkie,przeplywka, krokowy z przepustnica tez,, mechanik uczył obrotów,,mowi ze w pierwszy dzien wszystko bylo idealnie,,trzymal obroty idealnie,na drugi dzień obroty juz nie sa idealne,,, sa rozne,, od 600 do 1600,, naprawdę różnie,,,jak sie zatrzymają tak staja..czasami falują,przy obciazenoi klimą jest ,lepiej , wtedy trzma je nisko. co zrobić z takim problemem?? nauka obrotow jeszcze raz?? jesli tak to jak, to zrobić prawidłowo dla tego silnika,, jaka procedura,,,prosze o pomoc bo naprawde juz kupe kasy władowalem w ten samochud.. około 2500 tys zl. a dalej nie jest idealnie. z góry dziekuję i liczę na jakąkolwiek pomoc,,,
kristof - 17-08-2008, 16:38
Naucz jeszcze raz, w sumie nic nie szkodzi a może pomóc
odepnij klemy na jakieś 10min potem po włączeniu wszystkiego niech pochodzi bez obciążenia na BENZYNIE do włączenia się wentylatora na chłodnicy. Później są już 2 drogi jedna mówi że po włączeniu wentyla włączasz pełne obciążenie klima światła radio itp itd.. i też do załączenia wentyla..druga droga mówi nam że wyłączamy silnik włączamy go ponownie z pełnym obciążeniem i znowu czekamy do zapalenia wentyla...
A gazówka później sama w trasie powinna się nauczyć obrotów
bo właśnie w tym może tkwić problem, że instalacja gazowa się nie dostroiła jeszcze albo masz coś z gazem nie tak...nie wiem do końca.
Aa jeszcze jedno jeśli po hałas nie wskazuje na zawyżone obroty to może być jeszcze kabelek odpowiedzialny za zczytywanie obrotów poluzowany..ja tak miałem i wtedy obrotomierz mi wariował raz wskazywał 4k a zaraz potem spadał np do 0..
Hmm.to wszystko chyba co bym zrobił i mam nadzieję że podałem dobrą drogę do uczenia obrotów
Pozdro i powodzenia
marcin84k - 19-08-2008, 08:46
dzieki ale to nie to. ., nauka obrotów nic nie dała i w tym schemacie,,,hałas silnika jest,, wiec to tez nie jest bład obrotomierza,,,zauwazylem natomiast ze jak jest zimny silnik(jak go odpalam po nocy) wtedy po odpaleniu ma odrazu obr 500 - 600 z czasem jak sie rozgrzewa one rosna,, nawet do 1,5 tys w momencie zalaczenia wentylatora spadaja do okolo 600-900.. gdy sie wylancza spowrotem wzrastaja,,,
siwek - 19-08-2008, 08:53
czy te objawy masz na benzynie czy na gazie? instalacje gazową jaką masz? u mnie też występują takie wachania obrotów dodatkowo czasami sam gaśnie. Byłem podpiąć gaz i się okazało że pompa gazu praktycznie nie pracuje i nie wytwarza ciśnienia i przez to są ciągłe problemy z obrotami
marcin84k - 19-08-2008, 10:46
identycznie na gazie i benzynie,, nawet bym powiedzial ze na gazie lepiej trzyma te obroty...(gaz drugiej generacji)
Czołgi - 23-08-2008, 09:22
kristof napisał/a: | Aa jeszcze jedno jeśli po hałas nie wskazuje na zawyżone obroty to może być jeszcze kabelek odpowiedzialny za zczytywanie obrotów poluzowany..ja tak miałem i wtedy obrotomierz mi wariował raz wskazywał 4k a zaraz potem spadał np do 0..
|
powiedz coś więcej o tym kabelku? gdzie go szukać i jak poprawić. pzdr
|
|
|