To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - Jakie głośniki?? Jeszcze raz proszę o pomoc

badmdfk - 16-08-2008, 14:54
Temat postu: Jakie głośniki?? Jeszcze raz proszę o pomoc
Witam wszystkich, mam pytanko. Jakiej wielkości są głośniki w carismie z tyłu. Moja carisma to rok 1997. Z góry dzięki za odp.
Matejko - 16-08-2008, 15:07

htb 13cm
major - 16-08-2008, 18:40

Matejko napisał/a:
htb 13cm

Z tyłu w carismie są głośniczki 16,5. Kolega Matejko sie troszeczke pomylił :wink:

Matejko - 16-08-2008, 19:44

a sorry racja, tylko ze trzeba takie metalowe przejsciowki od fabrycznych glosnikow wywalic
badmdfk - 16-08-2008, 20:09

Dzięki za info to przynajmniej teraz będę pewien, bo znajomy mi powiedział, że ponoć są tzw "jajka" czyli 16x9, ale teraz przynajmniej już wiem na pewno.

[ Dodano: 17-08-2008, 14:30 ]
Mam jeszcze jedno pytanko. Czy może ktoś wie czy te głośniczki będą pasowały w miejsce moich starycg z tyłu. No i jak sie to ustrojstwo rozbiera bo nie mam pojęcia nawet co tam jest wsadzone i jak sie za to zabrać, za wszelką pomoc wielkie dzięki.

saphire - 17-08-2008, 20:12

Ja dwa tygodnie temu wymieniałem w Cari z tylu fabryczne Philipsiaki na Hertz ECX 165 i to co musiałem zrobić to:

a) nawiercić w fabrycznej blasze montażowej otwory w nowych miejscach tak by pasowały do głośników

b) zrobić przejściówkę z fabrycznej wtyczki na normalne złączki głośnikowe

c) całkowicie wyciąć od spodu kratkę w atrapkach osłaniających głośniki od góry bo sięnie mieściły kopułki

phixius - 17-08-2008, 21:12

Ja u siebie jakiś czas temu też zmieniałem całe CA i z tyłu wstawiłem Clariony, ale tak jak napisał mój szanowny przedmówca :) należy nawiercić nowe otwory w blaszkach i zmienić wtyczki w kabelkach fabrycznych. Ale się opłaca, zupełnie inny dźwięk.
badmdfk - 17-08-2008, 21:20

Sorki zapomniałem wkleić linka z głośniczkami :o więc robię to teraz http://www.allegro.pl/ite...stem_sklep.html
phixius - 18-08-2008, 20:26

taki zestaw odseparowany to bardziej chyba w przednie drzwi. Z tyłu tylko głośniki robiące tło. Poczytaj może ciut więcej w dziale Warsztat-CA. Temat niejednokrotnie wałkowany
badmdfk - 18-08-2008, 21:20

Właśnie chodzi mi o zrobienie tła:) z drzwiami nie chce mi się specjalnie bawić bo trochę roboty z tym jest a doczytałem się, że te głośniczki to nie są typowe woofery tylko tzw. midbasy czyli bardziej średnie tony no i tweetery. Czytałem również, że nawet w tyle lepsze są głośniki odseparowane niż np trójdrożne no i ważne jest też to, że te magnaty pociągnie samo radio. Ogólnie rzecz biorąc na dobrym basie mi nie zależy bo w bagażniku mam, suba ale chcę, żeby te głośniczki grały czysto i głośno bo te co teraz mam nie zadowalają mnie za bardzo:).